Ajankohtaista sivun pääkuva

Uutisarkisto 2022

Uutisarkisto 2022

Sisältöjulkaisija

angle-left Kotihoidon ja terapiapalvelujen yhteistyöllä tuetaan ja vahvistetaan ikäihmisten toimintakykyä
Artikkelin kuva
14.12.2022

Kotihoidon ja terapiapalvelujen yhteistyöllä tuetaan ja vahvistetaan ikäihmisten toimintakykyä

Kun ikäihmisellä itsellään tai hänen omaisellaan herää huoli iäkkään kotona pärjäämisestä, on aika pohtia kotihoidon palvelujen tarvetta. Palveluohjaaja tekee ensimmäisenä palvelutarpeen arvioinnin. Jos arvioinnin jälkeen näyttää siltä, että kotihoidon palveluille on tarvetta, on aika kartoittaa tarkemmin, millaisia palveluita ikäihminen tarvitsee ja miten hänen toimintakykyään voitaisiin yhä vahvistaa ja tukea. Aloitetaan kotihoidon kuntouttava arviointijakso.

Kuntouttava arviointijakso on ollut käytössä Siun soten ikäihmisten palveluissa kuntayhtymän perustamisesta saakka. Kuntouttavalla arviointijaksolla asiakkaan toimintakykyä arvioidaan erilaisten mittareiden avulla. Arvioitijakson tavoitteena on tukea ja vahvistaa asiakkaan omia voimavaroja hänen kuntoutumistaan tukien niin, että mahdollinen kotihoidon palvelujen tarve myöhentyy tai palveluja tarvitaan vähemmän.

- Asiakkaan kanssa yhdessä sovitaan kuntouttavista tavoitteista. Tavoitteita voivat olla esimerkiksi roskapussien vieminen itsenäisesti apuvälineen turvin, aamupalan laittaminen itsenäisesti tai suihkussa käyminen itsenäisesti. Yksilöllisillä kuntouttavilla tavoitteilla voidaan pidentää mahdollisuutta asua omassa kodissa, sanoo projektisuunnittelija Tuula Karppinen Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille -hankkeesta.

Kuntouttava arviointijakso kestää enintään kuusi viikkoa. Jakson aikana asiakkaan kotona pärjäämistä, palvelujen tarvetta ja kuntoutumista arvioidaan ja suunnitellaan moniammatillisesti.

Kohti yhdenvertaista toimintaa

Kuntouttavan arviointijakson toteutus tapahtuu moniammatillisena yhteistyönä. Toimintamalliin on sovittu yhdenvertainen rakenne laadukkaan toiminnan takaamiseksi koko Siun soten alueelle. Asiakkaan kanssa yhdessä asetetut tavoitteet ja suunnitelma on mallissa keskiössä.

Moniammatillisen yhteistyön ja toimintamallin toteutumisen arviontiin on otettu käyttöön itsearviointilomake. Lomakkeen avulla yksiköt arvioivat jaksolle tehtyjä suunnitelmia ja niiden toteutumista. Myös mahdolliset kehittämistarpeet voidaan tunnistaa entistä paremmin.

Osana Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille -hanketta laaditun lomakkeen tavoitteena on tiivistää entisestään kotihoidon ja terapiapalvelujen yhteistyötä asiakkaan parhaan mahdollisen kuntoutuksen ja hoidon varmistamiseksi. Asiakkaan toimintakykyä ja asetettujen tavoitteiden toteutumista seurataan sovittujen mittareiden mukaan.

Kuntouttavan arviointijakson itsearviointilomake on ollut kertaalleen käytössä kaikissa Siun soten kotihoidon yksiköissä. Lomakkeesta saatu palaute on ollut hyvää, minkä vuoksi lomake on päätetty ottaa pysyvästi käyttöön. Itsearviointi tehdään yksiköissä kaksi kertaa vuodessa.

- Lomake on hyvä työkalu seurata kuntouttavan arviointijakson toteutumista.  Outokummussa meillä on kolme hoitajaa, fysioterapeutti ja toimintaterapeutti, jotka vastaavat arviointijaksoista. Työn keskittyminen tietyille henkilöille varmistaa sen, että he ovat hyvin perehtyneitä aiheeseen, toteaa palveluvastaava Senja Ruotsalainen Outokummun kotihoidosta.

Ensimmäinen itsearviointi sujuikin Outokummun kotihoidossa hyvin ja arviointitiimi sai työstään paljon kiitosta.

- Arviointi toi näkyväksi sen, että Outokummussa tehdään monta asiaa hyvin ja, että asiakkaan kuntouttavaa arviointijakso on laadukasta. Tämä näkyy myös esimerkiksi siinä, että iso osa asiakkaista saa tarvitsevansa avun jo arviointijaksolla eli asiakkaan omia voimavaroja onnistutaan vahvistamaan kuntoutuksella niin, että kotihoidon palveluille ei sillä hetkellä ole tarvetta tai palveluita tarvitaan vähemmän kuin jakson alussa, Ruotsalainen kertoo.

Asiakkaan omien voimavarojen tukeminen tuo iloa ja onnistumisen kokemusta myös arviointitiimille.

- On hienoa, kun saamme onnistuneella kuntoutuksella kohennettua asiakkaan toimintakykyä ja arjessa pärjäämistä. Kuntoutuksella voidaan vähentää asiakkaan tarvitsemia palveluita ja lisätä hänen itsenäisyyttään ja omatoimisuuttaan, Outokummun kotihoidon arviointitiimistä todetaan.

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)