Siun sote kuva

Sisältöjulkaisija

angle-left Lasten, nuorten ja perheiden vaativimmat sote-palvelut verkostoituvat viiteen osaamis- ja tukikeskukseen
Artikkelin kuva
11.10.2018

Lasten, nuorten ja perheiden vaativimmat sote-palvelut verkostoituvat viiteen osaamis- ja tukikeskukseen

Suomen sairaanhoitopiirit on jaettu yliopistollisten sairaaloiden mukaan viiteen yhteistoiminta-alueeseen, joille valmistellaan Osaamis- ja tukikeskuksia (OT-keskukset) osana valtakunnallista Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaa (LAPE).

Valmistelutyötä ohjaa sosiaali- ja terveysministeriö. Itä-Suomen OT-keskuksen kehittämistyöstä vastaa Pohjois-Savon LAPE-ohjelma YHDESSÄ!, jossa osatoteuttajana on mm. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri. Mukaan kehittämiseen on kutsuttu Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Keski-Suomen maakuntien LAPE-vastuuhenkilöitä, erityis- ja vaativimman tason toimijoita sekä tutkimus- ja koulutusyksiköitä. 

Osaamis- ja tukikeskuksen tehtävä

OT-keskukseen kootaan ja verkostoidaan lasten, nuorten ja perheiden vaativimpia sote-palveluita ja tutkimus- ja kehittämistoimintaa valtakunnallinen yhdenvertaisuus huomioiden.

OT-keskuksiin verkostoituvia integratiivisia palveluja ovat mm. osa vaativimmasta lasten ja nuorten erikoissairaanhoidosta, vaativin lastensuojelu sekä vaativat vammais- ja maahanmuuttajien palvelut. Lisäksi keskukset tekevät tiivistä yhteistyötä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen vaativan erityisen tuen ja vaativan erityisen tuen toimijoiden verkoston (VIP) kanssa. Arvioiden mukaan näitä palveluja käyttää 1 % väestöstä, joten toiminnallisesti ja taloudellisesti niitä ei ole järkevää itse järjestää ja tuottaa.

Erikoissairaanhoidon osalta OT-keskuksissa on merkittävässä roolissa konsultaatiot sähköisiä ratkaisua hyödyntäen erityis- ja perustason tueksi.

Tutkimus- ja kehittämistyössä verkostoidutaan yliopistojen, yliopistollisten sairaaloiden ja sosiaalialan osaamiskeskusten ym. kanssa. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa OT-keskuksesta on mahdollista saada tukea myös alueellisesti palvelujärjestelmän ja ammattilaisten kehittymiselle. Tehtävänä on myös vaikuttavien menetelmien käyttöönotto ja ylläpito.

OT-kehittämistyö tällä hetkellä

Parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriössä tehdään valmistelutyötä sosiaali- ja terveydenhuollon keskittämisasetusta varten. OT-keskusten rakennetta, johtamista ja resurssointia valmistellaan STM:n johdolla. Jokaisella viidellä yhteistyöalueella valmistellaan tällä hetkellä OT-keskuksen perustamissuunnitelmaa, jossa huomioidaan tekeillä olevat valtakunnalliset linjaukset ja alueellinen toteuttaminen. Myös Itä-Suomen työryhmä tekee perustamissuunnitelmaa, joka valmistuttuaan on asiantuntijaehdotus OT-keskuksen hallintamallista YTA-alueen yhteistyöryhmälle.

Lisätietoa OT-keskuksista valtakunnallisilla OT-päivillä 19.11.

STM ja THL järjestävät OT-keskusten kehittämistoimintaa koskevan yhteistyöpäivän Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella 19.11. Mukaan ovat tervetulleet maakuntien OT-kehittämistyössä mukana olevat toimijat ja muuten asiasta kiinnostuneet. Valtakunnallisessa yhteistyöpäivässä esitellään OT-suunnittelutyöryhmän työn tuloksia ja esitetään OT:n tulevaa rakennetta sekä toimintamallia. Päivän ohjelmassa valotetaan myös OT-keskusten tulevaisuutta ja työn jatkumista vuonna 2019. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 12.11.2018. https://www.webropolsurveys.com/S/9D35B98412114296.par

 

Pohjois-Karjalan lapsi- ja perhepalvelujen muutosagentti, OT-vastuukehittäjä Anne Frimodig
anne.frimodig(at)siunsote.fi
puh. 013 330 4287

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme:

Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Lue helmikuun 2020 uutiskirje
Tilaa uutiskirje tästä

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)

somejako