Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Sairastettu koronatauti vastaa suojateholtaan yhtä rokoteannosta, jos välissä on vähintään 6 viikkoa
Kuva: Siun sote / Antti Pitkäjärvi
Kuva: Siun sote / Antti Pitkäjärvi
18.02.2022

Sairastettu koronatauti vastaa suojateholtaan yhtä rokoteannosta, jos välissä on vähintään 6 viikkoa

Tiedotetta muokattu 21.2.2022 klo 13.55: Yli 12-vuotiaat voivat varata verkkoajanvarauksen kautta ajan 1. ja 2. koronarokotukseen. Ajan 3. rokotukseen voivat varata 18 vuotta täyttäneet. Perusterveille ja riskiryhmiin kuuluville alle 18-vuotiaille ei voida antaa 3. koronarokotetta, koska rokotteelle ei ole myyntilupaa. Vain voimakkaasti immuunipuutteisille alle 18-vuotiaille voidaan antaa 3. koronarokote. Rokotettavan tulee olla täyttänyt 12 vuotta.

-------

Koronavirusta liikkuu edelleen melko runsaasti Pohjois-Karjalassa. Tartuntoja todetaan sekä kotitesteillä että terveydenhuollossa tehtävillä koronatesteillä. Tiedotteen lopussa on kerrottu tarkemmin Pohjois-Karjalan koronavirustilanteesta. Sairastettu tauti vaikuttaa myös koronarokotusten ottamiseen.

Lääketieteellisesti sairastettu koronavirustauti vastaa suojateholtaan yhtä koronarokotusannosta, jos rokotteen ja sairastetun taudin väli on ollut vähintään 6 viikkoa. Esimerkiksi jos sairastuu koronaan yli kuuden viikon päästä 2. rokotteesta, ei 3. rokoteannosta tarvitse ottaa. Jos koronaan sairastuu pian 2. rokotteen jälkeen (alle kuusi viikkoa), kolmannen rokotteen ottamista suositellaan.

Koronarokotusten rokotusvälit vaihtelevat iän ja riskiryhmän mukaisesti. Samalla tavoin määräytyvät myös sairastetun taudin ja rokotteen välit. Ilman sairastettua tautia 1. ja 2. rokote annetaan pääsääntöisesti kuuden viikon rokotusvälillä. Jos koronaan sairastuu 1. rokotteen jälkeen, pitenee rokotusväli normaalista.

Voimakkaasti immuunipuutteiset voivat ottaa 2. koronarokotteen kahden kuukauden jälkeen sairastetusta koronavirustaudista. Yli 60-vuotialla ja riskiryhmiin kuuluvilla rokotusväli sairastetun taudin ja 2. rokotteen jälkeen on vähintään 3 kuukautta ja perusterveillä 18–59-vuotiailla 4 kuukautta. Alle 18-vuotiaille perusterveille ja riskiryhmään kuuluville ei suositella 2. koronarokotetta, jos on sairastanut koronavirustaudin ja saanut yhden rokoteannoksen.

THL:n sivuilta voit helposti tarkistaa, miten sairastettu koronavirustauti vaikuttaa koronarokotusten ottamiseen: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/rokotteet-ja-koronavirus/sopivatko-koronarokotteet-kaikille

Koronarokotusaikoja varattavaksi jälleen lauantaina

Siun sote avaa jälleen varattavaksi uusia koronarokotusaikoja lauantaina 19.2. klo 12. Yli 12-vuotiaat voivat varata rokotusajan 1., 2. koronarokotteelle ja yli 18-vuotiaat myös 3. koronarokotteelle verkkoajanvarauksen kautta osoitteessa  https://siunsote.eaika.fi. Verkkoajanvarauksessa voi jättää edelleen myös toiveen 1. koronarokotuksesta.

Viikolle 8 varattavat ajat ovat pääosin Biontech-Pfizerin koronarokotteelle. Rokote sopii kaikille rokotusvuorossa oleville ryhmille.

Kolmannen koronarokotteen kohdalla rokotusväli 2. rokotteeseen vaihtelee iän ja riskiryhmän mukaan. Voit tarkistaa oman rokotusvälin Siun soten koronarokotusten verkkosivuilta osoitteesta www.siunsote.fi/koronarokotukset.

Voimakkaasti immuunipuutteisten yli 12-vuotiaiden henkilöiden koronarokotusten ajanvaraus tapahtuu puhelimitse numerossa 013 330 2705. Numeroon voi jättää takaisinsoittopyynnön kaikkina aikoina. Soittopyyntöihin vastataan viikon kuluessa.

Takaisinsoittopyynnön kautta voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt voivat varata ajan 1., 2., 3. ja 4. koronarokotukseen. Tällä hetkellä 4. koronarokotetta suositellaan ainoastaan voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille henkilöille.

5–11-vuotiaiden lasten 2. koronarokotukset käynnistyvät

Viikolla 8 useassa kunnassa käynnistyvät 5–11-vuotiaiden 2. koronarokotukset. Aika 2. rokotukseen on annettu 1. koronarokotuksen yhteydessä.

Ensi viikolla jatkuvat myös 5–11-vuotiaiden lasten 1. koronarokotukset. THL suosittelee koronarokotusta riskiryhmään kuuluville 5–11-vuotiaille. Koronarokotetta tarjotaan myös ikäryhmään kuuluville perusterveille lapsille.

Lasten rokotuspaikat ja varattavissa olevat ajat löytyvät Siun soten verkkoajanvarauksen kautta osoitteesta https://verkkoajanvarauspth.siunsote.fi.

Jos lapsi on sairastanut koronavirustaudin 1. koronarokotuksen jälkeen, ei suojatehon kannalta toiselle koronarokotteelle ole tarvetta. Sairastettu koronavirustauti vastaa suojateholtaan yhtä koronarokotusannosta, jos rokotteen ja sairastetun taudin väli on ollut vähintään 6 viikkoa. Jos rokotteen ja sairastetun taudin väli on ollut alle 6 viikkoa, voi 2. koronarokotteen ottaa aikaisintaan 4 kuukauden kulutta sairastetusta taudista.

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa viikolla 6 (7.–13.2.2022)

Pohjois-Karjalan alueellinen testausstrategia painottaa kotitestejä, eikä kaikkia oireisia ohjata terveydenhuollossa tehtävään koronatestiin. Kotitesteillä todetut koronatartunnat eivät näy tilastoiduissa tartuntamäärissä eivätkä ilmaantuvuusluvuissa.

  • Koronavirustartuntojen määrä: 629, muutos edellisviikkoon +98
  • Tartunnan saaneista rokottamattomia 26 %, 1. rokotuksen saaneita 7 %, 2–3 rokotetta saaneilla 60 %. Rokotustieto puuttuu 7 %.
  • 14 vrk ilmaantuvuus (31.1.–13.2.2022): 647,13, muutos -41,87. Ilmaantuvuus rokottamattomilla tai osittain rokotetuilla 1185, täysin rokotetuilla 538. Ilmaantuvuus kertoo tartuntojen määrän 100 000 asukasta kohden.
  • Koronasta aiheutuva terveydenhuollon kuormitus: vaikea*
    Keskussairaalassa ja terveysasemien vuodeosastoilla hoidossa olevia potilaita yhteensä 8 (18.2.2022). Erikoissairaanhoidossa 6, perusterveydenhuollossa 2.

*Terveydenhuollon kuormitus mittaa Siun soten keskussairaalassa ja terveyskeskussairaaloissa hoidettavina olevien koronapotilaiden määrää suhteessa käytettävissä oleviin hoitopaikkoihin ja resursseihin asteikolla vähäinen – kohtalainen – vaikea

 

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet