Ajankohtaista sivun pääkuva

Uutisarkisto 2021

Uutisarkisto 2021

Sisältöjulkaisija

angle-left Mietityttääkö koronarokote?
12.01.2022

Mietityttääkö koronarokote?

Siun sotessa on tällä hetkellä käytössä kaksi rokotetta: Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokote ja Modernan Spikevax-rokote. Molemmat rokotteet mRNA-rokotteita. mRNA-rokotteet sisältävät lähetti-RNA:ta, jonka avulla lihassolut rokotteen pistokohdassa saadaan tuottamaan rokotteen vaikuttavaa ainetta. mRNA-teknologiaa on kehitetty 1990-luvulta lähtien.

- Rokotamme Comirnatyä ja Modernaa sen mukaan kuin niitä on saatavilla eli joinakin viikkoina voi olla enemmän toista tai ei ollenkaan toista rokotetta tarjolla, toteaa osastonhoitaja Päivi Nyberg koronarokotus koordinaatiotiimistä.

Voinko ottaa 1., 2. ja 3. rokotteet eri rokotteilla?

Sille ei ole mitään estettä. THL:n alustavien tutkimustulosten mukaan kahta eri rokotevalmistetta saaneet saavat keskimäärin yhtä hyvän suojan kuin ne, jotka ovat saaneet molemmilla rokotuskerroilla samaa rokotetta. Tutkimuksissa ei myöskään ilmennyt huolia eri rokotevalmisteiden yhdistämisen turvallisuudesta.

- Kansainvälisten tutkimusten mukaan ristiinrokottaminen eri rokotteilla antaa jopa paremman suojan kuin saman valmistajan rokotteella rokottaminen, mainitsee Siun soten infektiolääkäri Jukka Heikkinen.

Olen kuullut että Modernasta saa paljon haittavaikutuksia, onko se totta?

Kaikista rokotteista voi tulla haittavaikutuksia. Tavanomaisimmin rokotuksen jälkeen ilmenee paikallisia oireita pistoskohdassa, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten kuumereaktiot, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, huonovointisuus ja vilunväristykset.

Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä, kuten ibuprofeenilla, naprokseenilla tai parasetamolilla. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

- Alkuun Modernan 3. rokotteista tuli jonkin verran enemmän haittavaikutuksia kuten kuumeilua. Rokoteannostusta kuitenkin puolitettiin, ja sen jälkeen ei sivuvaikutuksia ole aikaisemmassa mittakaavassa ollut. Rokotteen haittavaikutukset korreloivat rokotteen antamaa immuunivastetta. Eli jos olo tuntuu rokotteen jälkeen kipeältä tai flunssaiselta niin se toimii hyvin, muistuttaa Heikkinen.

Miksi rokote kannattaa ottaa?

Koronavirusrokote antaa suojaa koronavirustautia vastaan. Tauti aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, jonka voimakkuus voi vaihdella oireettomasta erittäin vakavaan, tehohoitoa vaativaan tilaan.

Koronarokotus ei täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä, mutta se pienentää merkittävästi viruksen erittymistä ja sen leviämistä ihmisestä toiseen. Siksi koronarokotteet voivat edistää niin sanotun epäsuoran suojan syntymistä.

- Ottamalla rokotuksen suojaat paitsi itseäsi, myös muita. Jokaisella päätöksellä ottaa rokote on merkitystä. Rokotteita on saatavana ja rokotesarjan ottamisen voi aloittaa heti, vaikka ei olisi ottanut vielä yhtään rokotetta, muistuttaa Jukka Heikkinen.

Ovatko koronarokotteet turvallisia?

Rokotteet ovat turvallisia. Koronavirusrokotteita arvioidaan samoilla laatu-, turvallisuus- ja tehokkuuskriteereillä kuin muitakin lääkkeitä.

Lääkeviranomaiset myöntävät myyntiluvan vain rokotteille, joilla on tutkimuksin osoitettua näyttöä sekä tehosta että turvallisuudesta. Viranomaiset arvioivat, onko tutkimuksin osoitettu näyttö valmisteen hyödyistä niin merkittävä verrattuna mahdollisiin haittoihin, että valmisteelle voidaan saadun näytön perusteella myöntää myyntilupa.

Viranomaiset myös seuraavat kaikkien rokotteiden tehoa ja turvallisuutta myös sen jälkeen, kun rokote on otettu käyttöön.

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)