Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Kalojen elohopeapitoisuuden tutkimukseen tarvitaan lisää näytteitä
Hauki on yksi niistä kalalajeista, joiden elohopeapitoisuuksia tutkimuksessa selvitetään.
Hauki on yksi niistä kalalajeista, joiden elohopeapitoisuuksia tutkimuksessa selvitetään.
09.11.2022

Kalojen elohopeapitoisuuden tutkimukseen tarvitaan lisää näytteitä

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveydellä on käynnissä valvontahanke, jossa selvitetään kalojen elohopeapitoisuuksia Pohjois-Karjalan vesistöissä. Näytteiden kerääminen kestää vuoden loppuun saakka, ja ympäristöterveydenhuolto pyytää ammatti- ja harrastuskalastajilta vielä loppurutistusta, jotta näytteitä saadaan kattavasti kaikista tutkittavista vesistöistä.

Tutkittavia vesistö sijaitsevat eri puolilla Pohjois-Karjalaa; Ilomantsin, Joensuun, Lieksan, Nurmeksen, Juuan, Liperin ja Rääkkylän alueella. Vesistöalueet, joista kalanäytteitä vielä puuttuu ovat Ilomantsijärvi, Ilajärvi, Nuorajärvi, Koitajoki, Mekrijärvi, Koitere, Tekojärvi, Palojärvi, Hattujärvi, Umpijärvi, Viiksinselkä, Mutalahdenselkä, Luhtapohjanjoki, Jäsys, Rahkeenvesi, Hiirenvesi, Joukiinen, Alusvesi, Pielinen, Eimisjärvi-Lautalammit, Korpijärvi, Melakko-Loitimo, Haapajärvi (Nurmes), Koppelojärvi, Valtimojärvi, Pankajärvi ja Suomunjärvi.

Tutkimukseen tarvittavat kalalajit ovat hauki (0,5-3 kg), ahven (15-20 cm), made (0,5-1,5 kg) ja kuha (1-2 kg). Tarkemmat näytteenotto-ohjeet sekä näytteiden keräyspisteet löytyvät Siun soten verkkosivuilta www.siunsote.fi/ymparistoterveydenhuolto.

Tutkittua tietoa kalojen turvallisesta käytöstä

Hankkeen tarkoituksena on selvittää kalojen elohopeapitoisuuksia sekä niissä mahdollisesti tapahtuneita muutoksia. Elohopealla on haitallisia vaikutuksia sekä ympäristölle että ihmisille, siksi elohopean esiintymistä Pohjois-Karjalan vesistöissä on tutkittu järjestelmällisesti jo vuosikymmenten ajan.

- Tärkeänä tavoitteena on lisätä kalan turvallista käyttöä, ja saada tietoa kuluttajille, kalastajille sekä valvontaviranomaisille. Vesistöjen elohopeatilanteen selvittäminen antaa myös tärkeää tietoa kalavesien käytön ja vesienhoidon suunnittelun tueksi, kertoo Pirjo Kosonen Siun soten ympäristöterveydenhuollosta.

Ihmiset saavat suurimman osan elohopeasta ravinnosta, erityisesti kalasta. Hankkeessa kerättyjen näytteiden perusteella lasketaan niin sanotun turvallisen käytön rajat eli kunkin kalalajin osalta annoskoko, jossa kuluttajan elohopea-altistus jää riittävän pieneksi.

esiintyy maaperässä luonnostaan, mutta elohopeaa joutuu maaperään ja vesistöihin myös ihmisen toiminnan seurauksena. Korkeita kalojen elohopeapitoisuuksia esiintyy erityisesti tummissa vesistöissä, sillä elohopea sitoutuu voimakkaasti orgaaniseen ainekseen. Vaikka elohopean haittoihin elinympäristössä on havahduttu jo useita vuosikymmeniä sitten ja suorat elohopeapäästöt ovat vähentyneet, säilyy elohopea pitkään ympäristössä.

Hankkeessa on tutkittavana kaikkiaan 32 vesistöaluetta. Tutkimus tehdään valvontahankkeena yhteistyössä Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen kanssa. Hanketta rahoittavat myös Vattenfall Oy, Metsähallitus, Tornator Oy, UPM Energy Oy, Pohjois-Karjalan Sähkö Oy, Kuurnan Voima, Stora Enso Oyj, Joensuun, Nurmeksen ja Lieksan kaupungit, Rääkkylän, Ilomantsin ja Juuan kunnat sekä Pielisen-Karjalan, Koitereen, Valtimon, Kitee-Jänisjoen, Oriveden ja Koitajoen kalatalousalueet.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)