Diabeteksen hoito
Diabetes pääkuva
Diabeteksen hoito
Diabetes on pitkäaikaissairaus, joka vaatii diabeetikolta päivittäistä omasta hyvinvoinnista huolehtimista ja sairauden hoitoa. Omahoito on siten keskeinen osa diabeteksen hoitoa.
Diabeteksen hoitoon kuuluvia palveluja ovat lääkärin, diabeteshoitajan ja sairaanhoitajan vastaanotot sekä tarvittaessa myös ravitsemusterapeutin ja jalkaterapeutin vastaanotot. Joskus tarvitaan myös vuodeosastolla hoitojaksoa. Erikoissairaanhoidossa on lisäksi moniammatillinen diabetesjalkatyöryhmä, jossa hoidetaan diabeetikon jalkaongelmia.
Hoidamme tyypin 2 diabeetikoita pääsääntöisesti terveysasemilla. Tyypin 1 diabetesta ja vaikeahoitoista tyypin 2 diabetesta sairastavia hoidamme erikoissairaanhoidon diabetesosaamiskeskuksessa, joka palvelee sekä keskussairaalassa että maakunnan terveysasemilla.
Kenelle ja millä ehdoin
Tyypin 2 diabetes
Saat terveysasemalta omahoidon ohjauksen ja seurannan. Terveysasemien vastaanotolle et tarvitse lähetettä. Tarvittaessa arvioimme yksilöllisesti, jos hoitosi on tarpeen siirtää terveysasemalta diabetesosaamiskeskukseen.
Seurantaa vaativan sairauden hoidon aloittamiseksi, ole yhteydessä omalle terveysasemallesi. Kartoitamme yhdessä jatkohoidon, ohjauksen ja neuvonnan tarpeen sekä sovimme sairauden omahoidon tavoitteista.
Omahoidon toteutumista arvioidaan säännöllisesti. Seurantaa vaativan sairauden kokonaistilanne arvioidaan yksilöllisen tarpeen mukaan 1–2 vuoden välein. Terveysasemalle on hyvä olla yhteydessä oman syntymäpäivän aikoihin, mikäli muunlaista suunnitelmaa ei ole tehty. Vastaanotolle voit aina halutessasi ottaa mukaan omaisen tai läheisen.
Tyypin 1 diabetes ja vaikeahoitoinen tyypin 2 diabetes
Saat diabetesosaamiskeskuksesta hoidon ja seurannan. Vaikeahoitoiseksi tyypin 2 diabetekseksi määritellään pääsääntöisesti monipistosinsuliinihoitoa vaativa diabetes tai diabetes, johon liittyy muita hoito-ongelmia. Diabetesosaamiskeskuksen keskussairaalan palveluihin tarvitset lääkärin tai hoitajan lähetteen.
Keskussairaalalla tarjoamme seuraavat palvelut:
- tyypin 1 diabeteksen hoidon alkuohjaus ja seuranta (1-2 v ajan) vastasairastuneelle
- diabeteksen insuliinipumppuhoito
- raskauden ajan hoito ja seuranta tyypin 1 ja tyypin 2 diabeteksessa
- diabeetikon jalkaongelmien arvio diabetesjalkatyöryhmässä
Toimi näin
Jos olet tyypin 2 diabeetikko tai olet epävarma oman hoitosi järjestämisestä, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi.
Jos olet diabetesosaamiskeskuksen asiakas, ota yhteyttä oman alueesi diabeteskeskuksen palvelunumeroon. Jos omalla terveysasemallasi ei ole vielä diabetesosaamiskeskuksen palvelua, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi.
PTV-sisältö
Diabetesosaamiskeskus, Rantakylä
- Puhelin
Palvelunumerosta saat ohjausta ja neuvontaa tyypin 1 diabeteksen tai vaikeahoitoisen tyypin 2 diabeteksen hoitoon. Vaikeahoitoinen tyypin 2 diabetes on monipistosinsuliinihoitoa vaativa diabetes tai diabetes, johon liittyy muita hoito-ongelmia.
Voit jättää takaisinsoittopyynnön, jos palvelunumero on varattu. Sinulle soitetaan takaisin saman päivän aikana.
Palvelun kieli: suomi.
Yhteystiedot
- Aukioloajat
- Maanantai—Perjantai 8.00—10.00
Siun soten terveysasemat Yhteystiedot
Diabetesosaamiskeskus - nosto
Diabetesosaamiskeskus
Siun soten diabetesosaamiskeskus on erikoissairaanhoidon alainen yksikkö, jonka toiminta on hajautettu keskussairaalan diabetespoliklinikan lisäksi maakunnan terveysasemille. Diabetesosaamiskeskuksen toiminta on käynnistynyt osassa terveysasemia ja laajenee vaiheittain vuosien 2022-2023 aikana muillekin terveysasemille.
Diabetesosaamiskeskus tarjoaa hoidon tyypin 1 diabetesta ja vaikeahoitoista tyypin 2 diabetesta sairastaville. Tyypin 2 diabeetikot saavat omahoidon ohjauksen ja seurannan pääasiassa terveysasemilta hoitajien ja lääkärien vastaanotoilta. Osalla terveysasemista on tyypin 2 diabeetikoille erillinen diabeteshoitajan palvelunumero. Kaikki yhteystiedot löydät tältä sivulta kohdasta puhelinasiointi.