Siun sote kuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 2019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Satsaukset ikäihmisten palveluasumiseen mahdollistavat Enon vuodeosastopaikkojen vähentämisen
04.10.2018

Satsaukset ikäihmisten palveluasumiseen mahdollistavat Enon vuodeosastopaikkojen vähentämisen

Siun sote tekee noin 1,5 miljoonan euron lisäsatsauksen ikäihmisten palveluasumisen ostoihin.  Tämän satsauksen avulla puretaan palveluasumisen jonoja eri puolilla maakuntaa, mutta se liittyy keskeisesti myös Enon terveyskeskussairaalan potilaspaikkojen vähentämiseen syksyllä 2018. Edellytyksenä vuodeosastopaikkojen vähentämiselle on se, että asiakkaille pystytään järjestämään heidän tarpeitaan vastaavat asumispalvelut.

Enon terveyskeskussairaalassa on tällä hetkellä 40 potilaspaikkaa. Terveyskeskussairaalat ovat nimensä mukaisesti sairaanhoitoa tarvitsevien potilaiden laitoshoitopaikkoja, mutta tämän vuoden aikana Enon terveyskeskussairaalassa on lähes jatkuvasti ollut parikymmentä ikäihmistä odottamassa pääsyä palveluasumiseen.

- Tämä ei tietenkään ole hyvä tilanne, sillä nämä asiakkaat tarvitsevat ympärivuorokautista hoivaa ja arjen tukea, eivät sairaalahoitoa. Vuodeosasto ei voi olla kenenkään koti. Siksi teemme nyt kerralla isomman satsauksen siihen, että saamme paikkoja palveluasumiseen, painottaa toimialuejohtaja Eija Rieppo Siun soten ikäihmisten palveluista.

Siun sote on järjestämässä vuoden loppuun mennessä tehostetun palveluasumisen paikat noin 20:lle nyt Enon terveyskeskussairaalassa paikkaa odottavalle ikäihmiselle. Sitä mukaa kun asumispaikat järjestyvät, voidaan terveyskeskussairaalan paikkamäärää vähentää Siun soten valtuustossa 17.4.2018 hyväksytyn palvelutuotantosuunnitelman mukaisesti sairaanhoidollista tarvetta vastaavalle tasolle.

Enon terveyskeskussairaalan muutokset koskevat noin kymmentä hoitajaa, ja vapautuva resurssi on tarkoitus siirtää kotona asumista tukeviin palveluihin:

- Ketään ei irtisanota, sillä meillä on suuri tarve lisätä kotihoidon henkilöstöä. Kotona asumista tukevien palvelujen vahvistaminen ja monipuolistaminen on pitkällä aikavälillä keskeinen keino vähentää laitospaikkojen tarvetta ja turvata mielekäs elämän ehtoo, toteaa Rieppo.

- Talousraamin puitteissa lisähenkilöstöä on vaikea palkata, joten palvelurakenteen muuttaminen ja sisäiset järjestelyt ovat avainasemassa, Rieppo jatkaa.

Henkilöstön kanssa on meneillään yhteistoimintalain mukaiset menettelyt. Asumisjärjestelyt taas sovitaan yhteistyössä asiakkaiden ja omaisten kanssa:

- Palveluohjaajat keskustelevat yhdessä asiakkaiden ja omaisten kanssa asumispaikkojen järjestelyistä. Toiveet kuullaan, ja pohditaan yhdessä asiakkaan tarvetta vastaava järjestely, kertoo ikäihmisten keskisen alueen vs. palvelujohtaja Sari Tarvainen.

Palvelutuotantosuunnitelman vaikutukset Enon sosiaali- ja terveyspalveluihin jatkossa

Siun soten palvelutuotantosuunnitelmassa Enon sosiaali- ja terveyspalvelujen muutokset kytkeytyvät jatkossa Kontiolahden uuden terveysaseman valmistumiseen. Suunnitelman mukaan Enon terveysasemalla tulee jatkossakin olemaan muun muassa lääkärin, hoitajien ja fysioterapeutin vastaanotot. Myös neuvolat ja sosiaalitoimisto jatkavat Enossa. Hammashoito olisi sen sijaan muuttumassa liikkuvaksi palveluksi Kontiolahden terveysaseman valmistumisen myötä.

Terveyskeskussairaala jatkaa Enossa tarpeeseen sopeutettuna Kontiolahden terveysaseman valmistumiseen saakka. Sen jälkeenkin Enossa tulisi pysymään palveluasumisyksikön yhteydessä toimiva noin 10-paikkainen hoitosolu. Kotihoidon palvelut ovat lähipalvelua, jota Siun sote pyrkii vahvistamaan niin Enossa kuin koko maakunnan alueella.

Kuntalaistilaisuus 15.10.

Siun sote järjestää kaikille avoimen kuntalaistilaisuuden Enon sosiaali- ja terveyspalveluista maanantaina 15.10. klo 17–19. Tilaisuus pidetään Enon koulukeskuksen ruokasalissa, osoite Alapappilantie 6E, Eno.

Paikalla ovat Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen sekä terveys- ja sairaanhoitopalvelujen, perhe- ja sosiaalipalvelujen sekä ikäihmisten palvelujen toimialueiden edustajat.

Siun soten sosiaali- ja terveyspalvelut Enossa

Nykytila:

  • Terveysasemalla lääkäreiden ja hoitajien vastaanotot, muun muassa diabeteshoitaja. Lääkärit hoitavat myös neuvolan ja vuodeosaston asiakkaita. Lisäksi psykiatrisen sairaanhoitajan palvelut, fysioterapeutin suoravastaanotto ilman ajanvarausta sekä ISLABin näytteenottopiste.
  • Hammashoitolassa 1-2 hammaslääkäriä ja suuhygienisti.  
  • Sosiaalitoimisto
  • Äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvola
  • 40-paikkainen terveyskeskussairaala
  • Kotihoidon palvelut
  • Ikäihmisten asumisyksikkö Hopearanta, 46 asumispaikkaa

Muutokset vuoteen 2020 mennessä:

  • Terveyskeskussairaalan supistaminen 20-paikkaiseksi vuoden 2018 loppuun mennessä. Asumispaikkaa odottaville noin 20 ikäihmiselle järjestetään paikka palveluasumisessa.

Muutokset vuoteen 2030 mennessä:

  • Hammashoidon palvelut liikkuviksi palveluiksi. Vaativammat toimenpiteet tehdään lähialueiden hammashoitoloissa. Muutokset ajoittuvat Kontiolahden uuden terveysaseman valmistumiseen.
  • Terveyskeskussairaala jatkuu tarpeeseen sopeutettuna Kontiolahden terveysaseman valmistumiseen saakka. Sen jälkeen Enossa jatkaa 10-paikkainen hoitosolu.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Viestintäpäällikkö
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkosivut)
Mirja Laukkanen
puh. 013 330 4303
mirja.laukkanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelut)
Nadia Sabour
puh. 013 330 4525
nadia.sabour(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelut)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme:

Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Lue helmikuun 2020 uutiskirje
Tilaa uutiskirje tästä

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)