Kuvakaruselli kasvomaski

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset päivitetään sivulle kerran viikossa pääsääntöisesti torstaisin. Viimeisin päivitys 12.5.2021.

Epidemiatilanne

Pohjois-Karjalan maakunta on epidemian perustasolla.

Sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelmassa epidemia on jaettu kolmeen eri vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Suomen eri alueet voivat olla epidemian eri vaiheissa.

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Alueelliset suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Etätyö:

  • Suositellaan etätyön tekemistä aina kun mahdollista.

Harrastustoiminta:

  • Suositellaan välttämään sisätiloissa sekä aikuisten ryhmäliikuntaa että aikuisten ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa.

Kasvomaskin käyttö:

Matkustaminen:

  • Suositellaan välttämään matkustamista kotimaassa leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueille sekä ulkomailla.

Opetuksen järjestäminen:

  • Korkeakouluja suositellaan siirtymään väliaikaisesti etäopetukseen, ja järjestämään vain välttämätön opetus lähiopetuksena.

Ravitsemusliikkeet:

Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt:

  • Vierailusta tulee sopia etukäteen. Toimipaikasta ja tiloista riippuen yhtäaikaisten vierailijoiden määrää voi olla rajoitettu. Yleisissä tiloissa liikkumista tulee välttää. Ohjeet vierailijoille Siun soten toimipaikoissa: www.siunsote.fi/ohjeita-vierailijoille

Tapahtumat, tilaisuudet ja kokoontumiset:

Kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset

Kuntien antamat suositukset ja muutokset palveluissa löytyvät kuntien sivuilta: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.

Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä

Koronavirusepidemian alueellista tilannetta ja sen edellyttämiä toimenpiteitä arvioidaan alueellisissa koordinaatioryhmissä.

Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Ryhmän puheenjohtajana toimii toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluista. Ryhmä kokoontuu viikoittain torstaisin.

Alueelliset rajoitukset ja suositukset päivitetään tälle sivulle tilannekuvatyöryhmän kokousten jälkeen torstaisin.

Lisätietoja:

Yhteystiedot korona

Yhteystiedot

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi

Yleistä tietoa

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15

Tukea ja apua

Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132 (arkisin klo 8–21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 13–15)
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111

Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 ja chat
Avoinna arkisin klo 8-16

Omaolo linkki korona-oirearvio

Tee koronavirustaudin oirearvio

Hengitystieinfektion itsehoito terveyskylän keuhkotalon linkki

Hengitystietulehduksen kotihoito-ohjeita

Hengitystietulehduksen oirearvio Omaolon linkki

Millaista hoitoa vaivasi vaatii?

Koronatiedotelinkit koronasivulla

Siun soten tiedotteet koronaviruksesta

Sisältöjulkaisija

angle-left Kiteen Kesälahden tartuntaryppäässä todettu useita uusia koronavirustartuntoja
01.01.2021

Kiteen Kesälahden tartuntaryppäässä todettu useita uusia koronavirustartuntoja

Siun soten toiminta-alueella on eilisen ja tämän päivän aikana todettu yhteensä 25 uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat keskittyvät Kiteen kaupungin alueelle ja uusista tartunnoista kaikkiaan 18 liittyy Kesälahdella sijaitsevan ravintola Pivankan tartuntaryppääseen. Tartuntaketju alkoi selvitä jouluviikolla, mutta sen alkuperä on jäänyt tuntemattomaksi.

Ravintola Pivankassa Kesälahdella viime ja tällä viikolla asioineita henkilöitä kehotetaan tarkkailemaan oireitaan ja hakeutumaan lievissäkin oireissa koronavirustestiin. On tärkeää, että testeihin hakeudutaan mahdollisimman nopeasti myös viikonloppuna ja pyhäpäivinä, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua ja altistuneet kartoitettua.

Muista tartunnoista valtaosa on perhetartuntoja, joissa useampi saman perheen jäsen on sairastunut. Tartuntojen taustalla on matkoja koti- ja ulkomailla.

Kaikkien tartunnan saaneiden henkilöiden lähikontaktit on kartoitettu ja altistuneet asetettu karanteeniin. Noin puolet tartunnoista on todettu jo karanteenissa olleilla henkilöillä. Kaikkiaan Siun soten alueella on tällä hetkellä noin 170 henkilöä karanteenissa koronavirukselle altistumisen takia.

Eilisen ja tämän päivän tartunnoista viisi on todettu yli 70-vuotiailla henkilöillä. Ikäihmisillä on muita ikäluokkia suurempi riski sairastua vakavaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Ikäihmisten ja riskiryhmien suojaaminen koronavirustartunnoilta on siksi erityisen tärkeää.

- Koronavirus tarttuu jo muutama päivä ennen oireiden alkamista. Siksi kannattaisi välttää kaikkia ylimääräisiä lähikontakteja ja viettää lomakautta vain lähipiirin kanssa. Vierailemista ikäihmisten ja riskiryhmien luona pitäisi jokaisen harkita tarkkaan, sillä ennalta ei kukaan voi tietää, sairastuuko, muistuttaa ylilääkäri Jukka Heikkinen Siun sotesta.

somejako