Kuvakaruselli ikäihminen neulomassa

Ohjeita ikäihmisille koronapandemiaan liittyen

Ikä lisää riskiä sairastua koronavirusinfektioon. Erityisesti yli 70-vuotiaiden pitäisi välttää altistumista koronavirukselle, sillä heillä on selvästi muita suurempi riski sairastua vakavaan koronavirustautiin. Tämä johtuu siitä, että elimistön puolustuskyky heikkenee, kun ikää karttuu. Ikääntyneillä on myös enemmän perustauteja, jotka altistavat vakavalle koronavirustaudille. 

On tärkeää suojautua koronavirukselta, mutta varattuja lääkäriaikoja ei pidä perua ilman syytä, eikä jättää omia perussairauksiaan hoitamatta. Siun soten toimipaikkoihin on turvallista tulla.

Kunnat ja järjestöt tarjoavat arkista asiointiapua. Jos arjesta selviytymiseen ja kotona asumiseen tarvitsee enemmän tukea, on hyvä ota yhteyttä Seniorineuvonta Ankkuriin.

Seniorineuvonta Ankkuri

Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt auttavat ikäihmisiä ja heidän läheisiään joka arkipäivä kello 8–16 Seniorineuvonta Ankkurin numerossa 013 330 2890 ja chatissa, joka löytyy ikäihmisten palvelujen sivulta.

Seniorineuvonta Ankkurista saat neuvontaa, tietoa ja ohjausta ikäihmisten palveluista, jotka tukevat kotona asumista. Näitä palveluja ovat esimerkiksi erilaiset tukipalvelut kuten turvapuhelin- ja ateriapalvelut tai kotihoidon hoiva- ja hoitopalvelut. Ankkurista saat tietoa myös järjestöjen ja yksityisten palveluista sekä apua taloudellisiin kysymyksiin ja etuisuuksiin liittyvissä asioissa.

Seniorineuvonta Ankkurin kautta voidaan tarvittaessa varata henkilökohtainen puhelinasiointiaika paikalliselle palveluohjaajalle tai sosiaalityöntekijälle sekä tarvittaessa sopia kotikäynti, jossa tarkemmin käydään läpi palvelujen tarvetta ja tarpeenmukaisia tukimuotoja.

Terveysasioita Ankkurin puhelinpalvelusta ei voi tiedustella. Terveydentilaan, lääkitykseen ja mahdollisiin kiireettömiin ajanvarauksiin liittyvissä kysymyksissä tulee ensisijaisesti olla yhteydessä hoitavaan yksikköön, omaan terveysasemaan tai tarvittaessa Päivystysapuun 116 117.

Ohjeita ikäihmisille

 • Noudata yleisiä ohjeita tartuntariskin vähentämiseksi.
 • Pidä yhteyttä ystäviisi ja läheisiisi, mutta lähikontakteissa on edelleen syytä noudattaa pidättyvää linjaa ja käyttää yksilöllistä harkintaa.
 • Vältä asiointia ruuhka-aikaan.Pidä etäisyyttä muihin ja huolehdi käsihygieniasta.
 • Pyydä tarvittaessa apua asiointiin kotikunnastasi tai läheisiltäsi
 • Voit valtuuttaa toisen henkilön hakemaan reseptilääkkeesi puolestasi. Tunnistaudu palveluun osoitteessa suomi.fi/valtuudet.
 • Älä jätä sairauksiasi tai tarvitsemiasi sosiaalipalvelujen asioita hoitamatta. Ota yhteyttä omaan terveysasemaasi, jos sairastut tai jos pitkäaikaussairautesi edelyttää kontrollikkäyntejä.
 • Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita, ota yhteyttä terveydenhuoltoon ja vältä kontakteja muihin ihmisiin.

Kuntien tarjoama asiointiapu

Kunnat järjestivät maksutonta asiointiapua valmiuslain aikana. Osa kunnista saattaa tarjota asiointiapua edelleen, ja voit tiedustella asiaa suoraan kunnalta. Jos asiointiapu ei enää järjesty kunnan kautta ja se on tarpeen, ota yhteyttä Seniorineuvonta Ankkuriin. Ankkurin palveluohjaajat auttavat palvelujen järjestämisessä.

Muuta hyödyllistä

Pohjois-Karjalan alueen järjestöjen ja yhdistysten tarjoamaa tukea, keskustelu- ja asiointiapua löytyy mm. Jelli-järjestötietopalvelun Korona-apua Pohjois-Karjalassa -sivuilta.

Ohjeita läheisille ja auttajille

 • Älä vieraile iäkkäiden tai muiden riskiryhmiin kuuluvien luona, jos sinulla on vähäisiäkin hengitystieinfektion oireita.
 • Pidä yhteyttä esimerkiksi puhelimitse tai verkossa tai tapaa läheistäsi ulkona.
 • Jos sinun täytyy vierailla riskiryhmään kuuluvan luona
  • vältä kättelyä, halaamista tai muita ylimääräisiä lähikontakteja
  • suojaa hengitystiesi kertakäyttöisellä liinalla, jos kasvomaskia tai suu–nenäsuojusta ei ole saatavilla.
  • huolehdi käsihygieniasta ennen ja jälkeen vierailun ja kun olet kosketellut esimerkiksi ovenkahvoja.
 • Jos olet omaishoitaja tai henkilökohtainen avustaja, ota huomioon mahdollinen tartuntavaara muiden kontaktien välityksellä.

Ilmoita huolesta verkossa

Jos olet huolissasi toisen ihmisen pärjäämisestä, voit myös ilmoittaa huolestasi sosiaalipalveluille tekemällä huoli-ilmoituksen. Ilmoitus löytyy Miunpalveluista: Huoli-ilmoitus.

Huoli-ilmoitus on sosiaalihuolto- ja vanhuspalvelulain mukainen ilmoitus avun tai palvelun tarpeen arvioimiseksi. Sosiaalipalvelujen ammattilaiset käsittelevät ilmoitukset ja tekevät arvion avuntarpeesta.  

Yhteystiedot korona

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Tee koronaviruksen kotitesti.

Jos tarvitset terveydenhuollossa otettavan testin, tee Omaolo-oirearvio ja varaa aika netissä www.omaolo.fi tai soita omalle terveysasemallesi tai Päivystysapu 116117 -palveluun

somejako