Ohjeita Ukrainasta saapuville
Väkijoukko kuvakaruselli
Ohjeita Ukrainasta saapuville
Інструкції для прибуваючих осіб з України
Instructions when arriving from Ukraine
Инструкции для прибывающих из Украины
Jos olet lähtenyt pakoon Ukrainan alueelta Venäjän hyökkäyksen takia, sinulla on erilaisia vaihtoehtoja järjestää oleskelusi Suomessa. Tarkempia tietoja löydät muun muassa Maahanmuuttoviraston sivuilta:
- Oleskelu, työskentely ja majoittuminen (migri.fi)
- Usein kysyttyä Ukrainan tilanteeseen liittyen (migri.fi)
Sinulla on oikeus kiireelliseen hoitoon julkisessa terveydenhuollossa sekä välttämättömiin sosiaalihuollon palveluihin, vaikka et olisi vielä hakenut turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua.
Jos olet hakenut turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua, sinulle järjestetään majoitus ja vastaanottopalvelut vastaanottokeskuksen kautta. Vastaanottokeskuksen kautta saat sosiaali- ja terveyspalvelut, vastaanottorahan, tulkkipalvelut sekä ohjausta ja neuvontaa. Ota yhteyttä omaan vastaanottokeskukseen:
- Kotokunta Oy:n vastaanottokeskus Joensuussa. Osoite: Torikatu 36, 80100 Joensuu. Puh: 050 535 2539.
- Kotokunta Oy:n vastaanottokeskus Lieksassa. Osoite: Energiatie 2, 81700 Lieksa. Puh. 050 528 7039.
- Kotokunta Oy:n vastaanottokeskus Liperissä. Osoite: Silmutie 24A, 83430 Käsämä. Puh. 044 901 1651.
Suomessa perustoimeentulon myöntämisestä vastaa Kela eli Kansaneläkelaitos. Kelan sivuilta löydät tarkemmat tiedot:
Pohjois-Karjalassa julkisista sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Siun sote.
Sosiaalipalvelut
- Akuuteissa kriisitilanteissa, kuten hätämajoituksen tarpeessa, voit kääntyä sosiaalitoimistojen puoleen. Sosiaalitoimistosta saat neuvoa ja ohjausta sosiaalipalveluista ja sosiaaliturvaetuuksista.
Yhteystiedot ja palveluajat: https://www.siunsote.fi/fi/tyoikaisten-sosiaalipalvelut
Iltaisin ja viikonloppuisin auttaa sosiaali- ja kriisipäivystys: 013 330 9002 - Vammaispalveluiden neuvonta soita 013 330 5552 ma–pe klo 8–11 ja 12–15. Lisätietoja: https://www.siunsote.fi/vammaisten-ja-kehitysvammaisten-palvelut
Terveyspalvelut
- Soita ennen saapumista, jos se on mahdollista. Ajanvaraukset vain puhelimitse.
- Paikalliset terveysasemat auttavat arkisin. Yhteystiedot, aukioloajat ja ajanvaraus: https://www.siunsote.fi/fi/terveysasemien-vastaanotot
- Kiireellisissä tapauksissa, soita 116 117. Päivystys Pohjois-Karjalan keskussairaalalla auttaa, kun terveysasemat ovat kiinni. https://www.siunsote.fi/paivystys
- Kiireellisissä mielenterveyteen liittyvissä kriisitilanteissa soita aikuispsykiatrian tehostettuun avohoitoon 013 330 2132, arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15
- Henkeä uhkaavassa hätätilanteessa soita 112. Jos et voi soittaa lähetä tekstiviesti Pohjois-Karjalan alueen hätäkeskukseen 040 751 7816.
Koronavirus ja koronarokotukset
- Paikalliset tiedot koronavirustilanteesta ja toimintaohjeet: https://www.siunsote.fi/korona
- Jos sinulla ei ole rokotesuojaa koronavirusta vastaan, voit varata ajan koronarokotukseen jättämällä takaisinsoittopyynnön numeroon 013 330 2705. Sinulle soitetaan viikon kuluessa soittopyynnön jättämisestä. Soittopyyntö on mahdollista jättää kaikkina vuorokauden aikoina.
- Tarkemmat tiedot koronarokotuksista ja ajanvarauksesta löytyvät osoitteesta www.siunsote.fi/koronarokotukset
Lemmikkieläimet
- Ohjeet: Ukrainasta sotaa pakenevien Suomeen saapuvien henkilöiden mukana kulkevat lemmikkieläimet (ruokavirasto.fi)
- Siun soten eläinlääkärien yhteystiedot: https://www.siunsote.fi/elainlaakarit
Tukea ja apua järjestöistä
Ilmaista tukea ja keskusteluapua tarjoavat monet järjestöt, joiden puoleen voit kääntyä henkisesti kuormittavassa tilanteessa.
Pohjois-Karjalan Kriisikeskus
Koulutetut kriisityöntekijät tarjoavat keskusteluapua mielenterveysongelmien ehkäisemiseksi. Kriisikeskus toimii ajanvarauksella. Ajan voi varata arkisin kello 10–16 numerosta 013 316 244. Tapaamiset ovat maksuttomia ja voidaan järjestää kasvokkain, puhelimitse tai Teams-yhteydellä. Asiointikielenä suomi tai englanti, tarvittaessa järjestetään myös tulkkausapua. Tarkemmat tiedot: https://www.mielenterveysseurat.fi/pohjois-karjala/
Kriisipuhelin
Mieli ry:n ylläpitämä kriisipuhelin tarjoaa luottamuksellista keskusteluapua kriisityöntekijän tai koulutetun vapaaehtoisen kanssa numerossa 09 2525 0113. Tarkemmat tiedot englanninkielisestä puhelinpalvelusta ja toiminta-ajoista: https://mieli.fi/en/support-and-help/. Suomenkielinen kriisipuhelin auttaa ympärivuorokauden numerossa 09 2525 0111: https://mieli.fi/tukea-ja-apua/.