Kuvakaruselli kasvomaski

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset päivitetään sivulle kerran viikossa pääsääntöisesti torstaisin. Viimeisin päivitys 21.4.2021.

Epidemiatilanne

Pohjois-Karjalan maakunta on epidemian perustasolla.

Sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelmassa epidemia on jaettu kolmeen eri vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Suomen eri alueet voivat olla epidemian eri vaiheissa.

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Etätyö:

  • Suositellaan etätyön tekemistä aina kun mahdollista.

Harrastustoiminta:

  • Suositellaan välttämään sisätiloissa sekä aikuisten ryhmäliikuntaa että aikuisten ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa.

Kasvomaskin käyttö:

Matkustaminen:

  • Suositellaan välttämään matkustamista kotimaassa ja ulkomailla.

Opetuksen järjestäminen:

  • Korkeakouluja suositellaan siirtymään väliaikaisesti etäopetukseen, ja järjestämään vain välttämätön opetus lähiopetuksena.

Ravitsemusliikkeet:

Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt:

  • Vierailusta tulee sopia etukäteen. Toimipaikasta ja tiloista riippuen yhtäaikaisten vierailijoiden määrää voi olla rajoitettu. Yleisissä tiloissa liikkumista tulee välttää. Ohjeet vierailijoille Siun soten toimipaikoissa: www.siunsote.fi/ohjeita-vierailijoille

Tapahtumat, tilaisuudet ja kokoontumiset:

Kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset

Kuntien antamat suositukset ja muutokset palveluissa löytyvät kuntien sivuilta: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.

Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä

Koronavirusepidemian alueellista tilannetta ja sen edellyttämiä toimenpiteitä arvioidaan alueellisissa koordinaatioryhmissä.

Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Ryhmän puheenjohtajana toimii toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluista. Ryhmä kokoontuu viikoittain torstaisin.

Alueelliset rajoitukset ja suositukset päivitetään tälle sivulle tilannekuvatyöryhmän kokousten jälkeen torstaisin.

Lisätietoja:

Yhteystiedot korona

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi

Yleistä tietoa

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15

Tukea ja apua

Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111

Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16

Omaolo linkki korona-oirearvio

Tee koronavirustaudin oirearvio

Hengitystieinfektion itsehoito terveyskylän keuhkotalon linkki

Hengitystietulehduksen kotihoito-ohjeita

Hengitystietulehduksen oirearvio Omaolon linkki

Millaista hoitoa vaivasi vaatii?

Koronatiedotelinkit koronasivulla

Siun soten tiedotteet koronaviruksesta

Sisältöjulkaisija

angle-left Yli 70-vuotiaiden koronarokotuksia jatketaan – sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvien rokotukset keskeytetään
19.03.2021

Yli 70-vuotiaiden koronarokotuksia jatketaan – sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvien rokotukset keskeytetään

Siun sote jatkaa viikolla 12 yli 70-vuotiaiden koronarokotuksia. Vuonna 1951 tai sitä ennen syntyneille eli yli 70-vuotiaille henkilöille avataan noin 3 400 koronarokotusaikaa maanantaina 22.3.2021 klo 8. Rokotusaikoja on edelleen saatavilla rajallinen määrä, joten Siun sote toivoo, että aikoja varaisivat ensisijaisesti yli 75-vuotiaat.

Vuonna 1952–1961 syntyneiden vakavimpaan riskiryhmään kuuluvien koronarokotukset keskeytetään ainakin 29.3.2021 saakka. Jo varatut ajat perutaan ja ne siirretään myöhempään ajankohtaan. Siun sote on yhteydessä kaikkiin ajanvaranneisiin ja ilmoittaa uuden rokotusajan siinä vaiheessa, kun tiedetään, milloin rokotuksia voidaan jatkaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on päättänyt 19.3.2021 keskeyttää AstraZenecan rokotteen antamisen Suomessa. Rokotetta on käytetty Siun sotessa sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvien alle 70-vuotiaiden rokotuksiin.

THL on tehnyt päätöksen AstraZenecan rokotteen antamisen keskeyttämisestä varovaisuusperiaatteen mukaisesti. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa on ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4–10 päivää AstraZenecan koronarokotteen saamisen jälkeen. Lisätietoa aiheesta osoitteessa https://thl.fi/fi/-/thl-on-paattanyt-astrazenecan-koronavirusrokotteen-kayton-tilapaisesta-keskeytyksesta?redirect=%2Ffi%2F

Keskeytys AstraZenecan rokotuksiin astuu voimaan välittömästi, minkä vuoksi Siun soten alueella ei tule varattavaksi maanantaina 22.3.2021 koronarokotusaikoja vuosina 1952–1961 syntyneille henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus*.

THL arvioi tilannetta ensi viikon aikana ja rokotukset AstraZenecan rokotteella jatkuvat aikaisintaan maanantaina 29.3.2021.

Yli 70-vuotiaiden rokotukset jatkuvat suunnitellusti

Yli 70-vuotiaiden rokotukset Biontech-Pfizerin rokotteella jatkuvat normaalisti. Uusia rokotusaikoja avataan kaikille Siun soten 21 rokotuspisteelle. Rokotteet jaetaan eri rokotuspisteisiin suhteessa väestömäärään. Siun sote on päättänyt toteuttaa rokotukset useassa rokotuspisteessä, jotta matka rokotuspaikalle pysyisi kohtuullisena.

Tämänhetkisen tiedon mukaan ikääntyneiden rokotuksiin käytettävää rokotetta (Biontech-Pfizer) saapuu lähiviikkojen aikana aiempaa suurempia määriä. Ensi viikolla rokotetta saadaan noin 3 400 annosta ja seuraavien kahden viikon määrät ovat noin 3000 annosta viikossa.

- Rokotteiden määrät ovat kasvaneet, mikä vauhdittaa ikääntyneiden rokotuksia. Rokotteita saapuu kuitenkin edelleen rajallinen määrä, eikä rokotteita riitä kerralla koko rokotusvuorossa olevalle ryhmälle. Uusia rokotusaikoja avataan viikoittain ja huhtikuun loppuun mennessä kaikki Siun soten alueen yli 70-vuotiaat pitäisi olla rokotettuina, mikäli rokotteita saadaan nykyisen suunnitelman mukaan, toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen sanoo.

Ajanvarauksen kapasiteettia lisätään

Koska rokotteita on edelleen tarjolla rajallinen määrä, aiheuttaa aikojen avaaminen maanantaisin ruuhkaa ajanvaraukseen sekä verkossa että puhelimissa. Keskiviikkona 17.3.2021 puhelinajanvarauksessa oli heti kello 8 runsaasti jonoa ja verkkoajanvarauksessa oli suurimman ruuhkan aikana keskimäärin yli 2000 aktiivista käyttäjää. Verkkoajanvaraussivua päivitettiin ruuhkaisina aikoina jopa niin paljon, että sivulle kirjautui yli neljä miljoonaa hakuyritystä kahden tunnin ajalla.

Suuri kysyntäpiikki aiheutti verkkoajanvarauksen hidastumista, johon on maanantaita varten varauduttu lisäämällä järjestelmän sietokykyä huomattavasti kaikkia toteutuneita käyttäjämääriä korkeammaksi. Tällä hetkellä palvelun kapasiteetti on mitoitettu yli viidelle miljoonalle hakuyritykselle kahta tuntia kohden.

On tärkeää huomata, että ajat avautuvat varattaviksi klo 8, eivätkä uudet ajat näy sitä ennen ajanvarauksessa. Käyttäjän itsensä tekemä jatkuva ajanvaraussivun päivittäminen ei nopeuta aikojen avautumista, vaan sen sijaan kuormittaa ajanvarausohjelmaa jo ennen ajanvarauksen käynnistymistä ja saa aikaan palvelun ruuhkautumista.

Puhelinajanvarauksen lisätään myös vastaajia maanantaiksi, jotta jonotusaikoja saadaan lyhennettyä. Kun pääsee puhelinajanvarauksen jonoon ja kuulee jonotiedotteen, kannattaa jonossa pysyä. Mikäli puhelun katkaisee ja soittaa uudelleen, päätyy aina jonon perälle.

Sekä puhelin- että verkkoajanvarauksessa on varattavissa samat rokotusajat. Mikäli verkkoajanvarauksessa ei näy vapaita aikoja, niitä ei ole varattavissa puhelinajanvarauksenkaan kautta. Puhelinajanvaraus suljetaan, kun vapaana on enää yksittäisiä rokotusaikoja.

*vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavat sairaudet: elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes, Downin oireyhtymä (aikuiset).

somejako