Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Mihin ottaa yhteyttä, jos joulun ja vuodenvaihteen lomakaudella sattuu jotakin?
Artikkelin kuva
19.12.2023

Mihin ottaa yhteyttä, jos joulun ja vuodenvaihteen lomakaudella sattuu jotakin?

Mitä tehdä, jos joululomalla sairastuu tai sattuu tapahtuma? Missä asioissa pitää ottaa yhteyttä terveysasemalle ja milloin puolestaan tulee soittaa Päivystysavun numeroon 116 117? Lisäksi kiireettömissä asioissa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten ammattilaiset tavoittaa arkipäivisin myös digitaalisista kanavista. Joulun ja uudenvuoden poikkeusaukioloajat ovat Siun soten nettisivuilla: www.siunsote.fi/poikkeusaukioloajat.

Päivystyksessä hoidetaan lähtökohtaisesti asiat, jotka eivät voi odottaa seuraavaan päivään, ja muut asiat hoidetaan ensisijaisesti terveysasemilla. Ennen terveysasemalle saapumista suositellaan ottamaan yhteyttä puhelimitse, sillä moni asia hoituu jo puhelimessa. Terveysasemalla puhelimeen vastaa sairaanhoitaja, joka arvioi hoidon tarpeen. Hoitaja antaa tarvittavat hoito- ja toimintaohjeet. Siun soten terveysasemien vastaanotolla on käytössä takaisinsoittopalvelu. Terveysasemalle pyydetään jättämään vain yksi takaisinsoittopyyntö.

Hätätilanteessa tulee soittaa yleiseen hätänumeroon 112. Terveysasemien ollessa suljettuina äkillisissä sairaustapauksissa ja tapaturmissa soitetaan maksuttomaan Päivystysapu 116 117 -palveluun. Siun soten Päivystysavussa sairaanhoitaja arvioi tarvetta päivystykselliseen hoitoon ja ohjeistaa tarvittaessa saapumaan yhteispäivystykseen. Jos tilanne ei vaadi välitöntä hoitoa, soittaja ohjataan tarvitun hoidon mukaisesti oikeaan paikkaan. Päivystysapu 116 117 -palvelussa ei voida hoitaa kiireettömiä asioita, kuten reseptien uusintaa, laboratoriolähetteitä ja -vastauksia sekä ajanvaraukseen liittyviä asioita.

Yhteispäivystykseen tullaan ensisijaisesti numeroihin 112 tai 116 117 soiton ja saatujen ohjeistusten jälkeen. On tärkeää, että ennen yhteispäivystykseen hakeutumista on otettu etukäteen puhelimitse yhteyttä.

Yhteispäivystykseen kuuluvat esimerkiksi aivohalvausoireet, tajunnantason häiriöt, voimakas rintakipu, rytmihäiriöt, hengitysvaikeus, runsaasti vuotava haava, tapaturma, murtuma, voimakas nenäverenvuoto tai vatsakipu, sietämätön äkillinen kipu, voimakas allerginen reaktio tai äkillinen yleistilan lasku. Yöaikaan yhteyttä otetaan asioissa, jotka eivät voi odottaa aamuun, 24/7 akuuttikeskuksen palvelupäällikkö, ylilääkäri Terhi Savolainen ohjeistaa.

Yhteispäivystyksen potilastilanne vaihtelee päivittäin ja tunneittain, mikä voi aiheuttaa ajoittaista palvelun ruuhkautumista. Yhteispäivystyksessä potilaat hoidetaan aina kiireellisyysjärjestyksessä, ei saapumisjärjestyksessä. Sairaanhoitaja arvioi päivystykseen tulevien potilaiden kiireellisyyden ja hoidon tarpeen.

Siun sotessa voi asioida myös digitaalisesti

Siun sotessa voi asioida myös paikasta riippumatta digitaalisesti. Digitaalisen sote-keskuksen ammattilaiset tavoittaa Omaolo-palvelussa Muu yhteydenotto -lomakkeen kautta. Lisäksi asiakas voi täyttää sopivan oirearvion ja toimia saamiensa ohjeiden mukaan: www.omaolo.fi. Asiakas voi varata verkkoajanvarauksesta ajan sairauslomatodistuksiin ja ihon oireeseen liittyvissä asioissa, ja digitaalisen sote-keskuksen sairaanhoitajat ottavat yhteyttä sovittuna aikana. Digitaalinen asiointi hoituu Siun sotessa arkisin kello 8–16 pois lukien pyhäpäivät. Poikkeuksena Omaolon virtsatietulehduksen oirearviot, joita käsitellään Siun sotessa myös iltaisin ja viikonloppuisin. Sähköiseen ajanvaraukseen pääsee osoitteesta https://verkkoajanvarauspth.siunsote.fi/.

Kannattaa muistaa, että useimmissa tilanteissa reseptin uusimispyynnön voi jättää myös sähköisesti Omakanta-palvelun kautta osoitteessa www.kanta.fi.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)