Väkijoukko kuvakaruselli

Ohjeita lapsiperheille ja koululaisille

Oireisena jäädään kotiin

Kun huomaat, että lapsellasi on virusinfektioon sopivia oireita, suosittelemme, että hän ei mene kouluun tai varhaiskasvatukseen. Virusinfektioissa tartuttavuus on suurinta oireiden alkuvaiheessa, siksi hoitoon tai kouluun menemistä ei suositella lievissäkään oireissa.

Yli 12-vuotiaita lapsia koskevat samat ohjeet kuin aikuisia.

Lasten ja nuorten koronatestit

Yli 12-vuotiaiden koronavirustestit

Rokottamattomat ja oireiset yli 12-vuotiaat on syytä viedä koronatestiin aina, jos heillä on koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Alle 12-vuotiaiden lasten koronavirustestit

Alle 12-vuotiaan lapsen lieviä virusinfektion oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireet ovat lieviä, kun lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin esimerkiksi nuhaa, kuumetta tai yskää. Perheen ulkopuolisia kontakteja tulee kuitenkin välttää, kunnes oireet ovat selvästi helpottaneet.

Varaa lapselle aika koronatestiin, jos:

  • Lapsi on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.
  • Perheessä on rokottamattomia 16-vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja kotonaa vastaan on puutteellinen.
  • Epäilet koronavirusinfektiota esimerkiksi matkan jälkeen.
  • Jos lapsen oireet vaativat terveydenhuollon ammattilaisen arviota, voi hän samalla arvioida koronatestin tarpeellisuuden.

Milloin voi palata kouluun tai hoitoon?

Lapsi voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän on selvästi paranemassa, vaikka oireet eivät olisikaan vielä kokonaan väistyneet. Esimerkiksi jos lapsi on kuumeessa, on syytä pysyä edelleen kotona. On tavallista, että flunssan jälkioireina nuha ja yskä voivat jatkua pitkäänkin. Kun lapsen vointi on selvästi parempi, voi pienessä nuhassa tai yskässä palata hoitoon tai kouluun.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, hän voi suosituksemme mukaan mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Koulu tai varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.

Lisätietoa: Lapset ja koronavirus (thl.fi)

Yhteystiedot korona

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Tee Omaolo-oirearvio ja varaa aika netissä www.omaolo.fi tai soita omalle terveysasemallesi tai Päivystysapu 116117 -palveluun

Yleistä tietoa

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15

Tukea ja apua

Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111

Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16

somejako