Siun sote kuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 2019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Liikuntaneuvontapalvelua laajennetaan uusille asiakasryhmille vuoden 2020 alusta
02.01.2020

Liikuntaneuvontapalvelua laajennetaan uusille asiakasryhmille vuoden 2020 alusta

Liikuntaneuvontapalvelua on tarjottu kaikilla Siun soten terveysasemilla tyypin 2 diabetekseen tai sepelvaltimotautiin sairastuneille jo huhtikuusta 2019 alkaen. Palvelua on kehitetty edelleen ja vuoden 2020 alusta palvelua voivat hyödyntää myös ylipainoiset odottavat äidit ja erikoissairaanhoidon painonhallintaryhmään osallistuvat asiakkaat eli ENE-ryhmäläiset, jotka noudattavat erittäin niukkaenergiaista dieettiä.

Liikuntaneuvonta on tärkeä osa asiakkaan kokonaisvaltaista hoitoa ja terveyden edistämistä.

– Liikunta auttaa hyvän verensokeritasapainon saavuttamisessa ja tukee painonhallintaa. Se tehostaa painonpudotuksen aikaansaamaa insuliiniherkkyyden paranemista ja edistää siten painonhallinnan tuloksen pysyvyyttä. Samalla myös lihaskudoksen eli rasvattoman kudoksen osuus kasvaa ja rasvakudoksen osuus vähenee, vaikka paino pienenisi vain vähän, kertoo palvelua Siun sotessa kehittänyt kliinisen hoitotyön asiantuntija Eeva Elomäki.

Odottavilla äideillä ylipaino on yksi raskausdiabetekselle altistavista tekijöistä, johon liikunnalla voidaan vaikuttaa. Liikunta auttaa myös raskausajan fyysisessä rasituksessa sekä nopeuttaa synnytyksen jälkeistä palautumista.

– Liikunnan hyödyt ovat monipuoliset. Säännöllisellä liikunnalla voidaan alentaa kohonnutta verenpainetta sekä vaikuttaa myönteisesti kolesteroliarvoihin ja viskeraalisen eli sisäelinten ympärillä olevan rasvan määrään. Se edistää terveyttä kokonaisvaltaisesti, lisää Elomäki.

Liikuntaneuvonta on maksutonta, ja siihen pääsee terveydenhuollon ammattilaisen ohjaamana, esimerkiksi äitiysneuvolan tai oman diabeteshoitajan kautta.

– Liikuntaneuvojina toimivat liikuntaneuvontaan koulutetut fysioterapeuttimme, jotka auttavat asiakkaita löytämään juuri heidän arkeensa sopivat tavat liikkua. Liikuntaneuvoja laatii asiakkaan kanssa yksilöllisen liikuntasuunnitelman ja tukee niin alkuun pääsemisessä kuin suunnitelman toteuttamisessa, kertoo Siun soten terapiapalveluiden palvelupäällikkö Ritva Mönkkönen.

Kokeilusta vakiintuneeksi palveluksi

Liikuntaneuvontapalvelu lähti Pohjois-Karjalassa kokeiluna liikkeelle jo vuonna 2016. Kokeilu toteutettiin sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamassa ja UKK-instituutin hallinnoimassa VESOTE-hankkeessa, joka päättyi 2018 lopussa. Hyväksi havaittu liikuntaneuvonta on vakiintunut osaksi Siun soten terveysasemien toimintaa.

Aiheesta aiemmin:

28.03.2019 Liikuntaneuvontapalvelua saa kaikilta Siun soten terveysasemilta huhtikuun alusta alkaen
10.12.2018 Siun sote jatkaa hyväksi koettua liikuntaneuvontapalvelua
 

Liikuntaneuvontaa antavat liikuntaneuvontaan koulutetut fysioterapeuttimme ja palvelua saa kaikilta Siun soten terveysasemilta.

Liikuntaneuvontaa antavat liikuntaneuvontaan koulutetut fysioterapeuttimme ja palvelua saa kaikilta Siun soten terveysasemilta.

 

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

Koronavirukseen liittyvät tiedustelut ja haastattelupyynnöt:

Mediapuhelin 013 330 4298 (ma-pe klo 8-16)
tai
viestinta(at)siunsote.fi

Saamme tällä hetkellä paljon yhteydenottoja koronavirukseen liittyen. Pyrimme vastaamaan niihin mahdollisimman nopeasti.
 

viestinta(at)siunsote.fi

Viestintäpäällikkö
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkosivut)
Mirja Laukkanen
puh. 013 330 4303
mirja.laukkanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelut)
Nadia Sabour
puh. 013 330 4525
nadia.sabour(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelut)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme:

Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Lue helmikuun 2020 uutiskirje
Tilaa uutiskirje tästä

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)