Kuvakaruselli ikäihminen neulomassa

Ohjeita tartunnan saaneelle ja altistuneelle linkit ilman kuvaa

Ohjeita tartunnan saaneelle ja altistuneelle

Tältä sivulta saat ohjeita, jos sinulla tai huollettavallasi on todettu koronavirustartunta tai olet altistunut koronavirukselle.

Koronavirustartunnan saaneen pitää pysyä eristyksessä

Jos olet saanut koronavirustartunnan, sinut määrätään eristykseen. Eristys tarkoittaa, että tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan estää taudin tarttuminen muihin ihmisiin. Eristyksessä voi olla sairaalassa tai kotona.

Eristys kestää 5–10 vuorokautta oireiden alkamisesta. Jos oireita ei ole, eristys alkaa näytteenottopäivästä. Ennen eristyksen päättymistä tulee olla kaksi oireetonta päivää, jolloin kuumetta ei enää ole ja oireet ovat selvästi vähenemässä.

Katso ohjeet tartunnan saaneelle:

Jos sinulla tai huollettavallasi on todettu koronavirustartunta laboratoriotestillä ja tarvitset tartuntatautilain mukaisen erityspäätöksen, täytä esitietolomake ja lähetä se ohjeiden mukaan:

Toivomme, että kerrot itse tartunnastasi niille henkilöille, jotka ovat voineet altistua koronavirustartunnalle seurassasi esimerkiksi työpaikalla, koulussa tai harrastuksissa. Näin autat estämään tartuntojen leviämistä.

Koronavirustartunnalle altistuneen toimintaohjeet

Jos olet ollut koronavirustautiin sairastuneen ihmisen seurassa, olet voinut altistua koronavirustaudille. Altistuminen tarkoittaa, että olet ehkä saanut tartunnan. Sinulla voi olla koronavirustauti, ennen kuin saat taudin oireita.

  • Kaikkia koronavirustartunnalle altistuneita ei kartoiteta tartunnanjäljityksen ruuhkautumisen takia. Jäljitys on priorisoitu suuren tartuntariskin tilanteisiin.
  • Jos saat tiedon, että olet voinut altistua koronavirustartunnalle, toimi oireseurantaohjeiden mukaisesti. 
  • Jos asut sairastuneen kanssa tai olet ollut sairastuneen kanssa samassa tilassa alle 2 metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan, toimi karanteeniohjeiden mukaisesti. Toimi näin erityisesti silloin, jos et ole saanut vähintään kahta koronarokotusta tai et ole sairastanut koronaa puolen vuoden sisällä.

Oireseuranta tarkoittaa sitä, että terveen henkilön pitää seurata vointiaan tarkkaan. Oireseurantaan ohjataan henkilöitä, jotka ovat voineet saada koronavirustartunnan, mutta riski on pienempi kuin karanteeniin määrätyillä. Koronatestiin pitää mennä heti, jos oireita tulee. Oireseurannan aikana voi liikkua julkisilla paikoilla ja käydä esimerkiksi kaupassa, töissä ja koulussa. Lähikontakteja on hyvä välttää, käyttää maskia, tehdä etätöitä jos se on mahdollista sekä pitää taukoa harrastuksista.

Karanteeni tarkoittaa sitä, että terveen henkilön pitää välttää lähikontakteja muihin ihmisiin. Esimerkiksi töihin, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan ei saa mennä. Koronavirus voi tarttua toisiin jo ennen kuin oireet alkavat. Karanteenilla halutaan varmistaa se, ettei tauti ehdi tarttua muihin ihmisiin jo ennen kuin oireet alkavat. Karanteeniin määrätty saa lääkärin antaman virallisen karanteenimääräyksen.

Yhteystiedot_tartunnanjäljitys

Yhteystiedot

Tartunnanjäljityksen puhelinpalvelu tartunnan saaneille:

puh. 013 330 2111

Avoinna ma–su klo 8–16

Kuuntele nauhoite loppuun ja jätä takaisinsoittopyyntö.

 

Soita heti tartunnan toteamisen jälkeen, jos:

  • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollon yksikössä
  • sinulla on jokin riskisairaus ja sairastumiseesi liittyviä huolia
  • sinulla on rajut oireet ja joudut olemaan pääosin vuoteessa

Tarvittaessa voit olla yhteydessä myös kiireettomissä asioissa, esimerkiksi eristyspäätöksiin liittyvissä kysymyksissä. Kiireettömissä asioissa takaisinsoitto voi kestää useita päiviä.

somejako