Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Ammattitaitoisen henkilöstön riittävyyttä turvataan oppissopimuskoulutuksella ja vakinaistamalla työsuhteita
"Oppisopimus sopii itselleni hyvin, koska pelkkä teoriassa opiskelu kirjoista ei ole minun juttuni", Joe Kivelä sanoo. Kuva: Antti Pitkäjärvi
23.11.2020

Ammattitaitoisen henkilöstön riittävyyttä turvataan oppissopimuskoulutuksella ja vakinaistamalla työsuhteita

Väestön ikääntyessä tarve ammattitaitoiselle henkilöstölle kasvaa Siun soten ikäihmisten palveluissa. Myös vanhuspalvelulain muutokset henkilöstömitoitukseen ympärivuorokautisessa hoivassa lisäävät henkilöstön tarvetta. Siun sote tekeekin aktiivisesti töitä henkilöstön riittävyyden turvaamiseksi.

Siun sotessa koulutetaan oppisopimuksella ammattilaisia ikäihmisten palveluihin. Marraskuun puolivälissä haettavaksi tulee oppisopimuskoulutuksena 20 työpaikkaa Siun soten läntisellä alueella eli Liperin, Polvijärven, Outokummun ja Heinäveden kunnissa. Hakuaika tehtäviin on 16.11.6.12.2020. Oppisopimuskoulutus saa jatkoa, kun Siun soten keskisellä alueella tulee hakuun 20 oppisopimuspaikkaa elokuussa 2021.

Tehtäviin valitut henkilöt aloittavat lähihoitajaopinnot oppisopimuskoulutuksena. Tavoitteena on, että opiskelijat saavat viimeistään valmistumisen yhteydessä toistaiseksi voimassa olevan työpaikan Siun soten ikäihmisten palveluista.

Töitä omalla kylällä

Joe Kivelä suorittaa parhaillaan lähihoitajaopintoja oppisopimuskoulutuksella hoivakoti Sinikellossa Heinävedellä. Kivelä aloitti opintonsa Riveriassa ns. normaaliopintoina.

- Aloitin lähihoitajaopintoni elokuussa 2019. Koronatilanne muutti keväällä opintojen suorittamisen tapoja ja päätin kysyä mahdollisuutta jatkaa opintoja oppisopimuskoulutuksena. Opettaja suostui tähän ja siitä lähtien olen suorittanut opintoja Sinikellossa, Kivelä kertoo.

Työssä oppimisen lisäksi oppisopimuskoulutukseen kuuluu myös lähiopetuspäiviä koululla, joita on 2-4 kertaa kuukaudessa. Muina aikoina oppiminen tapahtuu työpaikalla.

- Työ itsessään on ollut antoisaa. Olen tykännyt kovasti. Näin uran alkutaipaleella tulee vielä paljon uutta asiaakin. Oppisopimus sopii itselleni hyvin, koska pelkkä teoriassa opiskelu kirjoista ei ole minun juttuni. Samalla saa hyvää käytännön oppia ja palkkaa. Lisäksi lomat ja työkokemus karttuu, Kivelä listaa oppisopimuksen hyviä puolia.

Kivelä hakeutui lähihoitajaopintoihin, koska hän tykkää työskennellä ihmisten parissa. Myös mahdollisuus työskennellä omalla kotipaikkakunnalla oli hänelle mieluista. 

- Onhan se hienoa, että voi työskennellä omalla kylällä. Lähihoitajan työ on ihmisläheistä ja monipuolista. Työtä tehdään ihmisten hyvinvoinnin eteen. Lähihoitajan ammattinimikkeen alle sopii suuri määrä erilaisia suuntautumisvaihtoehtoja, Kivelä iloitsee.

Työsuhteiden vakinaistamisilla varmistetaan osaamista eri yksiköissä

Siun sote vakinaistaa useita määräaikaisia työsuhteita ikäihmisten palveluissa eri puolilla maakuntaa 1.12.2020. Toistaiseksi voimassa olevia työsuhteita tarjotaan yhteensä 31 määräaikaisessa työsuhteessa toimivalle lähihoitajalle ja hoiva-avustajalle. Työsuhteiden vakinaistamisella Siun sote haluaa turvata osaavan henkilöstön riittävyyden ikäihmisten palveluissa myös tulevaisuudessa. 

- Siun sote arvostaa ja haluaa pitää kiinni hyvistä ja osaavista työntekijöistä. Työsuhteiden vakinaistamisilla halutaan varmistaa osaaminen eri yksiköissä. Joulukuun alussa vakinaistettavat työntekijät ovat osaavia ja sitoutuneita ammattilaisia, joilla on pitkä sijaistustausta ja siten valtaisa kokemus ikäihmisten hoito- ja hoivatyöstä toimialuejohtaja Eija Rieppo kertoo.

Siun soten ikäihmisten palveluissa työskentelee kaikkiaan reilut 2200 henkilöä. Suurin ammattiryhmä on lähi- ja perushoitajat.

Ammattilaisten tarve kasvaa ikäihmisten palveluissa

Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä asui Tilastokeskuksen tietojen mukaan syyskuun lopussa hieman vajaat 19 000 yli 75-vuotiasta ihmistä. Tämä on kaikista alueen asukkaista liki 12 prosenttia.

Ikääntyneiden osuus väestöstä kasvaa jatkuvasti, mikä lisää hoitajien tarvetta ikäihmisten palveluissa tulevaisuudessa. Ammattitaitoisen henkilöstön tarvetta lisää jatkossa myös lokakuun alussa voimaan tulleet muutokset henkilöstömitoituksiin vanhusten ympärivuorokautisessa tehostetussa palveluasumisessa. 

Tällä hetkellä vanhuspalvelulain mukaan tehostetussa palveluasumisessa on oltava 0,5 työntekijää yhtä asiakasta kohti. Henkilöstömitoitus nousee asteittain niin, että huhtikuussa 2023 yhtä asiakasta kohti tulee olla 0,7 työntekijää. Ensimmäinen henkilöstömitoituksen muutos tapahtuu vuoden 2021 alussa, jolloin yhtä asiakasta kohti tulee olla 0,55 työntekijää.

- Siun sotessa meillä on hyvä tilanne henkilöstömitoituksen suhteen ajatellen ensi vuoden alkua. Muutamiin yksiköihin lisätään henkilöstöä. Samalla varaudutaan myös sijaisten saatavuuteen, jotta uusi mitoitus pystytään varmistamaan, toimialuejohtaja Eija Rieppo kertoo.

Riepon mukaan henkilöstömitoituksen nostaminen 0,7 työtekijään asiakasta kohti vaatii jo sitten suurempia ponnisteluja. Kyse on Pohjois-Karjalan alueella useiden miljoonien eurojen satsauksesta, kun lisätyövoimaa tarvitaan kaikkiaan arviolta parin sadan henkilötyövuoden verran. Työntekijöiden tarpeen kasvua lisäävät myös Siun soten alueelle suunnitellut uuden tehostetun palveluasumisen yksiköt.

- Ikäihmisten palvelujen tulevaisuutta ja kasvavaa palvelutarvetta voidaan lähteä rauhasammin mielin suunnittelemaan ja toteuttaman, kun saadaan uusia ammattilaisia rikastuttamaan arkea ja tekemään arvokasta vanhustyötä. Maakunta ikääntyy, se näkyy myös työvoiman vähenemisenä, joten odotan innokkaasti uusien oppisopimusopiskelijoiden saapumista yksiköihin ja Riverian kanssa alkavan yhteistyön käynnistymistä, Rieppo toteaa.

somejako

Hyvinvointialuejohtajien verkosto

Hyvinvointialuejohtajien verkosto H23

Alla olevan linkin takaa löydät hyvinvointialueiden johtajien yhteisiä kannanottoja ja tiedotteita.

Siirry hyvinvointialueiden johtajien uutishuoneeseen (stt.fi)

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi



Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)