Kuvakaruselli kasvomaski

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset päivitetään sivulle kerran viikossa pääsääntöisesti torstaisin. Viimeisin päivitys 21.4.2021.

Epidemiatilanne

Pohjois-Karjalan maakunta on epidemian perustasolla.

Sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelmassa epidemia on jaettu kolmeen eri vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Suomen eri alueet voivat olla epidemian eri vaiheissa.

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Etätyö:

  • Suositellaan etätyön tekemistä aina kun mahdollista.

Harrastustoiminta:

  • Suositellaan välttämään sisätiloissa sekä aikuisten ryhmäliikuntaa että aikuisten ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa.

Kasvomaskin käyttö:

Matkustaminen:

  • Suositellaan välttämään matkustamista kotimaassa ja ulkomailla.

Opetuksen järjestäminen:

  • Korkeakouluja suositellaan siirtymään väliaikaisesti etäopetukseen, ja järjestämään vain välttämätön opetus lähiopetuksena.

Ravitsemusliikkeet:

Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt:

  • Vierailusta tulee sopia etukäteen. Toimipaikasta ja tiloista riippuen yhtäaikaisten vierailijoiden määrää voi olla rajoitettu. Yleisissä tiloissa liikkumista tulee välttää. Ohjeet vierailijoille Siun soten toimipaikoissa: www.siunsote.fi/ohjeita-vierailijoille

Tapahtumat, tilaisuudet ja kokoontumiset:

Kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset

Kuntien antamat suositukset ja muutokset palveluissa löytyvät kuntien sivuilta: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.

Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä

Koronavirusepidemian alueellista tilannetta ja sen edellyttämiä toimenpiteitä arvioidaan alueellisissa koordinaatioryhmissä.

Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Ryhmän puheenjohtajana toimii toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluista. Ryhmä kokoontuu viikoittain torstaisin.

Alueelliset rajoitukset ja suositukset päivitetään tälle sivulle tilannekuvatyöryhmän kokousten jälkeen torstaisin.

Lisätietoja:

Yhteystiedot korona

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi

Yleistä tietoa

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15

Tukea ja apua

Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111

Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16

Omaolo linkki korona-oirearvio

Tee koronavirustaudin oirearvio

Hengitystieinfektion itsehoito terveyskylän keuhkotalon linkki

Hengitystietulehduksen kotihoito-ohjeita

Hengitystietulehduksen oirearvio Omaolon linkki

Millaista hoitoa vaivasi vaatii?

Koronatiedotelinkit koronasivulla

Siun soten tiedotteet koronaviruksesta

Sisältöjulkaisija

angle-left Yli 70-vuotiaiden koronarokotusten ajanvarausta porrastetaan
24.03.2021

Yli 70-vuotiaiden koronarokotusten ajanvarausta porrastetaan

Siun sote porrastaa yli 70-vuotiaiden koronarokotusten ajanvarausta pienempiin ikäryhmiin. Porrastuksella pyritään helpottamaan ajanvarauksen ruuhkaa. Porrastus toteutetaan ikäryhmittäin aloittaen iäkkäimmistä henkilöistä.

Ensimmäisenä rokotusvuoroon tulevat vuonna 1944 tai sitä ennen syntyneet henkilöt eli tänä vuonna 77 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat henkilöt. Seuraavaksi rokotusvuoroon tulevat vuonna 1947 tai sitä ennen syntyneet eli tänä vuonna 74 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat. Kolmantena ryhmänä on vuonna 1951 tai sitä ennen syntyneet henkilöt eli tänä vuonna 70 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat.

Ensimmäisen ikäryhmän koronarokotusten ajanvaraus alkaa maanantaina 29.3.2021 klo 8. Ajanvarauksen sujuvuutta seurataan viikon aikana. Mikäli ajanvaraus sujuu, käynnistetään uusien ikäryhmien ajanvaraukset viikon välein. Näin ollen toisen ikäryhmän ajanvaraus käynnistyy pääsiäisen jälkeen eli tiistaina 6.4.2021 ja kolmannen maanantaina 12.4.2021.

Mikäli ajanvarauksessa ilmenee edelleen ruuhkaa, harkitaan ajanvarauksen pilkkomista vielä pienempiin ryhmiin.

Ajan voi varata verkkoajanvarauksen tai puhelinajanvarauksen kautta. Lisätietoa ajanvarauksesta osoitteessa www.siunsote.fi/koronarokotukset.

Porrastuksesta huolimatta rokotusvuorossa olevat ryhmät ovat hieman suurempia kuin rokotteita on kerralla saatavilla. Mikäli ikäryhmästä kaikki haluavat koronarokotteen, ei rokotetta riitä kaikille ensimmäisellä viikolla.

Edellisen ikäryhmän henkilöt voivat edelleen varata koronarokotusaikoja tulevien ryhmien mukana. Yli 70-vuotiaiden rokotuksia jatketaan niin kauan, että kaikki halukkaat ovat saaneet rokotuksen.

- On tärkeää, että rajallisesti saatavia koronarokotteita ei mene hukkaan. Tämän vuoksi olemme porrastaneet ikäryhmät sopivan kokoisiksi niin, että kaikki rokotteet varmasti saadaan käytettyä, mutta suurin osa saa kuitenkin rokoteajan. Kaikki ikäryhmään kuuluvat eivät välttämättä ota rokotetta tai eivät syystä tai toisesta voi varata aikaa juuri kyseisenä aikana. Mikäli omalle ikäryhmälle tarkoitetulla viikolla ei aikaa pysty varaamaan, sen voi tehdä myöhemmin sopivana ajankohtana, toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen sanoo.

Kaikki yli 70-vuotiaat rokotetaan ikäryhmän perusteella jaetuissa ryhmissä. Tämän vuoksi samassa taloudessa asuvia yli 70-vuotiaita ei voida rokottaa samaan aikaan. Jokainen varaa koronarokotusajan oman ikäryhmänsä aikataulun mukaisesti.

Tämänhetkisen arvion mukaan kaikki yli 70-vuotiaat rokotuksen haluavat pohjoiskarjalaiset on rokotettu viimeistään huhtikuun loppuun mennessä.

Siun sote jatkaa yli 70-vuotiaille omaishoidettaville soittamista ja tarjoaa aikaa koronarokotukseen. Aikaa tarjotaan myös heidän kanssaan samassa taloudessa asuville omaishoitajille.

Alle 70-vuotiaiden sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvien rokotukset ovat toistaiseksi tauolla. Rokotusten käynnistymisestä tiedotetaan Siun soten verkkosivuilla osoitteessa www.siunsote.fi ja www.siunsote.fi/koronarokotukset.

 

 

somejako