Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Pohjoiskarjalaisten ääni osaksi päätöksentekoa ja palvelujen kehittämistä
23.04.2024

Pohjoiskarjalaisten ääni osaksi päätöksentekoa ja palvelujen kehittämistä

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote on kysynyt pohjoiskarjalaisten nuorten ja lapsiperheiden ajatuksia erilaisista perheiden arkea koskettavista ilmiöistä vuosien 2023–2024 aikana. Ajatuksia on kerätty uudenlaisella Polis-kyselyllä nuorten yksinäisyydestä, vanhemmille suunnatusta tuesta, kiusaamisesta sekä perheissä ilmenevistä neuropsykiatrisista pulmista.

Kyselyjen vastaukset käsitellään moniammatillisesti ja niiden pohjalta laaditaan julkilausumat hyvinvointialueen päättäjille. Uudenlaisen toimintamallin tavoitteena on saada nuorten ja perheiden ääni osaksi päätöksentekoa sekä mahdollistaa kohderyhmien osallistuminen ajankohtaisten aiheiden käsittelyyn matalalla kynnyksellä.

– Polis-kyselyt ovat kiinnostaneet pohjoiskarjalaisia. Neljään kyselyyn vastasi yhteensä lähes tuhat henkilöä. On hienoa, että alueemme nuoret ja lapsiperheiden vanhemmat haluavat kertoa ajatuksiaan ja kokemuksiaan ajankohtaisista ilmiöistä, erityisasiantuntija Sirpa Turunen kertoo.

Nuoret toivoisivat aikuisten ymmärtävän heidän tarpeitaan paremmin

Nuorille suunnattuun yksinäisyyskyselyyn osallistui yhteensä 54 nuorta ja ääniä eri väittämiin annettiin yhteensä 1258. Kyselytuloksista ilmeni, että aikuisten pitäisi ymmärtää nuorten tarpeita paremmin ja nuorten ääntä tulisi kuunnella päätöksenteossa vahvemmin. 

Kyselyn vastausten perusteella nuoret toivovat, että heillä olisi joku tuttu ammattilainen, jota olisi helppo lähestyä. Hyvät kokemukset tuen pyytämisestä vahvistavat sekä rohkaisevat nuoria hakemaan uudelleen tukea. Jos puolestaan nuorilla on taustalla huonoja kokemuksia tuen pyytämisestä, nuoret eivät välttämättä halua hakeutua uudelleen kysymään neuvoa. 

Kyselyn vastaukset käsiteltiin pyöreän pöydän keskusteluissa. Pyöreän pöydän keskustelujen pohjalta muodostetussa julkilausumassa toivotaan, että nuorten kokemukseen tuen saannista panostettaisiin. Ammattilaisille tulisi tarjota koulutusta nuorten asioiden ymmärtämiseksi sekä osaamisen kehittämiseksi. Lisäksi avainasemassa on, että päättäjät osallistuvat aktiivisesti nuorten kanssa tehtävään yhteistyöhön. 

Julkilausumassa tuodaan esille, että nuorille on mahdollistettava erilaisia toimintoja, tasavertaiset ja helposti saavutettavat palvelut ja riittävästi aikaa ammattilaisen kanssa. Kaikkien lasten ja nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten tulisi sitoutua perhekeskusverkoston tavoitteisiin ja osallistua yhteiseen kehitystyöhön. Nuorten vaikutusmahdollisuuksia tulisi lisätä erilaisin keinoin, kuten mahdollistamalla palautteen antaminen sekä lisäämällä erilaisia osallistumismahdollisuuksia.

Vanhemmat tarvitsevat enemmän tietoa tuen mahdollisuuksista

Vanhempien ja perheiden tukea käsittelevään Polis-kyselyyn osallistui 286 henkilöä ja ääniä eri väittämiin annettiin yhteensä 16 289 ääntä. Kyselyvastausten perusteella vanhemmat tarvitsevat enemmän tietoa perheille suunnatun tuen mahdollisuuksista. 

Kyselyn vastausten mukaan vanhempien on tärkeää tietää, mistä he saavat tukea, jos he kokevat uupumusta omassa perhearjessaan. Vanhemmuuden jaksamisesta tulisi voida puhua avoimesti ja matalalla kynnyksellä eikä perhearjessa uupuminen saisi aiheuttaa häpeää tai epäonnistumisen tunteita. Vastausten perusteella vanhemmat toivoisivat, ettei kukaan jäisi yksin vanhemmuutensa kanssa sekä suorittamiseen liittyvistä tunteista päästäisi pois siten, että vanhemmat voisivat keskittyä omaan ja perheensä hyvinvointiin. 

Pyöreän pöydän keskustelujen pohjalta muodostetussa julkilausumassa tuodaan esille sähköisen perhekeskusverkoston luomisen tärkeys. Sähköinen perhekeskus mahdollistaisi sen, että perheet ja vanhemmat saavat vaivattomasti tietoa alueensa palveluista, esimerkiksi erilaisista vertaistukiryhmistä ja ammattilaisten tarjoamasta avusta. Keskusteluissa edellytettiin myös lapsivaikutusten arviointia osana toimintakäytäntöjä. Lisäksi toivottiin, että palvelu- ja tukijärjestelmä vastaisi työelämän ja perhe-elämän yhteensovittamista.

Uudenlainen toimintamalli vahvistaa pohjoiskarjalaisten asukasosallisuutta

Polis-kyselyjä on toteutettu osana Kohti vaikuttavaa asukasosallisuutta -hanketta. Polis-alusta tarjoaa osallistujalle kyselyn järjestäjän ennalta määrittämiä väitteitä, joihin osallistujat pääsevät ottamaan kantaa äänestämällä ’samaa mieltä’, ’eri mieltä’ tai ohittamalla väitteen. Osallistujat voivat muotoilla alustalle myös uusia väitteitä äänestettäväksi. Kyselyn edetessä alusta tuo esille niitä väitteitä, joista osallistujat ovat samaa mieltä ja rakentaa näin osallistujien yhteistä näkemystä aiheesta. Kyselyn päätyttyä vastanneiden näkemyksistä on muodostettu mielipideryhmiä.

Kyselyjen pohjalta muodostuneita mielipideryhmiä on käsitelty moniäänisesti pyöreän pöydän keskusteluissa sekä ilmiötyöpajoissa. Kyseisiin toimintamalleihin on osallistunut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, hallinnon edustajia, päättäjiä sekä sidosryhmien edustajia, kuten kuntien, järjestöjen ja seurakuntien työntekijöitä. Ilmiötyöpajoihin ja pyöreän pöydän keskusteluihin on toivottu osallistujia myös alueen asukkaista.

Kyselyvastausten, pyöreän pöydän keskustelun ja ilmiötyöpajan tarpeiden pohjalta hankkeessa muodostettiin julkilausumia hyvinvointialueen päättäjille. Julkilausuman tavoitteena on edistää asukasosallisuutta. Nuorten yksinäisyyttä ja vanhemmuuden tukea käsittelevät julkilausumat luovutetaan hyvinvointialueen aluevaltuustolle 23.4.2024 sekä vaikuttamistoimielimille toukokuun aikana. Julkilausumat ovat myös luettavissa verkkosivuiltamme: Kyselyt - siunsote.fi

– Julkilausuma tuo asukkaiden äänen kuuluviin siten, että heidän kokemuksensa huomioidaan päätöksenteon yhteydessä. Julkilausuma sisältää suositukset perusteluineen, jotka päätöksentekijöiden on hyvä ottaa huomioon suunnitellessaan sekä kehittäessään strategioita ja toimintalinjauksia nuorten, vanhempien ja perheiden tukeen liittyen, Turunen kertoo.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)