Ajankohtaista
Ajankohtaista sivun pääkuva
Sisältöjulkaisija
Yhteisasiakasohjauksen osaamista vahvistetaan
Siun soten yhteisasiakasohjauksessa on vahvistettu osaamista suorittamalla kansainvälisesti arvostettu sertifikaatti. Kaikista Siun soten asiakkaista noin 10 prosenttia on niin kutsuttuja yhteisasiakkaita ja nämä asiakkaat käyttävät yli 70 prosenttia Siun soten kustannuksista.
Siun sote on sote-uudistuksen tavoitteiden mukaisesti kehittänyt edistyksellisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja yhteen katkeamattomiksi palveluketjuiksi ja kokonaisuuksiksi. Yhtenä esimerkkinä tästä on vuonna 2018 kuntayhtymässä käynnistetty yhteisasiakastoiminta, joka on sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoimintaa.
Yhteisasiakasohjauksen asiakkaita ovat paljon apua ja tukea tarvitsevat asiakkaat ja perheet. Yleensä yksittäisen soteammattilaisen apu ei heille ole riittävää vaan siihen tarvitaan ryhmä ammattilaisia. Toiminnan tavoitteena on laajasti tukea tarvitsevan asiakkaan kokonaisvaltainen palveluiden ja tuen tarpeen arviointi, suunnittelu sekä koordinointi.
Kaikista Siun soten asiakkaista noin 10 prosenttia on niin kutsuttuja yhteisasiakkaita ja nämä asiakkaat käyttävät yli 70 prosenttia Siun soten kustannuksista. Laskennallisesti yhteisasiakkaita Siun soten alueella on noin 14 000.
On mahdollista, että yhteisasiakas ’tippuu’ kaikkien palveluidemme siiloihin ja väleihin. Tällöin asiakas ei kuulu kenellekään, vaikka kuuluu lähes kaikille ja tarvitsee kaikkien palveluita. Tämä voi johtaa esimerkiksi asiakkaan runsaisiin päivystyskäynteihin ja turhautumiseen. Ei ole asiakkaan, henkilökunnan eikä organisaation etu, että yhteisasiakkaita pompotellaan palvelusta toiseen. Onneksi meillä on yhteisasiakasohjaus ja sen toteuttaminen on Siun sotessa jo pitkällä, sanoo palvelusuunnittelija Niina Ronkainen.
Tavoitteena syventää tietoa ja jakaa kokemuksia
Siun soten yhteisasiakasohjaus on kevään 2022 aikana osallistunut IFIC:n (Kansainvälinen integroidun hoidon säätiö) järjestämään kansainväliseen ja arvostettuun etäkoulutukseen ja suorittanut integroidun hoidon sertifikaatin. IFIC on poliittisesti ja taloudellisesti riippumaton kansainvälinen säätiö, joka on perustettu vuonna 2011. Säätiö toimii yli 70 maassa. Sen tavoitteena on toimia integroidun hoidon johtavana äänenä ja puolestapuhujana ennakoivalla yhteistyöllä edunsaajiensa kanssa.
IFIC pyrkii tarjoamaan foorumin tiedonvaihtoon, jonka perimmäisenä tavoitteena on maksimoida ihmisten ja yhteisöjen terveys ja hyvinvointi ja samalla parantaa terveys- ja hoitojärjestelmien yleistä tehokkuutta ja kestävyyttä. IFIC:n visiona on, että ihmiset, perheet ja yhteisöt hyötyvät henkilökeskeisestä integroidusta hoidosta ja tuesta terveytensä, hyvinvointinsa ja itsenäisyytensä maksimoimiseksi. IFIC pyrkii saavuttamaan visionsa johtamalla muutosta sekä toteuttamalla tiedon kehittämistä ja vaihtoa.
Yhteisasiakasohjauksen käymän koulutuksen tavoitteena oli syventää tietoa integratiivisesta hoitotyöstä ja päästä jakamaan Siun sotessa saatuja kokemuksia kansainvälisesti eri ammattilaisten kesken sekä kuulemaan asiakaskokemuksia kokemusasiantuntijoiden kautta.
Koulutuksesta tärkeinä ajatuksina integratiivisen työn onnistumisessa nousivat yhteisen vision ja arvojen merkitys sekä yhteinen näkemys siitä, mitä tarkoitetaan integraatiolla ja integratiivisella hoidolla sosiaali- ja terveyspalveluissa. Asiakkaiden kokonaisvaltaisen tilanteen huomioiminen ja heidän kuulemisensa omasta elämäntilanteestaan nousivat ensiarvoisen tärkeäksi hyvinvoinnin, pärjäämisen ja terveyden edistämisessä.
Tärkeintä on kysyä, mikä asiakkaalle itselleen on merkittävää heidän elämäntilanteessaan ja mitä he tarvitsevat, jotta pärjäisivät paremmin elämässään, toteaa palvelusuunnittelija Niina Ronkainen Siun sotesta.
Yhteisesti luotu hoito- ja palvelusuunnitelma kokoaa asiakkaan tilanteen ja suunnitelmat yhteen ja tukee sekä asiakasta että ammattilaisia hoidon- ja palveluiden järjestämisessä asiakaskeskeisesti.
Tärkeää on huomioida ja hyödyntää myös yhteisöllisyyttä ja sen mahdollisuuksia tukea ja auttaa kansalaisia heidän hyvinvoinnissaan. Meidän tulisi myös miettiä, miten ja millainen hallinto, johtaminen ja rahoitusjärjestelmä tukisi ja mahdollistaisi paremmin integraatiota sekä kehittää potilas- ja asiakastietojärjestelmiä sekä digitaalisia palveluita integraatiota edistäväksi, mahdollistaa asiakkaiden osallistuminen ja osallistaminen omaan hoitoonsa tätä kautta, jatkaa Ronkainen.
Yhteisasiakasohjauksessa Siun sotessa on päästy jo toteuttamaan edistyksellisesti integratiivista työotetta vuodesta 2018 lähtien asiakkaiden hoidon- ja palveluiden järjestämiseksi moniammatillisessa yhteistyössä yli sektorirajojen.
Tämä koulutus toi työhömme lisää tietoa, joka vahvistaa osaamistamme integratiivisen hoidon ja palveluiden koordinoijina sekä saimme vahvistusta siitä, miten tärkeää on varmistaa ja kehittää tulevaisuudessakin integratiivisen sosiaali- ja terveyspalvelujen toteutumista. Tämän koulutuksen myötä saimme uusia eväitä ja kansainvälisiä tuulia, josta hyötyvät Siun soten asiakkaat, Ronkainen mainitsee.
somejako
Pöytäkirjat ja esityslistat linkit
Hyvinvointialuejohtajien verkosto
Hyvinvointialuejohtajien verkosto H23
Alla olevan linkin takaa löydät hyvinvointialueiden johtajien yhteisiä kannanottoja ja tiedotteita.
Siirry hyvinvointialueiden johtajien uutishuoneeseen (stt.fi)
Yhteystiedot viestintä
Viestinnän yhteystiedot
viestinta(at)siunsote.fi
Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi
Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi
Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi
Uutiskirjeet
Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:
Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:
Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Marraskuun 2024 uutiskirje
- Lokakuun 2024 uutiskirje
- Syyskuun 2024 uutiskirje
- Elokuun 2024 uutiskirje
- Kesäkuun 2024 uutiskirje
- Toukokuun 2024 uutiskirje
- Huhtikuun 2024 uutiskirje
- Maaliskuun 2024 uutiskirje
- Helmikuun 2024 uutiskirje
- Tammikuun 2024 uutiskirje
- Joulukuun 2023 uutiskirje
- Marraskuun 2023 uutiskirje
- Lokakuun 2023 uutiskirje
- Syyskuun 2023 uutiskirje
- Elokuun 2023 uutiskirje
- Kesäkuun 2023 uutiskirje
- Toukokuun 2023 uutiskirje
- Huhtikuun 2023 uutiskirje
- Maaliskuun 2023 uutiskirje
- Helmikuun 2023 uutiskirje
- Tammikuun 2023 uutiskirje
Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta
Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Joulukuun 2022 uutiskirje
- Marraskuun 2022 uutiskirje
- Lokakuun 2022 uutiskirje
- Syyskuun 2022 uutiskirje
- Elokuun 2022 uutiskirje
- Kesäkuun 2022 uutiskirje
- Toukokuun 2022 uutiskirje
- Huhtikuun 2022 uutiskirje
- Maaliskuun 2022 uutiskirje
- Helmikuun 2022 uutiskirje
- Tammikuun 2022 uutiskirje
Omaishoidon uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.
Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.
Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Työkykyohjelman uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.