Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sotessa lonkkamurtumapotilaat kotiutuvat nyt yli puolet nopeammin kuin ennen
28.08.2017

Siun sotessa lonkkamurtumapotilaat kotiutuvat nyt yli puolet nopeammin kuin ennen

Lonkkamurtumapotilaiden hoitoa ja kuntoutusta on kehitetty Siun sotessa hyvin tuloksin. Potilas saa saman hoidon ja kuntoutuksen kuin aiemminkin, ja siirtymät hoidon vaiheesta seuraavaan ovat sujuvampia.

Leikkaushoitoa tarvitsevat lonkkamurtumapotilaat kotiutuvat nyt keskimäärin 18 vuorokauden hoidon jälkeen. Aiemmin hoito Pohjois-Karjalassa kesti keskimäärin 48 vuorokautta, mikä on valtakunnallisestikin pitkä aika.

Potilaalle uusi hoitopolku tarkoittaa nopeampaa paluuta kotiin ja toimintakykyyn, joka hänellä oli ennen murtumaa. Lyhyemmän sairaalassaolon aikana riski saada tulehdus tai muu hoitoon liittyvä lisäsairaus on pienempi kuin pitkässä sairaalahoidossa. Myös siirtyminen pysyvään laitoshoitoon on harvinaisempaa lyhyen hoitojakson jälkeen, sillä toimintakyky palautuu tällöin nopeammin. Kuntoutumisessa on tärkeää henkilön oma aktiivisuus, ja tässä läheisten tuella on merkittävä rooli.

Onnistumisen taustalla yhteiset toimintatavat ja tavoitteet

Hoitopolun sujuvuus on tulosta Siun soten erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistyöstä. Samaan organisaatioon siirtymisen myötä toimintatapoja lonkkamurtumien hoidossa on yhtenäistetty ja selkiytetty.

Viime keväänä moniammatillinen kehittämisryhmä kuvasi leikkausta vaativan lonkkamurtuman hoidon vaiheet ja tunnisti siinä olevat viiveet. Hoitoprosessiin tehtiin useita konkreettisia muutoksia, joilla siirtymät hoidon vaiheesta toiseen saatiin sujuvammiksi. Esimerkiksi päivystyksessä vietetty aika lyhenee, kun ensihoito kuljettaa suoraan röntgeniin henkilön, jolla epäillään lonkkamurtumaa. Henkilö siirtyy tämän jälkeen päivystykseen, jossa röntgenkuvat ovat lääkärin käytettävissä jo ensikohtaamisella.

Lonkkaleikkauksen jälkeinen hoito ja kuntoutus tapahtuvat Siilaisen sairaalassa Joensuussa, minkä jälkeen tavoitteena on henkilön kotiutuminen sinne missä hän asui murtuman tapahtuessa. Hoitojakson päätyttyä kuntoutus, kontrollit ja seuranta järjestetään kotikunnassa.

Huhtikuun ja elokuun välisenä aikana Siun sotessa on hoidettu yli neljäkymmentä lonkkamurtumapotilasta kehitetyn hoitopolun mukaisesti. Malli soveltuu henkilöille, jotka murtuman tapahtuessa ovat itsenäisesti liikkuvia, ja joiden murtuma on syntynyt esimerkiksi kaatumisen yhteydessä. Suurin osa heistä on ikäihmisiä. Hoitopolkua kehitetään edelleen palautteen ja tulosten perusteella.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)