Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Lääkkeiden annosjakelun palveluseteli hyödyttää asiakkaita ja apteekkeja
10.09.2018

Lääkkeiden annosjakelun palveluseteli hyödyttää asiakkaita ja apteekkeja

Siun sote ottaa käyttöön palvelusetelin lääkkeiden annosjakelussa ensi vuoden alusta alkaen. Ratkaisu on uudenlainen myös valtakunnallisesti, sillä Siun sotella ei ole tiedossa muita alueita tai paikkakuntia, joissa annosjakelu toteutettaisiin palvelusetelin avulla.

Aiemmin myös Siun soten alueella lääkkeiden annosjakelu on hankittu kilpailutuksen perusteella palveluntuottajiksi valikoituneilta apteekeilta. Siun soten aloittaessa toimintansa vuoden 2017 alussa ratkaisut vaihtelivat jäsenkuntien välillä:

- Tilanne on ollut meillä se, että osassa jäsenkunnistamme on ollut hankintasopimus annosjakelusta, mutta muutaman kunnan kohdalla palvelua ei ole ollut lainkaan tarjolla, kertoo palvelujohtaja Leena Laaninen Siun sotesta.

Olemassa olevat sopimukset päättyvät vuoden 2019 alkupuolella ja palvelun jatkoa mietittiin työryhmässä yhdessä paikallisten apteekkien kanssa. Vaihtoehtoina olivat palvelun kilpailuttaminen, omaksi toiminnaksi ottaminen tai toteuttaminen palvelusetelin avulla.

- Päädyimme rohkeasti kokeilemaan uutta, sillä haluamme, että palvelu on saavutettavissa koko Siun soten alueella ja että kaikilla alueen apteekeilla on mahdollisuus olla siinä mukana. Palveluseteli täyttää nämä kriteerit hyvin, jatkaa Laaninen.

Palvelusetelin odotetaan helpottavan myös asiakkaiden elämää, sillä he voivat itse valita sen apteekin, josta hankkivat lääkkeiden annosjakelun. Palveluseteli kattaa annosjakelun pussituksen ja jakelun kustannukset, eikä asiakkaalle jää siitä omavastuuosuutta maksettavaksi. Lääkkeiden hintaa palveluseteli ei kata.

Palveluseteliin siirtymisen perusteluna oli myös asiakkaiden kokonaislääkehoidon turvallisuus:

- Asiakkailla on jatkossa mahdollisuus keskittää kaikki lääkeostoksensa samaan apteekkiin, jolloin apteekeissa nähdään aiempaa paremmin asiakkaan lääkityksen kokonaisuus ja pystytään huomioimaan muutokset nopeallakin aikataululla, perustelee Laaninen. 

Hankintamallin ja palvelusetelin käyttöönottoa on valmisteltu tiiviissä ja jatkuvassa yhteistyössä apteekkien kanssa. Apteekkien näkökulmasta valmisteluprosessi on edennyt hyvin:

- Olemme oikein tyytyväisiä siihen, miten Siun sote on ottanut Pohjois-Karjalan apteekit mukaan valmisteluun. Mielipiteitämme ja näkemyksiämme on kuultu. Nyt myös pienillä paikallisilla apteekeilla on mahdollisuus osallistua annosjakeluun ja kilpailussa ratkaisevinta on palvelun laatu, toteaa Karjalan apteekkariyhdistyksen puheenjohtaja Eero Suihko.

Asiakkaille palveluseteliä aletaan myöntää ensi vuoden alussa, palveluntuottajiksi haluavien apteekkien haku avautui viime viikon lopulla.

Mitä tarkoittaa lääkkeiden annosjakelu

Lääkkeiden annosjakelu on palvelua, jossa apteekki toimittaa asiakkaan säännöllisesti käyttämät lääkkeet valmiiksi jaoteltuina annoskohtaisiin pusseihin tai annostelijoihin. Lääke-erät toimitetaan tavallisesti kahden viikon erissä joko kotihoitoon tai asumisyksiköihin, joissa ne jaetaan asiakkaille.

Siun soten alueella annosjakelun piirissä on tällä hetkellä noin 1 700 asiakasta, joista valtaosa on ikäihmisiä. Lisäksi Siun sotessa on arvioitu, että valtaosalle noin 1 300 käsinjakelun piirissä olevista asiakkaista palvelu olisi mahdollista toteuttaa annosjakeluna.

Palvelusetelituottajien haku on käynnissä

Palvelusetelituottajaksi haluavien apteekkien haku on käynnissä. Katso ohjeet hakeutumiseen verkkosivuiltamme: www.siunsote.fi/palvelusetelituottajat

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fiViestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)