Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Ikäihmisten hoitoa parannetaan vahvistamalla hoidon tarpeen arvioinnin osaamista
Kuva: Siun sote / Antti Pitkäjärvi
Kuva: Siun sote / Antti Pitkäjärvi
17.02.2022

Ikäihmisten hoitoa parannetaan vahvistamalla hoidon tarpeen arvioinnin osaamista

Siun sotessa kehitetään ja laajennetaan sairaanhoitajien ja lähihoitajien hoidon tarpeen arvioinnin osaamista ikäihmisten palveluissa. Tavoitteena on vähentää ikäihmisten turhia siirtoja ja päivystyskäyntejä. Samalla myös ammattihenkilöstön osaamista pystytään hyödyntämään tehokkaammin hoitoprosessin aikana.

Osana Tulevaisuuden sote-keskus -hanketta Siun soten ikäihmisten asumispalveluiden ja kotihoidon hoitotyöntekijöille sekä Pohjois-Karjalan yksityisten hoivakotien hoitohenkilöstölle järjestetään koulutusta hoidon tarpeen arvioinnista. Osaamisen vahvistamisen tavoitteena on, että jokainen hoivakodin asukas ja kotihoidon asiakas saa samanlaisen avun riippumatta asuinpaikastaan.

Kun ikäihmisen voinnissa tapahtuu muutos, tehdään hoidon tarpeen arviointi sovittujen käytänteiden mukaisesti. Systemaattinen hoidon tarpeen arviointi perustuu erilaisiin peruselintoimintojen mittauksiin ja muihin selvittelyihin, joiden perusteella päätetään tarvittavasta hoidosta. Lisäksi arvioinnissa huomioidaan asiakkaan henkilökohtainen terveys- ja hoitosuunnitelma sekä tehdään havainnointia yleistilan ja toimintakyvyn muutoksista.

Toimintaohjeet kootusti taskukortissa

Jokainen koulutuksen käynyt työntekijä saa käyttöönsä taskukortin, jossa on kerrottu, mitkä mittaukset tehdään aina ja missä järjestyksessä, kun hoidon tarvetta arvioidaan. Kun mittaukset on tehty, verrataan saatuja arvoja taskukortissa oleviin arvoihin. Taskukortin kääntöpuolella on mittausarvoihin perustuvat toimintaohjeet, millaista hoitoa ja seurantaa ikäihminen kulloinkin tarvitsee.

- Toimintaohje on laadittu Siun soten ikäihmisten palvelualueelle ja se sisältää riskipisteytyksen mukaiset toimintaohjeet. Mitä enemmän asiakas saa pisteitä niin sen korkeampi on riskiluokka. Sen intensiivisempää on myös asiakkaan voinnin seuranta ja mahdollinen hoitokin, hoidon tarpeen arvioinnin kouluttajana toimiva projektiasiantuntijana ja ensihoitaja Heikki Kärki kertoo.

- Hoitajan osaamiseen koulutus antaa lisää työkaluja sekä lisää osaamista ja välineitä hoidon tarpeen arviointiin koko maakunnan alueen hoitajille, sekä yksityisellä että julkisella puolella. Asukas puolestaan saa tasalaatuista ja tasa-arvoista hoitoa asuinpaikastaan riippumatta, Kärki jatkaa.

Pilotista hyviä kokemuksia

Hoidon tarpeen arviointia pilotoitiin Siun sotessa vuonna 2020 osassa ikäihmisten yksiköistä. Kokemukset olivat erittäin hyviä. Ikäihmisten päivystyskäynnit ja ensihoidon tehtävät vähenivät merkittävästi.

- Jo kuuden kuukauden kokeilun aikana ensihoidon tehtävien määrä kokeilussa oleviin ikäihmisten yksiköihin väheni 30 prosenttia. Tehtävien määrän vähenemisen taustalla oli se, että hoitajat konsultoivat lääkäriä ja saivat sieltä tarvitsemansa avun, jonka perusteella he itse pystyivät hoitamaan tilanteen ilman ensihoidon paikalle tuloa. Ikäihmisten yksiköissä on paljon osaamista, ensihoitopäällikkö Kari Törrönen toteaa.

Siun soten palliatiivisen keskuksen ja kotisairaalan apulaisylilääkäri, geriatri Antti Ohvanainen kertoo, että konsultoitavan lääkärin edellytykset tehdä oikeat johtopäätökset potilaan hoidon suhteen ovat merkittävästi paremmat, kun potilaan vitaaliarvot ovat valmiiksi mitattuna, hoitajalla on tiedossa, millainen muutos potilaan voinnissa on tapahtunut ja potilaan terveys- ja hoitosuunnitelma on ajan tasalla.

- Hoidon tarpeen arvioinnin prosessin kehittäminen on ehdottomasti kannatettava asia ja sillä voidaan parantaa hoidon laatua ja toisaalta edesauttaa rajallisten ensihoidon ja päivystyksen resurssien tehokasta käyttöä. Uskon, että hoidon tarpeen arvion systemaattinen koulutus ja vakioitu toimiva konsultaatioprosessi lisäävät myös hoitohenkilökunnan työssä viihtyvyyttä.

- Kun tukea potilaan hoitoratkaisuihin on mahdollista saada entistä sujuvammin, ei potilasta ole välttämätöntä lähettää aina päivystykseen, vaan hoitoa voidaan usein saada omaan hoivakotiin esim. tehostetun kotihoidon tai kotisairaalan toimesta, Ohvanainen sanoo.

Osaaminen varmistetaan mittavalla koulutuskokonaisuudella

Hoidon tarpeen arvioinnin kehittäminen ikäihmisten palveluissa on lähtenyt liikkeelle yhteisesti todetusta tarpeesta. Osaamisen vahvistaminen ja selkeän toimintamallin tuominen kotihoitoon ja asumispalveluihin helpottaa asiakkaiden muuttuneen terveydentilan arviointia, luo rakenteen konsultaatioihin ja helpottaa hoitopäätösten tekoa myös ensihoidon ja päivystyspalveluiden näkökulmasta. 

Siun sote käynnistää keväällä mittavan koulutuskokonaisuuden. Vuoden 2022 aikana koulutetaan kaikki Siun soten hoivakotien ja kotihoidon hoitotyötä tekevät työntekijät sekä yksityisten hoivakotien hoitohenkilöstö. Koulutettavia on kaikkiaan noin 2000.

- Koulutus koostuu verkkokoulutuksesta ja simulaatioharjoituksesta, jossa harjoitellaan opittuja asioita käytännön esimerkkitilanteessa. Koulutukseen osallistuvat saavat työnsä tueksi myös ohjekortit, jotka auttavat hoitajia hoidon tarpeen arvioinnissa sovittujen käytänteiden mukaisesti systemaattisesti edeten, aina oikeassa järjestyksessä, Kärki kertoo.

Osaamisen vahvistaminen jatkuu hankkeen jälkeenkin

Hoidon tarpeen arvioinnin koulutus jatkuu Siun sotessa myös Tulevaisuuden sote-keskus hankkeen päätyttyä. Verkkokoulutus jää pysyväksi osaksi Siun soten koulutustarjontaa. Lisäksi nyt koulutettavista henkilöistä osa koulutetaan edelleen simulaatio-ohjaajiksi, jotka huolehtivat jatkossa koulutuksen käytännöllisen harjoituksen toteuttamisesta yhdessä osaamisen kehittämisen palveluiden kanssa.

- Tavoitteena on, että koulutuksessa saatu oppi jää osaksi työntekijöiden päivittäistä toimintaa ja siten parantaa ikäihmisten hoivaa, hoitoa ja oikea-aikaista huomiointia asukkaan yleistilan laskiessa. Toiminnalla parhaillaan vältetään ns. turhat siirrot ja päivystyskäynnit sekä hoidoissakin säästetään oikea-aikaisella puuttumisella terveydellisiin ongelmiin koko organisaatiotasolla.

- Itse arvostan tässä koulutuksessa koko ikäihmisten palvelualueen huomioimisen ja toivon että työtä voidaan tehdä yli toimialuerajojen koko organisaation voimin, yhdessä. Osaoptimoinnin aika on menneisyyttä, Kärki toteaa.

somejako

Hyvinvointialuejohtajien verkosto

Hyvinvointialuejohtajien verkosto H23

Alla olevan linkin takaa löydät hyvinvointialueiden johtajien yhteisiä kannanottoja ja tiedotteita.

Siirry hyvinvointialueiden johtajien uutishuoneeseen (stt.fi)

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi



Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)