Väkijoukko kuvakaruselli

Ohjeita Ukrainasta saapuville

Інструкції для прибуваючих осіб з України

Inst­ruc­tions when ar­ri­ving from Uk­rai­ne

Инструкции для прибывающих из Украины

Jos olet lähtenyt pakoon Ukrainan alueelta Venäjän hyökkäyksen takia, sinulla on erilaisia vaihtoehtoja järjestää oleskelusi Suomessa. Tarkempia tietoja löydät muun muassa Maahanmuuttoviraston sivuilta:

Sinulla on oikeus kiireelliseen hoitoon julkisessa terveydenhuollossa sekä välttämättömiin sosiaalihuollon palveluihin, vaikka et olisi vielä hakenut turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua.

Jos olet hakenut turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua, sinulle järjestetään majoitus ja vastaanottopalvelut vastaanottokeskuksen kautta. Vastaanottokeskuksen kautta saat sosiaali- ja terveyspalvelut, vastaanottorahan, tulkkipalvelut sekä ohjausta ja neuvontaa. Ota yhteyttä Joensuun vastaanottokeskuksen palvelupisteeseen 040 182 2286 ma–pe klo 9–16. Palvelukielinä suomi, englanti ja venäjä/ukraina.

Suomessa perustoimeentulon myöntämisestä vastaa Kela eli Kansaneläkelaitos. Kelan sivuilta löydät tarkemmat tiedot:

Pohjois-Karjalassa julkisista sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Siun sote.

Sosiaalipalvelut

Terveyspalvelut

  • Soita ennen saapumista, jos se on mahdollista. Ajanvaraukset vain puhelimitse.
  • Paikalliset terveysasemat auttavat arkisin. Yhteystiedot, aukioloajat ja ajanvaraus: https://www.siunsote.fi/fi/terveysasemien-vastaanotot
  • Kiireellisissä tapauksissa, soita 116 117. Päivystys Pohjois-Karjalan keskussairaalalla auttaa, kun  terveysasemat ovat kiinni. https://www.siunsote.fi/paivystys
  • Kiireellisissä mielenterveyteen liittyvissä kriisitilanteissa soita aikuispsykiatrian tehostettuun avohoitoon 013 330 2132, arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15
  • Henkeä uhkaavassa hätätilanteessa soita 112. Jos et voi soittaa lähetä tekstiviesti Pohjois-Karjalan alueen hätäkeskukseen 040 751 7816.

Koronavirus ja koronarokotukset

  • Paikalliset tiedot koronavirustilanteesta ja toimintaohjeet: https://www.siunsote.fi/korona
  • Jos sinulla ei ole rokotesuojaa koronavirusta vastaan, voit varata ajan koronarokotukseen jättämällä takaisinsoittopyynnön numeroon 013 330 2705. Sinulle soitetaan viikon kuluessa soittopyynnön jättämisestä. Soittopyyntö on mahdollista jättää kaikkina vuorokauden aikoina.

Lemmikkieläimet

Tukea ja apua järjestöistä

Ilmaista tukea ja keskusteluapua tarjoavat monet järjestöt, joiden puoleen voit kääntyä henkisesti kuormittavassa tilanteessa.

Pohjois-Karjalan Kriisikeskus
Koulutetut kriisityöntekijät tarjoavat keskusteluapua mielenterveysongelmien ehkäisemiseksi. Kriisikeskus toimii ajanvarauksella. Ajan voi varata arkisin kello 10–16 numerosta 013 316 244. Tapaamiset ovat maksuttomia ja voidaan järjestää kasvokkain, puhelimitse tai Teams-yhteydellä. Asiointikielenä suomi tai englanti, tarvittaessa järjestetään myös tulkkausapua. Tarkemmat tiedot: https://www.mielenterveysseurat.fi/pohjois-karjala/

Kriisipuhelin
Mieli ry:n ylläpitämä kriisipuhelin tarjoaa luottamuksellista keskusteluapua kriisityöntekijän tai koulutetun vapaaehtoisen kanssa numerossa 09 2525 0113. Tarkemmat tiedot englanninkielisestä puhelinpalvelusta ja toiminta-ajoista:  https://mieli.fi/en/support-and-help/. Suomenkielinen kriisipuhelin auttaa ympärivuorokauden numerossa 09 2525 0111: https://mieli.fi/tukea-ja-apua/.

somejako