Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun soten työhyvinvointikyselyn tulokset valmistuivat – tulokset osoittivat jälleen positiivista kehitystä
08.12.2023

Siun soten työhyvinvointikyselyn tulokset valmistuivat – tulokset osoittivat jälleen positiivista kehitystä

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote kartoitti henkilöstön työhyvinvointia Työterveyslaitoksen kehittämällä Mitä Siulle kuuluu? -työhyvinvointikyselyllä. Kysely toteutettiin tänä syksynä Siun sotessa seitsemättä kertaa ja kyselyyn vastasi 67 % siunsotelaisista. 

Työhyvinvointikyselyllä kerättiin tietoa työhyvinvoinnin keskeisistä teemoista, kuten työn kuormitus- ja voimavaratekijöistä, johtamisesta sekä työterveydestä ja -turvallisuudesta. Kokonaisuudessaan vuoden 2023 työhyvinvointikyselytulokset osoittivat positiivista kehitystä viime vuosien tuloksiin verraten. Siun sotessa henkilöstön työhyvinvoinnin tärkeys on tunnistettu ja tehdyt toimenpiteet näkyvät myös työhyvinvointikyselyn tuloksissa. 

– Kyselytuloksista näkyy myönteinen kehitys. On hienoa huomata, että olemme matkalla oikeaan suuntaan. Olemme panostaneet työhyvinvoinnin kehittämiseen ja kyselytuloksista huomaa, että panostaminen tuottaa tulosta, va. työhyvinvointipäällikkö Outi Kuningas kertoo. 

– Tulosten mukaan työntekijöiden kokemus työhön panostamisesta ja työn palkitsevuudesta ovat nousseet vuosien varrella. Kyselyyn vastanneista jopa 70,7 % suosittelisi Siun sotea työnantajana ystävilleen. Aikaisempiin vuosiin verraten tässä on tapahtunut myönteistä kehitystä liki 12 % verran, henkilöstöjohtaja Pirjo Manninen iloitsee.

Myös esihenkilötyöhön ollaan tyytyväisiä. Kyselytulosten mukaan valtaosa vastanneista pitää lähiesihenkilöiden johtamista oikeudenmukaisena.

– Oikeudenmukainen johtaminen suojaa työntekijöiden hyvinvointia ja se heijastuu myös työmotivaatioon ja työhön sitoutumiseen. Siun sotessa on tuettu ja kehitetty henkilöstöjohtamista sekä vahvistettu lähiesihenkilöjen osaamista pitkäjänteisesti ja monilla eri keinoilla, Manninen kertoo.

Työhyvinvoinnin kehittämistarpeet liittyvät henkilöstön työkyvyn ylläpitämiseen ja muutosmyönteisyyden vahvistamiseen.

– Kyselytulosten mukaan työkykynsä alentuneeksi kokevien osuus on noussut viime vuosiin verraten. Siun sotessa on eletty kuluneen vuoden aikana muutosten ajassa, joka voi heijastua hieman heikentyneisiin kokemuksiin työstä palautumisesta ja muutosmyönteisyydestä, Kuningas kertoo.

Vuoden 2023 vastausprosentti (67,6 %) on merkittävästi edellisvuoden vastausprosenttia (59,8 %) korkeampi. Tänä vuonna työhyvinvointikysely toteutettiin ensimmäistä kertaa aiempaa lyhyempänä fokuskyselynä. Fokuskyselyssä oli 14 pääkysymystä sekä niiden alla yhdestä neljään tarkentavaa kysymystä. 

– Tänä vuonna osallistuimme Mitä kuuluu? -fokuskyselyn pilotointiin. Edellisen vuoden alhaisempi vastaajamäärä selittyi osin henkilöstön tyytymättömyydellä kyselyn pituuteen ja saimme myös palautetta kysymysten monitulkintaisuudesta. Lyhennetyllä kyselyllä halusimme tehdä vastaamisesta käyttäjäystävällisempää, Kuningas kertoo.

– Henkilöstön työhyvinvoinnista huolehtiminen on yksi strateginen tavoitteemme. Halusimme aidosti kuulla, mitä henkilöstöllemme kuuluu ja mahdollistaa vastaamisen mahdollisimman monelle, Kuningas jatkaa.

Työterveyslaitoksen kysely on käytössä myös useilla muilla hyvinvointialueilla, joten se antaa vertailunäkökulmaa alan yleiseen tilanteeseen. Verrokkiorganisaatioihin verratessa Siun sotessa työhyvinvointi on keskimääräistä korkeammalla tasolla. Tuloksissa on kuitenkin vaihtelua eri yksiköiden välillä ja kokonaiskuva henkilöstön työhyvinvoinnin tilasta tarkentuu, kun tuloksia aletaan käydä alkuvuodesta tarkemmin läpi toimialueilla, palvelualueilla ja yksiköissä.

– Työhyvinvointikyselyllä saamme tärkeää tietoa henkilöstömme työhyvinvoinnin tilasta ja pystymme kohdentamaan kehittämistoimenpiteitä keskeisimpiin sujuvan työn perusedellytyksiin. Tulosten pohjalta toimintayksiköt laativat omat tavoitteensa työhyvinvoinnin edistämiseksi ja tuovat ehdotuksia toimialueita tai koko organisaatiota koskeviksi kehittämiskohteiksi, Kuningas kertoo.

– Voimme olla ylpeitä työhyvinvointikyselymme tuloksista! On hienoa, että näin moni siunsotelainen vastasi työhyvinvointikyselyyn ja on kanssamme kehittämässä Siun sotesta entistä parempaa paikkaa työskennellä. Lämmin kiitos jokaiselle kyselyyn vastaamisesta, Manninen kiittelee.

Työhyvinvointikysely oli avoinna 24.10.-14.11.2023 ja kyselytulokset julkaistiin henkilöstölle 8.12.2023. 
 

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)