Kuvakaruselli kasvomaski

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset päivitetään sivulle kerran viikossa pääsääntöisesti torstaisin. Viimeisin päivitys 12.5.2021.

Epidemiatilanne

Pohjois-Karjalan maakunta on epidemian perustasolla.

Sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelmassa epidemia on jaettu kolmeen eri vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Suomen eri alueet voivat olla epidemian eri vaiheissa.

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Etätyö:

  • Suositellaan etätyön tekemistä aina kun mahdollista.

Harrastustoiminta:

  • Suositellaan välttämään sisätiloissa sekä aikuisten ryhmäliikuntaa että aikuisten ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa.

Kasvomaskin käyttö:

Matkustaminen:

  • Suositellaan välttämään matkustamista kotimaassa leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueille sekä ulkomailla.

Opetuksen järjestäminen:

  • Korkeakouluja suositellaan siirtymään väliaikaisesti etäopetukseen, ja järjestämään vain välttämätön opetus lähiopetuksena.

Ravitsemusliikkeet:

Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt:

  • Vierailusta tulee sopia etukäteen. Toimipaikasta ja tiloista riippuen yhtäaikaisten vierailijoiden määrää voi olla rajoitettu. Yleisissä tiloissa liikkumista tulee välttää. Ohjeet vierailijoille Siun soten toimipaikoissa: www.siunsote.fi/ohjeita-vierailijoille

Tapahtumat, tilaisuudet ja kokoontumiset:

Kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset

Kuntien antamat suositukset ja muutokset palveluissa löytyvät kuntien sivuilta: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.

Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä

Koronavirusepidemian alueellista tilannetta ja sen edellyttämiä toimenpiteitä arvioidaan alueellisissa koordinaatioryhmissä.

Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Ryhmän puheenjohtajana toimii toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluista. Ryhmä kokoontuu viikoittain torstaisin.

Alueelliset rajoitukset ja suositukset päivitetään tälle sivulle tilannekuvatyöryhmän kokousten jälkeen torstaisin.

Lisätietoja:

Yhteystiedot korona

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi

Yleistä tietoa

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15

Tukea ja apua

Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111

Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16

Omaolo linkki korona-oirearvio

Tee koronavirustaudin oirearvio

Hengitystieinfektion itsehoito terveyskylän keuhkotalon linkki

Hengitystietulehduksen kotihoito-ohjeita

Hengitystietulehduksen oirearvio Omaolon linkki

Millaista hoitoa vaivasi vaatii?

Koronatiedotelinkit koronasivulla

Siun soten tiedotteet koronaviruksesta

Sisältöjulkaisija

angle-left Pohjois-Karjalassa koronavirustartunnalle altistuneet henkilöt on tavoitettu – yleiseen huoleen ei ole aihetta
10.03.2020

Pohjois-Karjalassa koronavirustartunnalle altistuneet henkilöt on tavoitettu – yleiseen huoleen ei ole aihetta

Siun sote tiedotti aiemmin tänään 10.3.2020 Pohjois-Karjalan ensimmäisestä varmistuneesta koronavirustartunnasta. Tartunnalle Pohjois-Karjalassa altistuneet henkilöt on kartoitettu tämän päivän aikana ja heidät on kaikki tavoitettu.

Tieto Pohjois-Karjalan ensimmäisestä koronavirustartunnasta on saanut useat alueen asukkaat soittamaan huolissaan terveysasemalle sen jälkeen, kun julkisuuteen levisi virheellistä tietoa siitä, että henkilö olisi asioinut terveysasemalla.

- Yleiseen huoleen tartunnan saamisesta saman kunnan alueella ei ole aihetta, sillä altistuneet on pystytty kartoittamaan ja tilanne on terveysviranomaisten tiiviissä seurannassa, korostaa terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun sotesta.

- Henkilö ei ole myöskään asioinut terveysasemalla, vaan toiminut ohjeistuksen mukaan ja ollut puhelimitse yhteyksissä Päivystysavun numeroon. Näytteiden ottamisessa noudatamme Siun soten alueella yhtenäisiä toimintatapoja, joissa on huomioitu muiden asiakkaiden ja henkilökuntamme turvallisuus, täsmentää Kaipiainen.

Koronaviruksen leviämisestä tiedetään tällä hetkellä se, että se tarttuu pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa, kun henkilö yskii tai aivastaa. Virus ei säily esimerkiksi pinnoilla kovin pitkään.

Mistä tietoa koronaviruksesta

Terveydenhuoltoon on tärkeää olla yhteyksissä puhelimitse, jos epäilee koronavirustartuntaa. Näytteenottokriteereinä ovat matkustaminen epidemia-alueella tai lähikontakti varmennettuun koronavirustapaukseen sekä 14 vuorokauden sisällä alkaneet äkillisen hengitystieinfektion oireet. Siun soten alueella soitetaan joko omalle terveysasemalle tai Päivystysapuun 116 117.

Yleistä ja ajantasaisinta tietoa koronavirustilanteesta Suomessa ja maailmalla saa kootusti terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta. Lisäksi kansallinen ”koronapuhelin” 0295 535 535 tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Neuvontanumero on suunnattu erityisesti henkilöille, jotka eivät voi hakea tietoa verkosta.

Lisätietoa verkossa:

THL: Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

THL: Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/usein-kysyttya-koronaviruksesta-covid-19

Toimintaohjeet Siun soten alueella:
https://www.siunsote.fi/-/ajankohtaista-koronaviruksesta-ja-ohjeita-matkailijoille

somejako