Väkijoukko kuvakaruselli

Usein kysyttyä koronasta

Usein kysyttyä koronavirusrokotuksista

Missä järjestyksessä väestö rokotetaan? 

Siun sotessa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusjärjestystä. Rokotusjärjestystä tarkennetaan tarvittaessa THL:n suositusten mukaisesti. Lue lisää: Rokotusjärjestys ja COVID-19-taudin riskiryhmät 

Ketkä kuuluvat ensimmäisenä rokotettaviin riskiryhmiin? 

Väestön rokotuksissa ensimmäisenä rokotetaan iäkkäimmät ihmiset, koska ikä on kaikkein merkittävin vakavan koronataudin riskitekijä. Tämän vuoksi Siun sotessa iän puolesta riskiryhmään kuuluvista ensimmäisenä rokotukset käynnistettiin yli 80-vuotiaista.  

Koska AstraZenecan rokote sopi aluksi vain alle 70-vuotiaille, käynnistettiin Siun sotessa iäkkäimpien henkilöiden kanssa yhtäaikaisesti myös rokotukset alle 70-vuotiaille henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia. Näitä sairauksia ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes, Downin oireyhtymä (aikuiset).  

Mistä tietää, kuuluuko sairauden perusteella riskiryhmään? 

Koronavirustaudille altistavat sairaudet on jaettu kahteen eri riskiryhmään: 

  • Riskiryhmä 1: vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia 
  • Riskiryhmä 2: vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia 

Riskiryhmä 1 rokotetaan ennen riskiryhmä 2. Riskiryhmien tarkemmat määrittelyt löytyvät THL:n sivulta: Riskiryhmien koronarokotusten järjestys

Mistä tiedän, kuulunko juuri nyt rokotusvuorossa olevien joukkoon? Jos en kuulu, milloin oma vuoroni tulee ja miten saan siitä tiedon?

Siun sote tiedottaa koronarokotusten rokotusjärjestyksestä verkkosivuillaan osoitteessa www.siunsote.fi/koronarokotukset. Sivun ylälaidan sinisessä laatikossa on kerrottu aina kulloinkin vuorossa olevat rokotusryhmät. Sinisen laatikon alla puolestaan kerrotaan seuraavaksi rokotusvuoroon tulevat ryhmät heti kun tiedot on saatu vahvistettua.

Muutoksia

On mahdotonta sanoa tässä vaiheessa tarkkoja aikoja, milloin kukin on rokotusvuorossa. Koronarokotuksiin on tullut monia muutoksia hyvin lyhyelläkin varoitusajalla. Rokotusryhmiä on jouduttu toisinaan muuttamaan pikaisestikin mm. rokotteiden saatavuuden ja menekin mukaan.

Toisinaan rokotusvuorossa olevia ryhmiä on jouduttu pienentämään, koska rokotteita on ollut käytössä arvioitua pienempiä määriä. Toisinaan rokotusvuorossa olevia ryhmiä on jouduttu laajentamaan, jotta kaikki käytössä olevat rokotteet on saatu käytettyä. Lisäksi rokotusryhmiin on vaikuttanut mm. AstraZenecan rokotteisiin liittyvät muuttuneet ohjeet. Jatkossa Siun soten rokotusten etenemiseen vaikuttavat yhä rokotteiden saatavuus ja sopivuus eri ryhmille sekä mahdollisen rokotteiden kohdentamisen kriittisille epidemia-alueille. 

Yli 70-vuotiaiden koronarokotukset

Tällä hetkellä Siun sote on tiedottanut verkkosivuillaan ja paikallislehdissä yli 70-vuotiaiden koronarokotusten ajanvarauksen suunnitelmat. Suunnitelmien tarkennuksista tiedotetaan Siun soten kanavissa. Perjantaisin Siun sote vahvistaa seuraavan viikon rokotusvuorot ja tiedottaa niistä kanavissaan. 

Maanantaina 12.4. käynnistyy yli 70-vuotiaiden koronarokotusten ajanvaraus. Kaikki yli 70-vuotiaat eivät saa rokotusaikaa heti ajanvarauksen käynnistyttyä, mutta ajanvarausta jatketaan niin pitkää, että kaikki halukkaat ovat rokotuksen saaneet. Tämänhetkisen arvion mukaan Siun soten alueen yli 70-vuotiaat ovat saaneet 1. koronarokoteannoksen huhtikuun loppuun mennessä. 

65–69-vuotiaiden sekä riskiryhmään kuuluvien rokotukset

Ikääntyneiden rokotusten kanssa samaan aikaan käynnissä ovat myös 65–69-vuotiaiden koronarokotukset. Koronarokotusta tarjotaan koko ikäryhmälle (ei vain riskiryhmille), koska käytössä olevaa AstraZenecan rokotetta ei tällä hetkellä voi käyttää alle 65-vuotiaille. 
Sairauden perusteella riskiryhmiin kuuluvien alle 65-vuotiaiden rokotukset käynnistymiseen vaikuttaa mm. THL:n päätökset AstraZenecan rokotteesta sekä ikäihmisten rokotusten eteneminen. Siun sote tiedottaa riskiryhmien rokotusten jatkumista heti, kun uutta tietoa on käytössä.

Miksi alle 70-vuotiaat saavat koronarokotteen ennen 70–80-vuotiaita riskiryhmään kuuluvia? 

Suomessa oli rokotusten alkuvaiheessa käytössä rokotteita, jotka sopivat eri ikäisille ihmisille. Toinen rokotetyyppi sopi ainoastaan alle 70-vuotiaille ja toisen tyypin rokotteita voi antaa kaikille yli 16-vuotiaille. Ikä on kaikkein merkittävin vakavan koronataudin riskitekijä. Tämän vuoksi kaikille yli 16-vuotiaille sopivaa rokotetta annettiin ensimmäisenä iäkkäimmälle väestölle.  

Siun sotessa kyseistä rokotetta annettiin ensimmäisenä yli 80-vuotiaille. Tämän ryhmän rokotusten jälkeen vuoroon tuli seuraava ikäluokka eli 70–79-vuotiaat. Kuten yli 80-vuotiaissa, myös tässä ikäluokassa rokotetaan kaikki koronarokotteen haluavat, ei vain sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvat. 

Alle 70-vuotiaille sopivalla rokotteella rokotukset aloitettiin sairauden perusteella vakavimmasta riskiryhmästä. Ensimmäisenä rokotusta tarjotaan henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia. Tämän ryhmän jälkeen rokotuksissa edetään seuraavaan riskiryhmään, johon kuuluvat henkilöt, joilla on koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Milloin 70–79-vuotiaat saavat koronarokotteen? 

70–79-vuotiaat henkilöt (eli vuonna 1951 tai sitä ennen syntyneet) rokotetaan yli 80-vuotiaiden rokotusten jälkeen. Ikä on merkittävin vakavan koronataudin riskitekijä. Tämä vuoksi rokotukset toteutetaan koronarokotteiden saatavuuden perusteella iäkkäimmistä henkilöistä alkaen. Siun sote käynnisti 70-79-vuotiaiden rokotukset 17.3.2021. Tämänhetkisen arvion mukaan yli 70-vuotiaat saavat 1. rokoteannoksen huhtikuun loppuun mennessä. Aikataulu riippuu siitä, miten paljon rokotteita tulee. THL:n aikataulua kuvaavan taulukon pääset katsomaan täältä: Rokotusjärjestys ja COVID-19 –taudin riskiryhmät 

Miten varaan ajan koronarokotukseen? 

Tällä hetkellä koronarokotusaikoja voivat varata vuonna 1945 tai sitä ennen syntyneet henkilöt sekä vuonna 1952–1956 syntyneet henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai altistava sairaus (THL:n riskiryhmät 1 ja 2). Koronarokotusajan voi varata verkkoajanvarauksen kautta osoitteesta www.siunsote.fi/koronarokotukset tai puhelimitse numerosta 013 330 2131. Puhelinajanvaraus suljetaan, kun suurin osa vapaana olevista rokotusajoista on varattu. Yksittäiset rokotusajat ovat varattavissa verkkoajanvarauksen kautta.

Aikoja avataan varattavaksi sen verran kuin rokotteita on tarjolla. Uusia aikoja laitetaan varattavaksi aina maanantaisin, kun rokotteita on saatu lisää.

Kotihoidon, omaishoidon, asumisyksikköjen, perhehoidon asiakkaat saavat rokotusajan Siun soten työntekijöiden kautta, eikä aikaa tarvitse itse varata. Siun sote on yhteydessä asiakkaisiin henkilökohtaisesti.

Olen varannut koronarokotusajan verkkoajanvarauksen kautta, mutta en saanut vahvistusviestiä. Onko varaus onnistunut?

Saat vahvistusviestin varauksen yhteydessä antamaasi puhelinnumeroon. Vahvistusviestiä ei tule, mikäli olet vahingossa kirjoittanut varauksen yhteydessä puhelinnumeron väärin. Puhelinnumeron syöttämisessä tulee olla erityisen tarkka. Mikäli vahvistusviestiä varauksesta ei tule, voit kysyä asiaa alueesi terveysasemalta.

Koronarokotuksen puhelinajanvarauksessa on ruuhkaa, voinko varata koronarokotusajan suoraan terveysasemalta?

Koronarokotukseen ei voi varata aikaa terveysasemien kautta. Koronarokotusaikoja voi varata vain koronarokotuksiin tarkoitettujen verkko- ja puhelinajanvarauksen kautta. Linkki ja ohjeet verkkoajanvaraukseen löytyvät osoitteesta www.siunsote.fi/koronarokotukset ja puhelinajanvaraus toimii numerossa 013 330 2131.

Terveysasemien kautta koronarokotusaikoja ei ole mahdollista saada soittamalla eikä paikalla käymällä. Siun sote toivoo, että aikoja ei turhaan kysellä terveysasemien puhelinnumeroista, koska puhelut ruuhkauttavat terveysasemien muuta toimintaa. Koronarokotusten ajanvaraus on keskitetty juuri sen vuoksi, että terveysasemien toiminta voisi jatkua normaalisti ilman, että koronarokotukset ruuhkauttavat palvelua.

Voinko varata ajan muualle kuin oman asuinkuntani rokotuspisteelle?  

Ajan voi varata mille tahansa Siun soten rokotuspisteelle, jossa annetaan koronavirusrokotteita. 

Missä koronarokotukset järjestetään?

Rokotukset järjestetään Siun soten terveysasemilla lukuun ottamatta Rantakylän ja Niinivaraan terveysasemia. Joensuun kantakaupungin alueella alle 70-vuotiaden rokotukset järjestetään Siilaisen terveysasemalla ja yli 70-vuotiaiden rokotukset järjestään osoitteessa Malmikatu 9 sijaitsevassa rokotuspisteessä.

Rokotuksia järjestetään seuraavilla terveysasemilla: Heinävesi, Ilomantsi, Eno, Kiihtelysvaara, Pyhäselkä, Tuupovaaran terveysasema, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lehmo, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi, Kesälahti ja Valtimo.

Minun on vaikea päästä liikkumaan rokotuspisteelle, voiko saada rokotuksen kotona?

Siun sotessa on kaikkiaan 21 rokotuspistettä. Lähtökohtaisesti rokotus annetaan rokotuspisteellä. Poikkeuksena tähän ovat Siun soten palvelujen piirissä olevien rokotukset. Esimerkiksi hoivakotien asukkailla ja kotihoidon asiakkailla on mahdollisuus saada koronarokotus asuinpaikassaan. 

Olen saanut 2. koronarokotetta varten ajan samalle rokotuspisteelle, jossa annettiin 1. rokote. Voinko kuitenkin käydä ottamassa 2. rokoteannoksen eri rokotuspisteellä kuin missä ensimmäinen annos annettiin?

Aika 2. koronarokotteen pistämiseen annettaan 1. rokotuskerran yhteydessä. Koronarokotuksen 2. annos annetaan samassa rokotuspisteessä kuin 1. rokoteannos. Tämä kannattaa huomioida jo ensimmäisen rokotusajan ajanvarauksessa. 

Miksi koronarokotusaikoja ei ole varattavissa jatkuvasti? 

Varattavissa olevat koronarokotusajat riippuvat täysin rokotteiden saatavuudesta. Rokotusaikoja avataan varattaviksi sen verran, kuin rokotetta on saatavilla. Rokotusajat on jaettu eri kuntien alueelle asukasmäärän perusteella.  

Osa Siun sotelle saapuvista rokotteista käytetään jo 1. rokotteiden saaneiden 2. rokoteannokseen. Loput rokotteet tarjotaan varattaviksi puhelinajanvarauksen kautta. Tämänhetkisen tiedon mukaan rokotteita on tulossa maalis-huhtikuussa noin 3000 annosta viikossa.

En ole saanut varattua rokotusaikaa, jäänkö ilman rokotusta?  

Kaikki Siun soten alueen asukkaat saavat rokotteen halutessaan. Rokotteita riittää kaikille, vaikka niitä saadaankin alkuvaiheessa vain pieniä määriä kerrallaan.

Ovatko rokotteet turvallisia? AstraZenecan turvallisuus huolettaa. Voinko vaihtaa rokotteen toiseen?

Rokotteet ovat turvallisia. Mikäli rokotteiden turvallisuuteen liittyen herää epäilyksiä, rokotteen käyttöön voidaan tehdä varovaisuusperiaatteen vuoksi rajoituksia kuten AstraZenecan rokotteen kanssa on tehty. Rokotetta käytetään vain ryhmille, joille käyttö on varmasti turvallista. Voit lukea lisää rokotteiden turvallisuudesta THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/koronarokotteiden-turvallisuus-ja-mahdolliset-haitat

Rokotetta ei voi vaihtaa toiseen. Siun sotessa tällä hetkellä yli 70-vuotiaat rokotetaan Biontech-Pfizerin rokotteella ja 65–69-vuotiaat rokotetaan AstraZenecan rokotteella. 

Yleisiä kysymyksiä koronarokotuksiin liittyen voi esittää myös Digi- ja väestötietoviraston toteuttamassa valtakunnallisessa puhelinpalvelussa puh. 0295 535 535. Palvelu on arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Palvelusta ei saa terveysneuvontaa.
 

Milloin koronarokotuksia tarjotaan koko väestölle? 

Koronarokotusten eteneminen laajoihin väestörokotuksiin riippuu täysin rokotteiden saatavuudesta. THL:n arvioi helmikuussa, että muun aikuisväestön rokotukset päästäisiin aloittamaan heinäkuun paikkeilla. Arvio rokotusten etenemisestä voi kuitenkin muuttua. 

Katso THL:n tuoreimmat tiedot rokotusjärjestyksestä: Rokotusjärjestys ja COVID-19 -taudin riskiryhmät 

Olen ottanut rokotteen, tarvitseeko minun enää suojautua muulla tavoin kuten maskia käyttämällä?  

Rokotusten käynnistyttyä yhteiskunnassa ei voida palata normaaliin elämään välittömästi, vaan muutos tapahtuu vähitellen.  Rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää maskia, kun etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista, hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin sekä noudattaa myös muita ohjeita koronaviruksen torjumiseksi.   

Näin on toimittava sen vuoksi, että vielä ei ole riittävästi tietoa siitä, kuinka hyvin rokote estää tartuttamista. Ohjeistuksia muutetaan tiedon karttuessa, mutta toistaiseksi toimintasuositukset ovat varovaisuusperiaatteen mukaisesti samat sekä rokotteen saaneille että heille, joilla ei vielä ole rokotuksen antamaa suojaa. (Lähde: THL) 

Linkkejä muihin koronavirusta ja koronatilannetta käsitteleviin usein kysyttyä -verkkosivuihin:

Mistä löydän materiaalia eri kielillä?

Koronatietoa eri kielillä on koottu kattavasti muun muassa THL:n sivuille: Koronatietoa eri kielillä. Sivulta löytyy myös linkkejä äänitiedostoihin sekä viittomakieliseen materiaaliin.

Sosiaali- ja terveysministeriö on koonnut sivun, jolla on linkkejä monikieliseen koronavirustietoon: Saavutettavaa ja monikielistä koronavirustietoa.

Terveyskylä.fi -sivustolta löydät videoita koronaviruksesta eri kielillä.

InfoFinland.fi -sivustolta löytyy linkkejä eri viranomaisten julkaisemaan tietoon koronaviruksesta ja sen vaikutuksista Suomessa usealla eri kielellä. Sivustolta löytyy vielä erilliset kieliversiot: https://www.infofinland.fi/fi/elama-suomessa/ongelmatilanteet/koronavirus

Kansainvälistä tietoa koronaviruksesta löytyy WHO:n sivuilta: Coronavirus disease (COVID-19) Pandemic

Miksi tartunnoista ei kerrota tarkkoja tietoja? 

Henkilön terveystiedot ja hänen saamansa apu, hoito ja hoiva ovat yksityisyydensuojan piiriin kuuluvia asioita, joista viranomaisella ei pääsääntöisesti ole oikeutta kertoa. Yleisvaaralliseksi luokitellut taudit ovat poikkeus vain silloin, kun asiasta julkisesti tiedottamalla katsotaan olevan merkitystä laajemmin muun väestön terveydelle - kuten nyt koronaviruksella on.  

Yksittäisten henkilöiden sairauksista ja tartunnoista tiedottaminen on todella poikkeuksellista. Myös tällöin viranomaisen on pidettävä erityistä huolta siitä, ettei tarpeettomia tietoja henkilöstä kerrota julkisuuteen. Tarkempaa tietoa yksittäisistä tartuntatapauksista annetaan siinä tapauksessa, jos sillä on laajempaa yhteiskunnallista merkitystä esimerkiksi julkisten palvelujen toiminnalle tai on tarpeen antaa erityisiä toimintaohjeita jonkin tietyn alueen asukkaille.

Tärkeää on, että jokainen suomalainen asuinpaikkaan katsomatta noudattaa annettuja toimintaohjeita ja varotoimia. Niistä poikkeamiseen ei ole mitään syytä, vaikka oman kunnan alueella ei tartuntoja olisikaan.

Miten kuulovammainen saa yhteyden terveydenhuoltoon? 

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, kannattaa aloittaa tekemällä Omaolo-oirearvio netissä: www.omaolo.fi. Omaolon kautta voi myös varata ajan koronatestiin.

Päivystysapuun (116 117) voi ottaa yhteyttä tekstiviestillä numeroon 050 364 3980. Viestiisi vastataan mahdollisimman pian. Tekstiviestipalvelu toimii vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Terveydenhuollon ammattilaiset arvioivat tilanteen ja antavat siihen sopivat jatko-ohjeet. 

Jos sinulla on hengitystieoireita, ota aina yhteyttä ennen terveysasemalle tai yhteispäivystykseen saapumista! Jos soittaminen ei ole mahdollista, käytä Päivystysavun tekstiviestinumeroa. Tekstiviestinumero ei ole tavanomaista kiireetöntä yhteydenottoa tai ajanvarausta varten.   

Henkeä uhkaavassa tilanteessa lähetä hätäilmoitus tekstiviestillä 112. Hätätekstiviesti vaatii rekisteröitymisen!

Lasten ja nuorten, aikuissosiaalityön sekä seniorineuvonnan chateissa tavoitat Siun soten ammattihenkilöstön joka arkipäivä. 

THL:n sivuilta löydät tietoa koronaviruksesta myös viittomakielellä: Koronaviruksesta viittomakielellä   

Voinko vierailla osastolla tai yksikössä potilaan tai asiakkaan luona?

Vierailut keskussairaalassa, terveyskeskussairaaloiden vuodeosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä on sallittu rajoitetusti. Epidemia aikana vierailu voi olla riski yksikön muille potilaille tai asiakkaille, vierailijoille itselleen sekä potilaalle tai asiakkaalle, jonka luona vieraillaan.

Vierailut on edelleen kielletty henkilöiltä, joilla on lieviäkään COVID-infektion oireita kuten yskää, kuumetta, nuhaa, kurkku- tai lihaskipua, ripulia, haju- tai makuaistin muutoksia. Tästä voidaan poiketa ainoastaan saattohoidossa olevien potilaiden ja asiakkaiden osalta.

Kaikista vierailuista on sovittava etukäteen puhelimitse yksikön kanssa. Vierailijan on syytä varautua siihen, että hänen vointiinsa liittyviä asioita tiedustellaan jo soittaessa. Vierailuja suositellaan enintään 2 henkilön ryhmissä.

Henkilökunta ottaa vierailijat vastaan ovella ja saattaa poistuessa. Vierailijoilta vaaditaan käsien huolellista pesua ja desinfektiota sekä saapuessa että lähtiessä. Vierailun aikana tulee noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa pitää kahden metrin turvaväli muihin potilaisiin, asiakkaisiin, vierailijoihin ja henkilökuntaan. Henkilökunta antaa tarvittaessa suojaimet ja ohjaa niiden käytössä.

Jos potilaalla tai asiakkaalla epäillään COVID-tartuntaa tai COVID-tartunta on jo vahvistettu, vierailuiden järjestämisessä käytetään aina tapauskohtaista harkintaa.

Vierailujen järjestämisessä hyödynnetään mahdollisuuksien mukana myös ulkotiloja ja erillisiä tapaamishuoneita, jotta voidaan varmistaa vierailujen turvallisuus.

Saako potilaalla tai asiakkaalla olla saattaja?

Potilaalla tai asiakkaalla voi olla saattaja mukanaan saapuessaan vastaanotolle tai yksikköön, jos se on hänen tilansa ja jatkohoidon turvaamiseksi välttämätöntä (esimerkiksi lapsipotilaat ja -asiakkaat, synnyttäjät ja potilaat, joiden omatoiminen harkintakyky on alentunut). Saattajien tulee noudattaa henkilökunnan antamaa ohjeistusta käsi- ja yskimishygieniasta, suojautumisesta ja turvaväleistä sekä liikkumisesta. Toivomme, että saattajia on mukana vain yksi.

Yhteystiedot korona

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi

Yleistä tietoa

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15

Tukea ja apua

Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111

Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16

Omaolo linkki korona-oirearvio

Tee koronavirustaudin oirearvio

Hengitystieinfektion itsehoito terveyskylän keuhkotalon linkki

Hengitystietulehduksen kotihoito-ohjeita

Hengitystietulehduksen oirearvio Omaolon linkki

Millaista hoitoa vaivasi vaatii?

Koronatiedotelinkit koronasivulla

Siun soten tiedotteet koronaviruksesta

Sisältöjulkaisija

somejako