Siun sote kuva

Uutisarkisto 2019

Uutisarkisto 2019

Sisältöjulkaisija

angle-left Hoitotarvikejakelun uudistaminen tuo säästöjä ja vapauttaa aikaa hoitotyöhön
Artikkelin kuva
23.09.2019

Hoitotarvikejakelun uudistaminen tuo säästöjä ja vapauttaa aikaa hoitotyöhön

 

Siun sote uudistaa hoitotarvikejakeluaan vaiheittain. Uudistuksen myötä iso osa aiemmin paikallisilla terveysasemilla hoidettua hoitotarvikkeisiin liittyvää työtä siirtyy koko Siun sotea palvelevaan hoitotarvikeyksikköön. Hoitotarvikejakelua käyttäville asiakkaille muutos näkyy muuttuvina tilauskäytäntöinä.

Hoitotarvikejakelu asiakkaan tukena

Hoitotarvikejakelun avulla edistetään ja tuetaan asiakkaan kotona selviytymistä. Asiakkaalle maksuttomaan hoitotarvikejakeluun ovat oikeutettuja kaikki Siun soten alueen asukkaat, joilla on todettu pitkäaikainen vamma tai sairaus, jonka hoito on kestänyt tai arvioidaan kestävän yli kolme kuukautta. Hoitotarvikkeiden saaminen edellyttää hoitotarvikelähetettä, joka perustuu yksilölliseen, terveydenhuollon ammattihenkilön tekemään arvioon.

- Kyseessä on iso asiakasryhmä, sillä alueellamme hoitotarvikejakeluun oikeutettuja henkilöitä on yli 15 000, kertoo kliinisen hoitotyön asiantuntija Heli Heikkinen hoitotarvikeyksiköstä.

Keskittämisellä sujuvaan palveluun

Hoitotarvikejakelun keskittäminen yhdenmukaistaa käytössä olevia toimintatapoja ja varmistaa siten asiakkaiden tasavertaisen palvelun koko Siun soten alueella. Hoitotarvikeyksikössä asiakkaita palvelevat toimintaan koulutetut lähihoitajat.

- Toiminnan keskittäminen vapauttaa terveysaseman henkilökunnan työaikaa hoitotyöhön, kun hoitotarvikejakelua koskevat puhelut, tilaukset ja jakelu eivät kuormita terveysaseman toimintaa. Asiakkaalle hoitotarvikkeet ovat edelleen saatavissa oman terveysaseman kautta, kertoo Heikkinen.

Keskittämisen lisäksi uudistuksessa keskeistä on hoitotarvikkeiden tilaaminen ennakkoon. Ennakkotilaukset vähentävät hoitotarvikkeiden varastoinnin tarvetta terveysasemilla, mutta vaativat asiakkailta oman tarpeen ennakointia. Hoitotarvikkeiden katkeamaton saanti edellyttää, että asiakas tai hänen edustajansa tilaa hoitotarvikkeet noin kaksi viikkoa ennen haluttua haku- tai toimituspäivää.

- Epäselvissä tilanteissa on aina hyvä kääntyä hoitotarvikejakelun puoleen. Pyrimme palvelemaan asiakkaitamme mahdollisimman hyvin myös tässä muutosvaiheessa. Nyt alkuvaiheessa hoitotarvikejakelun soittoaika on vielä valitettavan lyhyt, mutta pyrimme pidentämään sitä tämän vuoden puolella, kertoo Heikkinen.

Uusi keskitetty toimintamalli on ollut ensimmäisenä käytössä Suur-Joensuun terveysasemilla alkukesästä saakka ja laajenee tulevan vuoden aikana vaiheittain kaikille Siun soten terveysasemille. Uudistus ei kuitenkaan vaikuta kotihoidon asiakkaisiin, joille hoitotarvikkeet toimitetaan edelleen kotikäyntien yhteydessä.

Uusi toimintamalli asiakkaalle

Hoitotarvikejakelu-verkkosivuille päivitetään tieto terveysaseman siirtymisestä keskitettyyn hoitotarvikejakeluun ja sivulta löytyvät päivitetyt yhteystiedot hoitotarvikkeiden tilaamiseen ja noutamiseen.

Uudessa toimintamallissa asiakas tekee tilauksen kaksi viikkoa ennen toivottua toimituspäivää hoitotarvikejakeluun puhelimitse tai sähköpostitse, ja ilmoittaa tilauksen yhteydessä noutopaikan. Asiakas saa tekstiviestin, kun tarvikkeet on lähetetty asiakkaan valitseman terveysaseman noutokaappiin. Asiakas tai hänen läheisensä voi noutaa tuotteet noutokaapista noin kahden arkipäivän päästä ilmoituksesta terveysaseman aukioloaikojen puitteissa. Tuotteet ovat noudettavissa viikon ajan ilmoituksesta.

Asiakkailta saatu palaute on arvokasta ja sitä hyödynnetään toiminnan kehittämisessä. Hoitotarvikejakeluun liittyen palautetta voi antaa verkkosivujemme kautta:
Palaute hoitoon tai palveluun liittyvissä asioissa > Terveys- ja sairaanhoitopalvelut > Hoitotarvikejakelu

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)