Punkki_kuvituskuva

TBE-rokotukset

Puutiaisaivotulehdus eli TBE (tick borne encephalitis) on puutiaisten eli punkkien pureman välityksellä tarttuva virustauti. Puutiaisaivotulehduksen oireisiin kuuluu tyypillisesti kuumeilua, pahaa oloa ja sairauden tunnetta. Suurimmalla osalla muita oireita ei esiinny. Osalle tartunnan saaneista voi tulla myös toinen vaihe eli varsinainen aivotulehdus, jonka oireita ovat kuume, päänsärky, niskajäykkyys, valonarkuus ja pahoinvointi.

Kenelle maksuton puutiaisaivotulehdusrokotus?

Kansallisessa rokotusohjelmassa puutiaisaivotulehdusrokotukset eli TBE-rokotukset ovat maksuttomia.

Rokotteen saavat maksutta Tohmajärven kolme vuotta täyttäneet vakituiset asukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat. Pitkäaikaisella loma-asukkaalla tarkoitetaan henkilöä, joka omistaa mökin Tohmajärvellä. Kansallisen rokotusohjelman mukaisen maksuttoman rokotussarjan saavat myös loma-asukkaan perheenjäsenet, jotka oleskelevat säännöllisesti mökillä. Sekä vakituisten asukkaiden että loma-asukkaiden rokotukset annetaan Tohmajärvellä. Huomioithan, että et tarvitse erillistä rokotereseptiä saadaksesi kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvan rokotuksen.

Perusrokotussarjaan kuuluu kolme annosta. Rokotussarja kannattaa aloittaa viimeistään kevään alussa, jotta ennen kesää ehtii saada kaksi annosta. Kolmas annos annetaan noin vuoden kuluttua toisesta annoksesta. Perussarjan jälkeen tarvittavat tehosteannokset ovat omakustanteisia, sillä ne eivät kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Miten saan rokotuksen?

•    Varaa jokaiselle rokotettavalle oma aika
•    Aikuiset: Varaa aika Tohmajärven terveysasemalle verkkoajanvarauksen kautta. Palveluksi valitaan rokotusaika. Vaihtoehtoisesti voit soittaa terveysasemalle rokotuksiin varattuun numeroon: 013 330 2621.
•    3–6-vuotiaat: Varaa aika neuvolaan verkkoajanvarauksen kautta. Kunnaksi valitaan Tohmajärvi ja palveluksi lasten rokotus. Huoltajat voidaan rokottaa samalla, varaa jokaiselle oma aika.
•    Koululaiset ja opiskelijat: Varaa aika koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon verkkoajanvarauksen kautta. Kunnaksi valitaan Tohmajärvi ja palveluksi rokotusaika. Voit olla myös suoraan yhteydessä kouluterveydenhoitajaan.

Miten saan rokotusohjelman ulkopuolisen eli omakustanteisen rokotteen?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antaa rokotussuosituksia myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille. Näillä alueilla rokotussarja on omakustanteinen. Pohjois-Karjalassa TBE-rokotetta suositellaan Joensuussa ja Outokummussa luonnossa ja viheralueilla oleskeleville asukkaille ja mökkiläisille sekä alueella paljon ulkoileville henkilöille.

Lisäksi THL suosittelee rokotetta kaikille Tohmajärvellä pidempiaikaisesti oleskeleville henkilöille. Jos et ole Tohmajärven asukas tai loma-asukas mutta oleskelet pidempiaikaisesti alueella, voit hankkia rokotteen omakustanteisesti.

1. Jätä reseptipyyntö
Jätä reseptipyyntö verkkoajanvarauksen kautta. Valitse palveluksi rokotereseptipyyntö ja hae ajat. Varaa itsellesi sopiva aika, tunnistaudu ja täytä omat tietosi.

2. Nouda rokote ja varaa rokotusaika
Saatuasi reseptin nouda rokote apteekista ja varaa rokotusaika verkkoajanvarauksesta. Valitse palveluksi rokotusaika ja hae ajat. Varaa itsellesi sopiva aika, tunnistaudu ja täytä omat tietosi.

3. Saavu rokotteelle
Saavu rokotteelle terveenä ja muista ottaa rokote mukaan.

Vaihtoehtoisesti voit tehdä reseptipyynnön ja varata rokotusajan soittamalla terveysasemalle.

Varaa aika verkossa Verkkoajanvaraus

Siun soten terveysasemat Yhteystiedot

Siun soten terveysasemat

somejako