Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Liikkuvat suun hoidon palvelut täydentävät palveluita ja lisäävät terveyden edistämistyötä Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella
Liikutettava hammashoitokontti sisältää täydellisen hammaslääkärin vastaanottovarustuksen.
Liikutettava hammashoitokontti sisältää täydellisen hammaslääkärin vastaanottovarustuksen.
20.10.2023

Liikkuvat suun hoidon palvelut täydentävät palveluita ja lisäävät terveyden edistämistyötä Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella

Suun terveydenhuollon järjestämät liikkuvat palvelut vahvistavat terveyden edistämistyötä Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella – Siun sotessa. Lisäksi liikkuvat palvelut tuovat palvelut lähelle eri-ikäisiä pohjoiskarjalaisia. Palvelujen tuominen yhä enemmän lähelle maakunnan asukkaita esimerkiksi liikkuvan konttihammashoitolan avulla auttaa tavoittamaan myös niitä asiakasryhmiä, joiden on vaikea päästä vastaanotolle. Vastaanotolla tehtävä hoito on laadukasta ja vaikuttavaa, mutta vastaanotolle pääsy ei välttämättä onnistu esimerkiksi kulkuyhteyksien tai asiakkaan terveydentilan vuoksi. Palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta on parannettu esimerkiksi tekemällä käyntejä ikäihmisten asumisyksiköihin erillisten kannettavien hoitoyksiköiden avulla.

Suun terveydenhuollossa painotamme ja lisäämme terveyden edistämistyötä, jossa jalkaudutaan maakunnan väestön keskuuteen kaikkiin ikävaiheisiin neuvolayhteistyöstä aina kotihoitoon ja hoivakoteihin asti. Pyrimme moniammatilliseen yhteistyöhön muun muassa neuvoloiden, koulujen, oppilaitosten, kotihoidon ja hoivakotien kanssa, suun terveydenhuollon palvelupäällikkö, johtava ylihammaslääkäri Virva Vänttinen kertoo.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä ennaltaehkäisevä työ kuuluvat Siun soten strategiaan kiinteästi. Terveyden edistäminen on keskeisin osa suun terveydenhuollon toimintaa tarkoittaen väestön omahoidon ja terveellisten valintojen tukemista sekä yksilötasolla että asukkaiden arjen ympäristöissä. Kansansairauksista karieksen ja parodontiitin sekä muiden suusairauksien ennaltaehkäisy on tehokas keino tukea väestön terveyttä sekä vähentää suun terveydenhuollon palvelujen kysyntää tulevaisuudessa.

Kiireellisen hoidon tarve kertoo usein säännöllisen, kokonaisvaltaisen ja ehkäisevän hammashoidon puuttumisesta sekä potilaan heikosta sitoutumisesta suun omahoitoon, Vänttinen kertoo.

Ennaltaehkäisevä työ kohdentuu ensin lapsiin ja ikäihmisiin

Ennaltaehkäisevän työn lisääminen kohdennetaan ensin lapsiin ja ikäihmisiin. Hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä on tärkein tekijä suun terveyden edistämisessä. Tutkimusten mukaan ohjattu fluorihammastahnalla harjaaminen ehkäisee tehokkaasti kariesta päiväkoti-ikäisillä lapsilla. Päiväkoti-ikä on juuri se ikä, jolloin hampaiden harjaamisen tapa pitää juurruttaa lapsiin.

Tästä syystä pyrimme viemään harjauskoulun varhaiskasvatukseen koko Pohjois-Karjalassa. Jo useat kunnat ovat olleet mukana harjauskoulun toteuttamisessa. Varhaiskasvatuksessa jokainen tilanne, kuten ohjattu hampaiden harjaus on oppimis- ja kasvatustilanne, johon kaikilla lapsilla tulee olla yhdenvertainen mahdollisuus, Vänttinen toteaa.

Liikkuvien palveluiden toteuttamiseen on käytössä useita eri tapoja ja välineitä. Kouluilla ja hoivakodeissa käytetään erilaisia kannettavia yksiköitä ja hoitotuoleja eli pop up -yksiköitä. Näiden käyttö painottuu ennaltaehkäisevään työhön, kuten tarkastuksiin, pieniin toimenpiteisiin ja omahoidon ohjaukseen. Pop up -hammashoitoyksikössä suun tutkimukset tehdään koulun tiloissa. Näin saavutetaan kaikki ikäryhmän lapset, lisätään tasa-arvoisuutta lasten tutkimuskäytäntöihin, eikä huoltajien tarvitse kuljettaa lapsia hammastarkastukseen kesken päivän. Liikkuvan suunhoitoyksikön ensisijaisia kohteita ovat koulut, joista on pitkä matka lähimpään hammashoitolaan. Tavoitteena on terveyden edistäminen ja terveyserojen kaventaminen sekä suun terveydenhuollon palvelujen vieminen sinne, missä oppilaat ovat.

Ikääntyneelle suun terveys on hyvän elämän edellytys. Liikkuvien kannettavien hoitoyksiköiden avulla suun terveydenhuollon suuhygienistit ja tarvittaessa myös hammaslääkärit tekevät Siun soten hoivakodeissa tarkastuksia ja pieniä toimenpiteitä. Ikäihmisten suun terveyden edistämisessä tarvitaan yhteistyötä muun muassa asumisyksiköiden henkilöstön, kotihoidon työntekijöiden, omaishoitajien ja omaisten kanssa. Yhä useampi iäkäs ihminen tarvitsee apua hampaiden, proteesien ja suun puhdistamiseen.

Hammaslääkäriliitto korostaa, että sairaudet sekä voimien ja kykyjen ehtyminen johtavat avun tarpeeseen suun hoidossa, asuu iäkäs sitten kotona tai asumispalveluissa, Virva Vänttinen sanoo.

Liikutettavassa hammashoitokontissa pidettiin avoimet ovet

Tulevaisuudessa kivijalkahammashoitoloita on nykyistä vähemmän, joten palveluja tarjotaan yhä enemmän liikkuvien ratkaisujen avulla. Suun terveydenhuollossa parhaiten toimivat isot hammashoitolat, joissa on riittävä määrä hoitohuoneita mahdollistaen rekrytoinnin onnistumisen, ammattilaisten keskinäisen konsultaatiotuen, suun erikoishoidon palvelut sekä nykyaikaisen laitekannan ylläpidon.
Uutena avauksena Siun soten suun terveydenhuollossa on Pyhäselässä otettu koekäyttöön liikuteltava konttihammashoitola. Tämä mahdollistaa kaikkien hammashoitotoimenpiteiden tekemisen lähipalveluna. Konttihoitola on sijoitettu tällä hetkellä Pyhäselän nykyisen terveysaseman pihalle.

Keskiviikkona 25.10.2023 kello 9.00–14.00 järjestettiin Pyhäselän terveysasemalla osoitteessa Sähkötie 22 koko väestölle suunnatut avoimet ovet, minkä aikana liikutettavaa hammashoitokonttia pääsi katsomaan. Esillä oli myös välineistö, jolla kouluilla ja asumisyksiköissä tehdään liikkuvaa työtä. Tilaisuuteen oli mahdollista tulla keskustelemaan myös Pyhäselän terveysaseman kokonaisuuteen liittyvistä asioista. Paikalla oli terveys- ja sairaanhoitopalveluiden edustajia kello 11.30–12.30 välisenä aikana.

 

Tiedotetta on päivitetty 31.10.2023 muuttamalla avointen ovien osuus menneeseen aikamuotoon. Alun perin tiedotteessa kerrottiin tulevista avoimista ovista.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)