Siun sote kuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 2019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Liikuntaneuvontapalvelua saa kaikilta Siun soten terveysasemilta huhtikuun alusta alkaen
28.03.2019

Liikuntaneuvontapalvelua saa kaikilta Siun soten terveysasemilta huhtikuun alusta alkaen

Liikuntaneuvontapalvelua on huhtikuun alusta alkaen tarjolla kaikilla Siun soten terveysasemilla. Palvelua on kehitetty ja kokeiltu tähän mennessä muutamilla terveysasemilla, ja hyväksi havaittu palvelu laajenee nyt entisestään.

Sekä ammattilaiset että asiakkaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä palveluun:

- Jo yli 500 tyypin 2 diabeetikkoa on saanut Pohjois-Karjalassa yksilöllistä liikuntaneuvontaa vuosien 2017–2018 aikana, jolloin meillä oli käynnissä sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama VESOTE-hanke. Hankkeessa saatujen tulosten perusteella ei ollut kahta puhetta siitä, etteikö palvelua kannattaisi jatkaa, kertoo Siun soten kuntoutuksen palvelupäällikkö Ritva Mönkkönen.

- Esimerkiksi diabeetikkojen kohdalla liikunta on tutkimusten mukaan yhtä tehokas hoitokeino kuin ruokailutottumusten muuttaminenkin. Liikunta auttaa hyvän verensokeritasapainon saavuttamisessa ja tukee painonhallintaa. Liikuntaneuvonta on tärkeä osa asiakkaan sairauden kokonaisvaltaista hoitoa ja terveyden edistämistä, jatkaa Mönkkönen.

Liikuntaneuvonnan kohderyhmänä ovat tyypin 2 diabetekseen tai sepelvaltimotautiin sairastuneet, joille liikunnan lisäämisestä olisi hyötyä, ja jotka ovat motivoituneita mutta tarvitsevat ammattilaisen apua. Liikuntaneuvonta on maksutonta, ja siihen pääsee esimerkiksi oman diabeteshoitajan ohjaamana.

Liikuntaneuvojina toimivat Siun soten koulutetut fysioterapeutit, jotka auttavat asiakkaita löytämään juuri heidän arkeensa sopivat tavat liikkua.

- Liikuntaneuvoja auttaa alkuun vaikkapa kuntosaliharjoittelussa, laatii asiakkaalle yksilöllisen liikuntasuunnitelman ja tukee sekä tsemppaa asiakasta suunnitelman toteuttamisessa, kuvailee kliinisen hoitotyön asiantuntija Eeva Elomäki, joka on ollut kehittämässä palvelua hankkeen alkuvaiheista alkaen.

- Tietääksemme ihan vastaavaa ratkaisua, jossa liikuntaneuvonta olisi järjestelmällisesti osa maakunnallisen organisaation perusterveydenhuoltoa, ei ole muualla Suomessa. Meidän kokemustemme mukaan tämä ratkaisu on edistänyt myös koko henkilökunnan ymmärrystä siitä, mikä merkitys liikunnalla on osana hoitoa, toteaa Elomäki.

Kokeilusta käytäntöön

Liikuntaneuvontapalvelu lähti Pohjois-Karjalassa kokeiluna liikkeelle jo vuonna 2016. Kokeilu toteutettiin sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamassa ja UKK-instituutin hallinnoimassa VESOTE-hankkeessa. Kokeilu toimi hankkeen aikana Joensuun Siilaisen, Kontiolahden, Lehmon, Polvijärven, Outokummun ja Liperin terveysasemilla. Hanke päättyi vuoden 2018 lopussa, ja hyväksi havaittua palvelua päätettiin Siun sotessa jatkaa.

Yksilöllisistä liikuntaneuvontaa on ollut Siun soten omana toimintana tarjolla tammikuusta 2019 lähtien Liperin, Outokummun, Polvijärven ja Heinäveden terveysasemilla. Huhtikuun 2019 alusta alkaen palvelu laajenee kaikille Siun soten terveysasemille.

Lisätietoja:

Siun soten terveysasemat

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Viestintäpäällikkö
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkosivut)
Mirja Laukkanen
puh. 013 330 4303
mirja.laukkanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelut)
Nadia Sabour
puh. 013 330 4525
nadia.sabour(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelut)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme:

Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Lue helmikuun 2020 uutiskirje
Tilaa uutiskirje tästä

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)