Ajankohtaista sivun pääkuva

Uutisarkisto 2022

Uutisarkisto 2022

Sisältöjulkaisija

angle-left Tulevaisuuden sote-keskus uudistaa ja sujuvoittaa yhteistyömalleja
Asiakkaan palvelujen pääsyn nopeuttaminen on ollut yksi kehittämiskohde lasten ja nuorten kuntoutuksessa. Samalla on pyritty selkiyttämään ja yhtenäistämään moniammatillista kokonaisuutta, jotta perheiden asiointi olisi mahdollisimman sujuvaa. Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi
Asiakkaan palvelujen pääsyn nopeuttaminen on ollut yksi kehittämiskohde lasten ja nuorten kuntoutuksessa. Samalla on pyritty selkiyttämään ja yhtenäistämään moniammatillista kokonaisuutta, jotta perheiden asiointi olisi mahdollisimman sujuvaa. Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi
15.12.2022

Tulevaisuuden sote-keskus uudistaa ja sujuvoittaa yhteistyömalleja

Siun soten Tulevaisuuden sote-keskushankkeessa on luotu uudenlaisia toimintamalleja sosiaali- ja terveyspalveluihin. Vuonna 2020 käynnistyneessä hankkeessa kehittämistyön ytimessä ovat kuntalaisten hoitoon ja palveluihin pääsy, palveluiden saavutettavuus ja monikanavaisuus sekä sosiaali- ja terveyspalvelut yhdistävät palvelukokonaisuudet.

Kaiken kaikkiaan Tulevaisuuden sote-keskushankkeessa on noin 50 kehittämistavoitetta. Kehittämistyö etenee vaiheittain ja se jatkuu vuoden 2023 loppuun saakka.

Työparimallilla nopeutetaan hoitoon pääsyä mielenterveys- ja päihdepalveluissa

Kuluvan vuoden aikana Tulevaisuuden sote-keskushankkeessa on luotu työparimalli helpottamaan ja nopeuttamaan hoidon tarpeen arviointia ja hoitoon pääsyä mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Työpari koostuu hoidon tarpeen arvion tekevästä hoitajasta (myöhemmin HTA-hoitaja) sekä psykiatrista. 
HTA-hoitaja käsittelee lähetteet, tekee hoidon tarpeen arvion ja ohjaa asiakasta hoidon suhteen. Hoitajalla on työparimallissa aina mahdollisuus konsultoida psykiatria esimerkiksi hoitolinjauksista tai lääkkeisiin liittyvissä asioissa. 

- Lähetteiden käsittelyyn ja hoidon tarpeen arviointiin on Siun sotessa aiemmin ollut käytössä useita eri toimintatapoja. Työparimallin tavoitteena on sujuvoittaa hoitoon pääsyn alkupäätä ja nopeuttaa hoidon tarpeen arviointia sekä tehostaa työntekijäresurssien käyttöä. Työparimallissa HTA-hoitajalla on mahdollista konsultoida psykiatria nopeasti, jopa saman päivän aikana. Osa asiakkaista on saanut avun HTA-hoitajalta, eikä erillistä aikaa mielenterveyspalvelujen vastaanotolle ole tarvittu, projektisuunnittelija Merja Issakainen kertoo.

Hankkeen päättyessä työparimalli vakiinnutetaan osaksi mielenterveys- ja päihdepalveluita. Toimintamallin myötä asiakas saa saman palvelun riippumatta siitä, missä hän asuu.

HTA-etäpsykiatri -työparimalli on tällä hetkellä käytössä Siun soten eteläisellä, läntisellä ja pohjoisella alueella sekä päihdepalvelukeskuksella. Keskisellä alueella malli otetaan käyttöön tammikuussa 2023.

Lasten ja nuorten kuntoutuksen kokonaisuutta selkiytetään yhtenäisillä ja asiakaslähtöisillä ratkaisuilla

Asiakkaan palvelujen pääsyn nopeuttaminen on ollut yksi kehittämiskohde myös lasten ja nuorten kuntoutuksessa. Samalla on pyritty selkiyttämään ja yhtenäistämään moniammatillista kokonaisuutta, jotta perheiden asiointi olisi mahdollisimman sujuvaa.

Vuoden 2022 alussa Siun soteen perustettiin lasten kuntoutuksen yksikkö, joka on osa perusterveydenhuoltoa. Yksikössä suunnitellaan ja toteutetaan kuntoutusta sekä ohjataan lapsia, nuoria ja perheitä palveluiden piiriin. Yksiköstä tarjotaan myös konsultaatiotukea erityisesti kuntoutukseen liittyen lasten ja nuorten kanssa toimiville ammattilaisille. 

Alkuvaiheessa lasten kuntoutuksen yksikkö on vastannut alle 18-vuotiaiden neuropsykologiseen kuntoutukseen liittyvästä arvioinnista kuntoutussuunnitelmiin pohjautuen ja kuntoutuspäätöksistä, mutta syksystä alkaen yksikössä on kokeiltu monialaista työskentelyä myös muihin lasten ja nuorten kuntoutuspalveluihin liittyen. Työryhmä toimii Siun soten keskisellä alueella, mutta saatujen hyvien kokemusten perusteella arvioidaan toiminnan laajentamista myös muille alueille.  

Lisäksi pilotoidaan lasten ja nuorten kuntoutusohjausta perustason palveluissa ja monialaisen kuntoutussuunnitelma-asiakirjan käyttöä. Tähän mennessä asiakkaita ovat olleet päiväkoti- ja kouluikäiset lapset ja heidän perheensä.

- Lasten ja nuorten kuntoutuksen monialaisen työryhmän toiminta on jo nyt osoittanut, että napakammin toteutettu arviointijakso perusterveydenhuollossa on mahdollistanut lapsen kuntoutussuunnitelmien laatimisen oikea-aikaisemmin yhdessä perheen ja ammattilaisten kanssa. Työryhmä- ja työparityöskentelyllä on pystytty kartoittamaan lapsen asiaa kattavammin, saatu moniammatillista näkökulmaa ja työskentely on lisännyt myös työntekijöiden välistä kollegiaalista tukea, sanoo projektisuunnittelija Mari Hämäläinen

Kuten kaikessa palvelujen kehittämisessä, myös lasten ja nuorten kuntoutuksen kehittämisen keskiössä on asiakas. Lasten kuntoutuksen palvelujen osalta alkuvuodesta järjestetään osallisuuskierros seitsemällä eri paikkakunnalla. Kierros toteutetaan yhdessä Perhekeskus-verkoston kanssa ja se on suunnattu lapsille, nuorille ja vanhemmille.

- Haluamme kuulla lasten, nuorten ja vanhempien näkemyksiä kuntoutukseen kuuluvien palvelujen ideoinnissa, suunnittelussa ja toteutuksessa, jotta palvelut vastaisivat tulevaisuudessa paremmin asiakkaiden tarpeisiin, sanoo projektisuunnittelija Hämäläinen ja palveluesihenkilö Kaisu Niiranen.

Moniammatillista kehittämistä kohti parempia palveluita

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen työparimalli sekä lasten ja nuorten kuntoutuksen kehittämistyö ovat esimerkkejä Tulevaisuuden sote-keskushankkeessa tehdystä työstä.

Hankkeen aikana on tähän mennessä myös laajennettu asiakaspalautteen keräämistä ja sen hyödyntämistä, rakennettu maakunnallista Perhekeskus-toimintaa, kehitetty monipuolisempia asiointimuotoja esimerkiksi kokeilemalla monipalveluautoa, luotu uusia toimintamalleja ikäihmisten tueksi sekä lisätty Siun soten houkuttelevuutta ammattilaisille mm. lääkäri ja hoitaja 2.0 -malleilla. 

Lisäksi hankkeessa on vahvistettu asiakkaan mielenterveys- ja päihdepalveluja sekä sosiaalipalveluja sekä kokeilu uudenlaisia tapoja hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen mm. linkkihenkilötoiminnan avulla. 

Tulevaisuuden sote-keskushankkeessa vahvistetaan perustason sosiaali- ja terveyspalveluita toimialueiden esittämien kehittämistarpeiden pohjalta ja toimialueiden kanssa. Hankkeessa on huomioitu myös yhdyspintatyö mm. erikoissairaanhoidon, kuntien, järjestöjen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Kehittämistyö on yhdessä tekemistä ja kaikkien panos on tärkeää.

Hankkeen aikana on saatu uutta tietoa sote-palveluiden nykyisistä pullonkauloista sekä kokeiltu ja otettu käyttöön uudenlaisia toimintamalleja ja palvelusisältöjä. Vaikka Siun sotessa on jo tehty paljon, toiminnan ja palvelujen yhteensovittamisen osalta on vielä työtä edessä. Kuntalaisten hoitoon ja palveluihin pääsy, palveluiden saavutettavuus ja monikanavaisuus sekä sosiaali- ja terveyspalvelut yhdistävät palvelukokonaisuudet ovat keskiössä Tulevaisuuden sote-keskushankkeessa vuoden 2023 aikana.

Tulevaisuuden sote-keskushanke perustuu hallitusohjelman mukaiseen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmaan, jonka taustalla on tarve sote-palveluiden sisällölliseen ja rakenteelliseen uudistamiseen.  Hanketta on viety eteenpäin yhtä aikaa hyvinvointialueen valmistelutyön kanssa. Yhdessä nämä toteuttavat hallitusohjelman mukaista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta, sote-uudistusta. 

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)