Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronatestausta tehdään matalalla kynnyksellä – pohjoiskarjalaiset hakeutuneet testeihin kiitettävästi
Artikkelin kuva
04.08.2020

Koronatestausta tehdään matalalla kynnyksellä – pohjoiskarjalaiset hakeutuneet testeihin kiitettävästi

Siun soten toiminta-alueella Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä koronavirustestejä otetaan matalalla kynnyksellä ja varautuminen mahdolliseen uuteen epidemia-aaltoon on hyvällä tolalla.

– Alueen asukkaat ovat hakeutuneet koronavirustesteihin todella hyvin, siitä kiitos pohjoiskarjalaisille! Vaikka koronavirustilanne on meillä ollut rauhallinen, eivät ihmiset onneksi ole unohtaneet taudin olemassaoloa, kiittää Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns.

Koronatestejä otetaan Siun soten alueella tällä hetkellä noin 120 päivittäin. Testimäärät ja koronavirukseen liittyvät puhelumäärät ovat olleet kasvussa viime viikkoina.

– Tämä on hyvä asia, sillä lievissäkin oireissa on tärkeää olla yhteyksissä. Syksyn tullen alkaa olla liikkeellä monia muitakin taudinaiheuttajia, ja vain testaamalla päästään sulkemaan koronan mahdollisuus pois, korostaa Sieberns. 

– Pahinta on, jos koronavirus pääsee leviämään väestössä niin, ettei taudin alkuperää ja altistuneita päästä jäljittämään.

Matkustusrajoitusten poistuminen, koulujen alkaminen ja työntekijöiden siirtyminen etätöistä takaisin työpaikoille lisäävät riskiä koronaviruksen leviämiselle myös Pohjois-Karjalassa. Siun soten toiminnassa seuraillaan valtakunnallisia ohjeistuksia ja kevään tiukkoja rajoituksia on lievennetty. Paluuta entiseen ei kuitenkaan ole vielä näköpiirissä:

– Koronaviruspandemia on maailmalla käynnissä voimakkaampana kuin koskaan. Niin kauan kuin tilanne on tämä, uutta normaalia ovat muun muassa vierailijoiden määrän rajaaminen ja soittaminen etukäteen terveysasemille, ennen paikan päälle tulemista, perustelee terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen.   

– Tarkoitus on varmistaa se, ettei virus pääsisi missään tilanteessa leviämään toimipaikoissamme asiakkaiden tai henkilökunnan keskuudessa.

Kaipiainen muistuttaa myös jokaisen omasta vastuusta koronaviruksen leviämisen estämisessä:

– Tahallaan ei varmasti kukaan hanki eikä levitä virusta, vaan sen voi saada meistä ihan kuka tahansa. Käsien peseminen ja desinfiointi, turvavälien muistaminen sekä oireisena testeihin hakeutuminen ja kotona pysytteleminen ovat pieniä ja helppoja asioita, joista ei nyt kannattaisi kenenkään tinkiä. 

Toimintaohjeet:

  • Jos epäilet saaneesi koronvirustartunnan, kannattaa aloittaa tekemällä Omaolo-oirearvio netissä osoitteessa omaolo.fi. Puhelimitse yhteyttä otetaan joko Päivystysapuun 116117 tai omalle terveysasemalle. Älä hakeudu hoitoon yhteispäivystykseen tai terveysasemalle ennen soittamista. Ota yhteyttä lievissäkin oireissa.
  • Älä matkustele tai liiku muiden ihmisten keskuudessa sairaana tai oireisena, vaan ole yhteyksissä terveydenhuoltoon ja hakeudu koronatestiin.
  • Terveysasemille pitää soittaa kaikissa asioissa ennen paikan päälle tulemista. Jätä ensisijaisesti takaisinsoittopyyntö, jolloin sinun ei tarvitse jonottaa puhelimessa. Kaikille takaisinsoittopyynnön jättäneille soitetaan takaisin saman päivän aikana. Sinut ohjataan puhelimessa oikeaan paikkaan. Kaikilla terveysasemilla ei hoideta infektiopotilaita.
  • Tule vastaanotolle mielellään korkeintaan yhden saattajan kanssa.
  • Sovi etukäteen vierailuista Siun soten toimipaikkoihin ja varaudu tavanomaisista poikkeaviin järjestelyihin. 
  • Noudata yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.

Ajantasaiset toimintaohjeet löydät aina Siun soten verkkosivuilta siunsote.fi/korona

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Yhteydenotot toistaiseksi viestinta(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi