Ajankohtaista sivun pääkuva

Uutisarkisto 2022

Uutisarkisto 2022

Sisältöjulkaisija

angle-left Aluevaltuusto teki historiaa ja hyväksyi ensimmäisen talousarvionsa
Hyvinvointialue sai sinetin pitkään valmistellulle talousarviolle noin neljän tunnin kokouksen päätteeksi. Aamupäivä oli varattu aluevaltuutettujen infotilaisuudelle. Kuva: Antti Pitkäjärvi/Siun sote
Hyvinvointialue sai sinetin pitkään valmistellulle talousarviolle noin neljän tunnin kokouksen päätteeksi. Aamupäivä oli varattu aluevaltuutettujen infotilaisuudelle. Kuva: Antti Pitkäjärvi/Siun sote
14.12.2022

Aluevaltuusto teki historiaa ja hyväksyi ensimmäisen talousarvionsa

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi keskiviikkona 14. joulukuuta historiallisen ensimmäisen talousarvionsa. Hyvinvointialue starttaa ensi vuoteen lähes 820 miljoonan euron budjetilla. Talousarvio on yhteensä 11,9 miljoonaa euroa alijäämäinen, ja se pitää sisällään 26 miljoonan euron talouden tavoiteohjelman.

– Matka oli pitkä, mutta nyt ollaan onnellisena maalissa, aluevaltuuston puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen kuvailee talousarvion vaiheita urheilutermein.

Hyvinvointialueen vuoden 2023 toimintakulut ovat 819,9 miljoonaa, joista henkilöstömenot kattavat 448 miljoonaa euroa eli noin 55 prosenttia. Toimintatuotot ovat 111,2 miljoonaa ja toimintakate 708,6 miljoonaa euroa. Toimintakate katetaan 713,5 miljoonan euron valtionrahoituksella.

Toteutuessaan positiivinen vuosikate, 2,2 miljoonaa euroa, yhdessä vuodelle 2023 kirjattavan kertaerän kanssa mahdollistaisi yhteensä 37,8 miljoonan euron lainanottovaltuuden vuodelle 2024. Vuosikate osoittaa hyvinvointialueen tulorahoituksen, joka jää käytettäväksi investointeihin, sijoituksiin ja lainan lyhennyksiin.

Talous- ja investointisuunnitelmat liikkeelle

Aluevaltuusto hyväksyi lisäksi taloussuunnitelman vuosille 2024-2026 ja investointisuunnitelman vuosille 2024-2027. Taloussuunnitelmavuosien vuosikatteet on muodostettu siten, että ne kasvavat asteittain ja sitä mukaa vuosien tilikaudet muodostuvat ylijäämäiseksi.

Useimmat hyvinvointialueet lähtevät liikkeelle alijäämäisellä tilinpäätöksellä, Mäkisalo-Ropponen muistuttaa.

– Meidänkin säästötavoitteemme on aika suuri ja ensi vuosi todella tiukka. Silti on pyrittävä siihen, että tavoitteeseen päästään, koska se on lainanottovaltuudelle välttämätöntä. On tärkeää, että pystymme saamaan jatkossa lainaa investointeihin ja kehittämiseen. Luotan siihen, että kun lähdemme yhdessä työntekijöiden kanssa miettimään tavoitteita ja uudenlaisia toimintatapoja, löytyy sellaisia ratkaisuja, joita me päättäjät emme ole tulleet ajatelleeksi. Etenkin henkilöstöpulaan tulee saada helpotusta.

Kaksi äänestystä

Talousarviosta äänestettiin kahteen otteeseen. Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja liike nyt esittivät aluevaltuutettujen ryhmärahasta luopumista kokonaan. Ryhmärahaa on varattu talousarvioon 2500 euroa valtuutettua kohden. 54 valtuutetusta 44 äänesti ryhmärahan säilyttämisen puolesta, 10 vastaan.

Lisäksi perussuomalaisten valtuustoryhmä esitti pelastustoimen säästötavoitteen pienentämistä 0,5 miljoonasta eurosta 0,3 miljoonaan euroon. Aluehallituksen pohjaesitys vei äänestyksen lukemin 43-11, yksi äänesti tyhjää, joten säästötavoitteeseen ei tullut lisähuojennusta.

Pelastustoimen ja ensihoidon palvelutasopäätökset hyväksyttiin pohjaesitysten mukaisina.

Hallintosääntöön ja asiakasmaksuihin tarkennuksia

Aluevaltuusto hyväksyi päivitetyn hallintosäännön. Muun muassa professiojohtamisen vastuut kirjattiin vastaavan lääkärin lisäksi sosiaalityön, pelastuslaitoksen ja hoitotyön osalta. Hoitotyön strategisen johtamisen puolesta käytettiin useita puheenvuoroja.

Aluevaltuusto päätti vuoden 2023 asiakasmaksut aluehallituksen esityksen mukaisesti. Lähtökohtana asiakasmaksuissa ovat lakisääteiset enimmäismaksut.

ISLAB hyvinvointiyhtymän perussopimuksen muutos ja sopimus ISLABin purkautuneen toiminnan siirtämisestä hyvinvointialueelle saivat nekin aluevaltuuston hyväksynnän.

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)