Kuvakaruselli kasvomaski

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset päivitetään sivulle kerran viikossa pääsääntöisesti torstaisin. Viimeisin päivitys 21.4.2021.

Epidemiatilanne

Pohjois-Karjalan maakunta on epidemian perustasolla.

Sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelmassa epidemia on jaettu kolmeen eri vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Suomen eri alueet voivat olla epidemian eri vaiheissa.

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Etätyö:

 • Suositellaan etätyön tekemistä aina kun mahdollista.

Harrastustoiminta:

 • Suositellaan välttämään sisätiloissa sekä aikuisten ryhmäliikuntaa että aikuisten ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa.

Kasvomaskin käyttö:

Matkustaminen:

 • Suositellaan välttämään matkustamista kotimaassa ja ulkomailla.

Opetuksen järjestäminen:

 • Korkeakouluja suositellaan siirtymään väliaikaisesti etäopetukseen, ja järjestämään vain välttämätön opetus lähiopetuksena.

Ravitsemusliikkeet:

Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt:

 • Vierailusta tulee sopia etukäteen. Toimipaikasta ja tiloista riippuen yhtäaikaisten vierailijoiden määrää voi olla rajoitettu. Yleisissä tiloissa liikkumista tulee välttää. Ohjeet vierailijoille Siun soten toimipaikoissa: www.siunsote.fi/ohjeita-vierailijoille

Tapahtumat, tilaisuudet ja kokoontumiset:

Kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset

Kuntien antamat suositukset ja muutokset palveluissa löytyvät kuntien sivuilta: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.

Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä

Koronavirusepidemian alueellista tilannetta ja sen edellyttämiä toimenpiteitä arvioidaan alueellisissa koordinaatioryhmissä.

Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Ryhmän puheenjohtajana toimii toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluista. Ryhmä kokoontuu viikoittain torstaisin.

Alueelliset rajoitukset ja suositukset päivitetään tälle sivulle tilannekuvatyöryhmän kokousten jälkeen torstaisin.

Lisätietoja:

Yhteystiedot korona

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi

Yleistä tietoa

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15

Tukea ja apua

Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111

Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16

Omaolo linkki korona-oirearvio

Tee koronavirustaudin oirearvio

Hengitystieinfektion itsehoito terveyskylän keuhkotalon linkki

Hengitystietulehduksen kotihoito-ohjeita

Hengitystietulehduksen oirearvio Omaolon linkki

Millaista hoitoa vaivasi vaatii?

Koronatiedotelinkit koronasivulla

Siun soten tiedotteet koronaviruksesta

Sisältöjulkaisija

angle-left Pohjois-Karjalan koronavirusepidemia pysyy kiihtymisvaiheessa
Artikkelin kuva
08.04.2021

Pohjois-Karjalan koronavirusepidemia pysyy kiihtymisvaiheessa

Pohjois-Karjalan koronavirusepidemia pysyy kiihtymisvaiheessa ja koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi tarkoitetut suositukset ja rajoitukset pidetään ennallaan. Alueellinen tilannekuvatyöryhmä kokoontui tänään arvioimaan epidemian tilannetta sekä toimenpiteiden riittävyyttä.

- Tilanne ei ole onneksi mennyt huonompaan suuntaan, mutta vielä ei ole aika hellittää suositusten ja rajoitusten noudattamisessa. Pääsiäisen vaikutuksia epidemiatilanteeseen ei voi vielä arvioida, vaan mahdollisten lomiin liittyvien tartuntojen arvioidaan näkyvän epidemiatilanteessa aikaisintaan viikonloppuna, toteaa työryhmän puheenjohtajana toimiva Sirpa Kaipiainen Siun sotesta.

Viikolla 13 Siun soten toiminta-alueella uusia koronavirustartuntoja todettiin 27, kuten edellisviikollakin. Tartunnat keskittyivät edelleen Joensuuhun, mutta yksittäisiä tartuntoja todettiin myös Polvijärvellä, Liperissä, Lieksassa ja Kontiolahdella. Noin puolet tartunnoista todettiin jo karanteenissa olleilla henkilöillä. Joukkoaltistumisia oli viikon aikana joensuulaisessa päiväkodissa ja koulussa, keskussairaalan nuorisopsykiatrian osastolla sekä harrastustoiminnassa avantouinnin ja kuntoliikunnan parissa. Tartunnan alkuperä jäi epäselväksi neljässä tapauksessa.

Laajin viime viikon lopulla alkanut tartuntaketju ja suurin osa altistumisista ovat yhteyksissä samaan kuntoliikuntapaikkaan Joensuussa. Tartuntaketjussa on tällä hetkellä todettu yhteensä 12 koronavirustartuntaa, joista kuusi on jälkitartuntoja. Viimeisimmät tartuntaketjuun liittyvät jatkotartunnat on todettu tänään 8.4. Tartuntaketjun alkuperä on jäänyt epäselväksi.

Valtimolla ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksikkö Kotorannassa puolestaan ei ole todettu uusia tartuntoja 25.3. ja 27.3. varmistuneiden tapausten jälkeen. Yksikössä on testattu myös oireettomat työntekijät ja asukkaat. Karanteenit ja eristykset yksikössä päättyvät, ja vierailukäytännöt palaavat ennalleen. Siun sote muistuttaa, että ikäihmisten ja ikäihmisten luona vierailevien on edelleen noudatettava turvallisuusohjeita, sillä vaikka alueen ikäihmiset ovat jo varsin kattavasti saaneet ensimmäisen rokoteannokset, on koronavirustauti edelleen suuri riski ikäihmisille.

Kuluvalla viikolla torstaiaamuun 8.4.2021 mennessä uusia tartuntoja on varmistunut neljä. Kuluvan viikon tartuntoihin ei liity laajempia altistumisia. Karanteenissa oli torstaiaamuna 141 henkilöä.

Otettujen koronavirustestien määrä on ollut kasvussa, viikolla 13 testejä otettiin 2760 kappaletta. Testaustoiminta Niiralan raja-asemalla jatkuu ja toimii hyvin.

Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Työryhmä kokoontuu torstai-iltapäivisin.

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa viikolla 13 (29.3.-4.4.2021)

Luvuissa ovat mukana kaikki Siun sotessa varmistetut positiiviset koronavirustapaukset. Luvut voivat poiketa THL:n tartuntatautirekisterin tiedoista, johon tiedot kirjautuvat sen mukaan, missä henkilö on kirjoilla.

 • Koronavirustartuntojen määrä (29.3.-4.4.2021): 27, muutos edellisviikkoon +-0
 • Tartuntojen alkuperä tiedossa 85 %
 • 7 vrk ilmaantuvuus (29.3.-4.4.2021): 13,73, muutos -1,11
 • 14 vrk ilmaantuvuus (22.3.-4.4.2021): 29,11, muutos +1,09
 • Koronanäytteitä (29.3.-4.4.2021): 2760, muutos +120
 • Positiivisten koronanäytteiden osuus: 1,15 %

Valtakunnalliset kriteerit epidemiatilanteen tason arvioimiseksi löytyvät sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta: https://stm.fi/koronavirusepidemian-tasot.

somejako