Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Riihisärkän hoivakodin aistipuutarhat tuovat iloa ja hyvinvointia asukkaille
Sisäpihoilla olevat aistipuutarhat ovat nimensä mukaisesti tarkoitettu koettavaksi monin eri aistein. Puutarhoissa on paljon kasveja tuoksuineen, muunneltavissa olevalla valaistuksella puutarhaan voi luoda vaihtelevaa tunnelmaa. Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi
Sisäpihoilla olevat aistipuutarhat ovat nimensä mukaisesti tarkoitettu koettavaksi monin eri aistein. Puutarhoissa on paljon kasveja tuoksuineen, muunneltavissa olevalla valaistuksella puutarhaan voi luoda vaihtelevaa tunnelmaa. Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi
14.09.2022

Riihisärkän hoivakodin aistipuutarhat tuovat iloa ja hyvinvointia asukkaille

Joensuun Rantakylään on avautunut uusi ikäihmisten asumisyksikkö. Työntekijät aloittivat uudessa yksikössä elokuun lopulla perehtymisen ja tiloihin tutustumisen. Ensimmäiset asukkaat saapuivat viime viikon lopulla ja uusia asukkaita muuttaa lisää lähiviikkojen aikana.

Riihisärkän hoivakodissa on kaikkiaan 60 asuntoa. Neljä asuntoa on pariskunnille tarkoitettuja huoneistoja, joissa on omat keittiöt. Muissa asunnoissa on yksi huone sekä pesuhuone ja wc. Ruokailu tapahtuu yhteisissä tiloissa.

- Asunnoissa on valmiina sängyt patjoineen ja lakanoineen, kaapit ja yöpöydät. Jokainen asukas voi kuitenkin sisustaa asunnostaan itselleen oman kodin. Omaan kotiin voi tuoda mieleiset verhot, tärkeät esineet ja muistot tai vaikka lempituolin. Monesti kysytään, että voiko omia lehtitilauksia jatkaa hoivakodissa, niin kyllä voi! Nämä ovat ikäihmisten koteja, eikä täällä esimerkiksi ole vierailuaikoja, vaan ystävät ja omaiset saavat tulla kylään, kuten ovat aiemminkin tulleet, Riihisärkän hoivakodin palveluvastaava Teemu Valovirta kertoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi

Moniammatillinen työyhteisö asukkaiden tukena

Hoivakodissa arkielämän tuki ja ammattimainen hoiva ovat aina asukkaan lähellä. Riihisärkän asumisyksikössä on sekä palveluasumista että ympärivuorokautista palveluasumista, eikä asunnosta tarvitse muuttaa silloinkaan, jos palveluntarve lisääntyy.  

- Haluamme, että asukkaat tuntevat tämän kodikseen. Tuemme asukasta hänen omannäköisessä arjessaan. Järjestämme monenlaista yhteistä toimintaa, mutta kukin voi itse päättää, mihin toimintaan haluaa osallistua. Pakkoa ei ole, Riihisärkän hoivakodin palveluesimies Päivi Sallinen iloitsee

Riihisärkän hoivakodissa työskentelee monia eri ammattilaisia. Asukkaiden tukena ja apuna on hoiva-avustajia, lähihoitajia, sairaanhoitajia, viriketyöntekijä ja fysioterapeutti. Tavoitteena on saada työyhteisöön myös sosiaaliohjaaja. Lisäksi keittiön toiminnasta ja siistimisestä vastaa Polkan henkilökunta. Moniammatillisesta työyhteisöstä iloitaan Riihisärkässä.

- On hienoa, että meillä on täällä näin moniammatillinen työyhteisö. Kukin voi keskittyä omaan osaamisalaansa. Toki kaikki tuemme toisiamme, mutta jokaisella on myös se oma vahva ammattiala. Hoitajat avustavat ruokailussa, mutta erilaisista tukitöistä, kuten astioiden tiskaamisesta vastaavat Polkan henkilökunta, joten hoitajilla jää enemmän aikaa varsinaiseen asukkaiden arkielämän tukemiseen, Sallinen kertoo.

Siun soten keskisen alueen kaikissa hoivakodeissa on ollut tämän vuoden alusta alkaen myös oma fysioterapeutti. Fysioterapeutti on mukana asukkaiden arjessa jokaisena arkipäivänä.

- Koen hyväksi, että hoivakodeissa on myös fysioterapeutti. Aiemmin fysioterapeutti saattoi vierailla 1–2 kertaa viikossa, nyt olemme mukana arjen toiminnassa. Voimme tukea asukkaita ja aktivoida kunkin omia voimavaroja käyttöön. Tavoitteena on kannustaa asukasta toimimaan itse ja ylläpitämään toimintakykyä mahdollisimman pitkään. Olemme toki myös työntekijöiden tukena ohjaamalla apuvälineiden käytössä ja ergonomiaan liittyvissä asioissa, fysioterapeutti Antti Piipponen sanoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi

Hyvinvointia aistipuutarhasta

Riihisärkän hoivakoti on kahdeksikon muotoinen. Kahdeksikon keskipisteessä ovat kaikkien asukkaiden ja työntekijöiden käytössä olevat yhteiset tilat sekä keittiö. Yhteisissä tiloissa ruokaillaan, oleskellaan ja järjestetään yhteistä ohjelmaa. Asunnot ovat sijoittuneet kahdeksikon lenkkeihin ja lenkkien keskellä on aistipuutarhat.

Sisäpihoilla olevat aistipuutarhat ovat nimensä mukaisesti tarkoitettu koettavaksi monin eri aistein. Puutarhoissa on paljon kasveja tuoksuineen, muunneltavissa olevalla valaistuksella puutarhaan voi luoda vaihtelevaa tunnelmaa ja luonnon äänien lisäksi toisessa puutarhassa voi kuulla veden äänen suihkulähteessä.

Onpa puutarhassa myös maisteltavaa, kunhan omenat alkavat tuottaa satoja ja kasvihuoneeseen saadaan tehtyä istutuksia. Sisäpihoilla liikkuminen on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön niin, että puutarhaa ympäröivä kiveys pysyy sulana myös talvella.

Aistipuutarhaan on laajat näkymät isojen ikkunoiden kautta sekä yhteisistä tiloista että asuinkäytäviltä. Käytävillä on myös useita ovia, joista puutarhaan pääsee kulkemaan. Lisäksi osasta asunnoista pääse kulkemaan suoraan puutarhaan ja omalle terassialueelle.

- Nämä puutarhat ovat tämän yksikön erikoisuus. En ole kuullut, että vastaavaa olisi muualla. Sisäpihat ovat turvallisia, koska työntekijät näkevät kaikkialta jatkuvasti puutarhaan. Tämän vuoksi asukkaat voivat kulkea aivan vapaasti puutarhoissa, Sallinen sanoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

"Haluamme, että asukkaat tuntevat tämän kodikseen. Tuemme asukasta hänen omannäköisessä arjessaan", sanoo palveluesimies Päivi Sallinen. Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi

Uudesta hoivakodista helpotusta keskisen alueen asumispalveluihin

Riihisärkän asumispalveluyksikkö helpottaa osaltaan Siun soten keskisen alueen asumispalvelujen tilannetta. Tällä hetkellä Joensuun ja Kontiolahden alueella asumispalvelupaikkaa odottaa noin 160 ikäihmistä. Uusi hoivakoti tuo alueelle 60 uutta asuntoa.

Riihisärkän hoivakodin työntekijöiden rekrytointi on sujunut hyvin. Rekrytointia tehdään kuitenkin jatkuvasti, kuten muihinkin Siun soten ikäihmisten palveluihin. Osaavan henkilöstön tarve on kova sekä asumispalveluissa että kotihoidossa.

- Henkilöstön saatavuus on iso haaste, jota pyrimme aktiivisesti ratkaisemaan. Rekrytoimme jatkuvasti ammattilaisia yksiköihimme. Riittävä ja osaava henkilöstö mahdollistaa palveluiden tarjoamisen täydessä laajuudessaan ja parantaa samalla työntekijöiden työhyvinvointia, ikäihmisten palvelujen toimialuejohtaja Eija Rieppo sanoo.

 

Kiinnostaisiko työ Siun soten ikäihmisten palveluissa? Löydät kaikki avoimet tehtävät osoitteesta https://www.siunsote.fi/avoimet-tyopaikat. Tarjolla on monenlaisia tehtäviä ja, jos juuri sinulle sopivaa tehtävää ei tällä hetkellä löydy, voit jättää myös avoimen hakemuksen.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)