Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Suunnitelma Outokummun ja Polvijärven sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä on julkaistu
16.04.2024

Suunnitelma Outokummun ja Polvijärven sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä on julkaistu

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten alueellinen suunnitelma sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä Outokummussa ja Polvijärvellä on julkaistu.

Suunnitelma on julkaistu myös Siun soten verkkosivuilla osoitteessa: www.siunsote.fi/palvelustrategia. Suora linkki asiakirjaan: Alueellinen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämissuunnitelma vuosille 2024–2027: Outokumpu ja Polvijärvi (pdf). Suunnitelma on lähetetty molempiin kuntiin sekä hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimille ja lautakunnille lausuttavaksi.

Järjestämissuunnitelmassa on kuvattu Outokummun laajan palvelun sote-aseman palveluvalikoima sekä Polvijärven kiinteään toimipaikkaan tuotettavat liikkuvat lähipalvelut. Suunnitelmassa on myös arviot hyvinvointialueen tilatarpeista alueella sekä laskelmat suunnitelman talousvaikutuksista.

Järjestämissuunnitelmissa perusterveydenhuollon palvelutarvetta peilataan sairastavuusindeksiin, ei suoraan väestömäärään. Outokummun ja Polvijärven alueella tämä tarkoittaa sitä, että hyvinvointialueen palvelut on suunniteltu noin 14 500 hengen väestölle, kun alueen yhteenlaskettu väestömäärä on noin 9900 henkeä.

Outokummun ja Polvijärven palveluista päätetään lausuntokierroksen ja henkilöstövaikutuksia koskevien yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen toukokuun lopussa, jonka jälkeen toimeenpano alkaa vaiheittain. Yhdessä yössä muutokset eivät tapahdu, vaan niin taloudelliset resurssit kuin henkilöstön saatavuuskin sanelevat raameja käytännön toteutukselle ja aikatauluille.

Outokummun laajan palvelun sote-asemalta tuotetaan liikkuvat lähipalvelut Polvijärvelle

Outokummun laajan palvelun sote-asemalla on suunnitelman mukaan tarkoitus järjestää hoitajan, lääkärin, fysioterapeutin, mielenterveys- ja päihdepalvelujen, neuvolapalvelujen ja suun terveydenhuollon vastaanottopalveluja kaikkina arkipäivinä. Kuvantamispalvelut ja näytteenotto toimisivat niin ikään arkipäivisin. Geriatrian poliklinikan palveluita olisi tarjolla viikoittain. Lasten toimintaterapian palvelut olisivat Liperissä, kuten tälläkin hetkellä. Sote-aseman yhteydessä toimii 20-paikkainen kuntoutussairaala eli perusterveydenhuollon vuodeosasto. Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto toimii oppilaitoksilla, ja koululaisten suun terveystarkastuksia tehtäisiin myös kouluilla.

Polvijärven kiinteässä toimipaikassa on suunnitelman mukaan määrä järjestää hoitajan ja fysioterapeutin vastaanottopalvelut arkipäivisin ja lääkärin vastaanottopalvelut kolmena päivänä viikossa. Mielenterveys- ja päihdepalvelujen hoitajan vastaanotto olisi Polvijärvellä kahtena päivänä viikossa. Näytteenoton aukioloajat perustuisivat näytteenottomääriin. Geriatrian poliklinikan toimintaa sekä neuvolapalveluja olisi Polvijärvellä viikoittain. Aikuisten hammashoitolapalvelut olisivat Outokummussa, mutta lasten ja hoivakotien asukkaiden oikomishoitoja ja suuhygienistin vastaanottokäyntejä tehtäisiin kouluilla, päiväkodeissa ja asumispalveluissa paikan päällä. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut toteutetaan edelleen lähipalveluna. Lähimmät kuvantamispalvelut olisivat tarjolla Outokummussa tai Liperissä.

Sosiaalipalvelut jatkuvat sekä Outokummussa että Polvijärvellä käytännössä ennallaan. Sekä ikääntyneiden palveluissa että perhe- ja sosiaalipalveluissa suurin osa palveluista toteutetaan jo nyt kotikäynteinä tai liikkuvana lähipalveluna, kuten muun muassa kotihoito. Asumispalveluita eivät laajan palvelun sote-asemien muutossuunnitelmat koske, vaan ikääntyneiden ja vammaisten asumisyksiköt jatkavat ennallaan, samoin kuin kuntouttava päivätoiminta ja kehitysvammaisten työ- ja päivätoiminnot.

Hyvinvointialueen palvelut toimivat pääasiassa kunnilta vuokratuissa tiloissa, ja tilaneuvottelut käydään kuntien kanssa erikseen. Toimitiloja tullaan tarvitsemaan jatkossakin, mutta tarvittavien neliöiden määrä on pienempi sekä Outokummussa että Polvijärvellä.

Eteneminen ja päätöksenteko

Hyvinvointialueen palveluverkon toimeenpanoon liittyvät muutokset ja niiden vaikutukset henkilöstöön käydään läpi yhteistoimintaneuvotteluissa. Neuvottelut etenevät yksi laajan palvelun sote-asema ja sieltä käsin tuotettavat liikkuvat lähipalvelut kerrallaan.

Jokaisesta laajan palvelun sote-asemasta ja sen vaikutusalueesta laaditaan alueellinen palvelujen järjestämissuunnitelma, joka lähetetään lausunnoille yhteistoimintaneuvottelujen aikana. Lausunnot pyydetään kunkin alueen kunnilta sekä hyvinvointialueen lautakunnilta ja vaikuttamistoimielimiltä. Päätös palvelujen järjestämisestä kullakin sote-asemalla ja sen vaikutusalueella tehdään hyvinvointialueen aluehallituksessa vasta lausuntokierroksen ja neuvottelujen jälkeen.

Outokummun ja Polvijärven palveluista on määrä päättää aluehallituksessa 29. toukokuuta.

Seuraavaksi käsittelyvuorossa on Liperin laajan palvelun sote-asema sekä Heinäveden ja Viinijärven liikkuvat lähipalvelut. Käsittely on alkamassa yhteistoimintaneuvotteluissa toukokuun alussa, ja alueellinen järjestämissuunnitelma julkaistaan viikon 21 alussa.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)