Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronarokote on tehokkain suoja koronavirusta vastaan – oletko jo tutustunut koronapassiin?
Ulkomaille matkustavat tarvitsevat todistuksen koronarokotuksista tai sairastetusta koronataudista. Onhan sinun todistuksesi jo kunnossa? Kuva: Antti Pitkäjärvi
Ulkomaille matkustavat tarvitsevat todistuksen koronarokotuksista tai sairastetusta koronataudista. Onhan sinun todistuksesi jo kunnossa? Kuva: Antti Pitkäjärvi
12.11.2021

Koronarokote on tehokkain suoja koronavirusta vastaan – oletko jo tutustunut koronapassiin?

Pohjois-Karjalan koronarokotuskattavuus on tällä hetkellä 80 prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että 80 prosenttia yli 12-vuotiaista pohjoiskarjalaisista on saanut kaksi koronarokotetta. Yhden rokoteannoksen on saanut noin 84 prosenttia.

- Todellinen väestön rokotuskattavuus on kuitenkin tätä alhaisempi, koska alle 12-vuotiaille ei ole vielä Suomessa myyntiluvan saanutta koronarokotetta eikä heitä näin ollen ole voitu rokottaa. Onkin erittäin tärkeää, että mahdollisimman moni yli 12-vuotias ottaa koronarokotteen molemmat annokset. Rokotteilla suojataan myös heitä, jotka eivät rokotetta voi vielä saada, ylilääkäri Jukka Heikkinen sanoo.

Koronatilanne on heikentynyt eri puolilla Suomea, myös Pohjois-Karjalassa on nähtävissä kiihtymisen merkkejä. Koronan leviämisvaiheessa olevilla alueilla on mahdollista ottaa käyttöön koronapassi vaihtoehtona esimerkiksi ravintolarajoituksille. Pohjois-Karjalassa koronapassi ei ole ollut vielä käytössä, koska rajoituksia ravintoloille tai yleisötapahtumille ei ole voimassa.

Koronapassin käyttö voi kuitenkin tulla ajankohtaiseksi matkustaessa alueelle, jossa koronatilanne on Pohjois-Karjalaa huonompi. Myös ulkomaille matkustavat tarvitsevat todistuksen koronarokotuksista tai sairastetusta koronataudista. Koronapassiin on hyvä tutustua jo ennakkoon ja varmistaa, että todistukset ovat kunnossa.

Koronapassi on käytännössä sama asia kuin EU:n koronatodistus, mutta käyttötarkoituksessa on eroja. Koronapassia käytetään koronarajoitusten vaihtoehtona Suomessa ja EU:n koronatodistusta tarvitaan ulkomaille matkustaessa.

Rajoitusten vaihtoehtona näytettävä koronapassi kelpaa, jos henkilön tiedoissa on todistus kahdesta koronarokotuksesta, todistus tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta sekä yhdestä koronarokotteesta. Koronapassi koskee yli 16-vuotiaita.

Ulkomaille matkustavan tulee selvittää, millaista todistusta kohdemaa vaatii. Eri maiden käytännöissä on eroja.

Onko sinulla jo koronapassiin tarvittava suoja?

Koronarokotus on helpoin ja pitkäkestoisin tapa saada EU:n koronatodistus ja koronapassi käyttöön. Rokotustodistus on voimassa 12 kuukautta, todistus sairastetusta koronavirustaudista 180 päivää ja negatiivinen koronatestitulostodistus 72 tuntia.

Siun sotessa avautuu jälleen uusia koronarokotusaikoja varattavaksi lauantaina 13.11. klo 12 ja maanantaina 15.11. klo 8. Rokotusajan voi varata osoitteessa https://siunsote.eaika.fi. Tarjolla on sekä 1. ja 2. rokoteaikoja sekä 3. rokoteaikoja sairauden perusteella riskiryhmään kuuluville 12–69-vuotiaille.

Rokotuksia järjestetään jatkossa kaikilla Siun soten terveysasemilla lukuun ottamatta Rantakylän ja Niinivaaran terveysasemia. Joensuun kantakaupungin koronarokotukset on keskitetty Siilaisen terveysasemalle. Kaikilla terveysasemilla aikoja ei kuitenkaan ole välttämättä joka viikko, vaan rokotusaikoja keskitetään tietyille päiville resurssien riittävyyden turvaamiseksi.

Jos haluamallasi terveysasemalle ei ole varattavissa 1. rokotusaikaa, voit jättää toiveen rokotusajasta verkkoajanvarauksen kautta. Rokotusaikatoiveen yhteyteen jätetään yhteystiedot, jotta Siun sote voi olla yhteydessä rokotusajan sopimiseksi. Toiveita voi jättää kaikille Siun soten terveysasemille. Yksityisen palveluntuottajan tiloissa koronarokotuksia ei toistaiseksi enää anneta, joten toiveita esim. PK Terveyden rokotuspisteelle ei voi esittää.

Jos aikaa ei ole mahdollista varata verkon kautta, voi ajan varata maanantaisin klo 8–11 puhelinpalvelusta numerosta 013 330 2131. Ajan koronarokotukseen voivat varata kaikki yli 12-vuotiaat. Ohjeita ja lisätietoa Siun soten koronarokotuksista löytyy osoitteesta http://www.siunsote.fi/koronarokotukset.

Sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvat (THL: riskiryhmä 1 ja 2) 12–69-vuotiaat voivat varata verkkoajanvarauksen kautta ajan myös 3. koronarokotukseen. Rokotusajan voi varata aikaisintaan kuuden kuukauden päähän 2. koronarokotteesta.

Tänä vuonna 70 vuotta täyttäneiden tai sitä vanhempien koronarokotusten kutsukirjeiden lähettämistä jatketaan. Ikäryhmän rokotukset käynnistyvät portaittain ensi viikolla.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)