Siun sote kuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 2019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Sepelvaltimotautipotilaan hoitoa parannetaan alueellisella hoitoketjulla Siun soten alueella
10.03.2020

Sepelvaltimotautipotilaan hoitoa parannetaan alueellisella hoitoketjulla Siun soten alueella

Siun sote on laatinut alueelliset ohjeet sepelvaltimotautipotilaiden hoitoon Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella. Tämä uusi alueellinen hoitoketju yhtenäistää sepelvaltimotautipotilaiden diagnostiikkaa ja hoitoa sekä eri ammattilaisten työnjakoa Siun soten alueella. Hoitoketju laadittiin erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistyönä. Työryhmässä oli kardiologeja, sisätautilääkäri, yleislääkäreitä, asiantuntijasairaanhoitajia ja fysioterapeutteja.

Alueellinen hoitoketju on suunniteltu terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön hoidon sujuvuuden tueksi. Hoitoketju perustuu suomalaisiin ja eurooppalaisiin hoitosuosituksiin. Se tukee sairauden oikea-aikaista tunnistamista ja hoitoon ohjaamista sekä yhtenäistää lähetekäytäntöjä. Viime vuonna julkaistun sydämen vajaatoimintapotilaan hoitoketjun kanssa nämä nyt julkaistut alueelliset hoito-ohjeet parantavat sydänpotilaiden hoitopolkua ja turvaavat myös potilaan jatkohoitoa sydäntapahtuman jälkeen.

Pohjois-Karjalassa sairastavuus sepelvaltimotautiin on ollut perinteisesti suurta. Työikäisten sepelvaltimotautikuolleisuus on 1970-luvulta lähtien tippunut murto-osaan, kun riskitekijöiden (tupakointi, korkea kolesteroli, verenpainetauti ja diabetes) hoito on parantunut. Myönteinen kehitys on ollut muun muassa Pohjois-Karjala-projektin ansiota. Silti sepelvaltimotauti on työikäisten miesten toiseksi suurin kuolinsyy ja aiheuttaa työkyvyttömyyttä sekä runsaasti kustannuksia yhteiskunnalle.

Hoitoketjujen myötä alueelle pyritään luomaan toimiva sydänpotilaita hoitavien hoitajien verkosto sekä parantamaan sydänpotilaiden kuntoutusta, jonka on osoitettu vähentävän uusia sydäninfarkteja.

Sepelvaltimotautipotilaan alueellinen hoitoketju on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille ja löytyy Siun soten verkkosivuilta: Ammattilaiset > Alueelliset hoitoketjut ja Terveysportista hakusanoilla sepelvaltimotauti Siun sote.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Viestintäpäällikkö
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkosivut)
Mirja Laukkanen
puh. 013 330 4303
mirja.laukkanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelut)
Nadia Sabour
puh. 013 330 4525
nadia.sabour(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelut)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme:

Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Lue helmikuun 2020 uutiskirje
Tilaa uutiskirje tästä

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)