Aluevaalikuva sote ja pela

Hyvinvointialue aluevaalit 2022

Tammikuussa äänestettiin hyvinvointialueen aluevaltuuston kokoonpanosta

Suomessa järjestettiin tammikuussa täysin uudenlaiset aluevaalit, joissa valittiin hyvinvointialueelle ylin päättävä elin. Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle valittiin 59 valtuutettua päättämään siitä, miten Pohjois-Karjalassa tuotetaan jatkossa sosiaali- ja terveyshuollon ja pelastustoimen palveluja. Aluevaltuutettujen rooli on tärkeä. Valtuutetut päättävät esimerkiksi hyvinvointialuestrategiasta, palvelustrategiasta, talousarviosta ja toimintasuunnitelmasta. Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut koskettavat meitä kaikkia - siksi jokaisen ääni on tärkeä. 

Aluevaaleissa vaalipiirin muodostaa hyvinvointialue. Pohjois-Karjalan asukkaat äänestivät Pohjois-Karjalassa ehdolle asettuneita henkilöitä ja tulos laskettiin hyvinvointialuekohtaisesti. Valinnat on tehty koko maakunnan äänet huomioiden eikä aluevaaleissa ole kuntakohtaisia paikkoja.

Aluevaalien äänestyshaaste

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue haastoi ennakkoluulottomasti savolaiset tammikuisten aluevaalien äänestyskisaan. Pohjois-Savon ja Etelä-Savon hyvinvointialueet ottivat haasteen vastaan, ja rintamaan liittyi myös Etelä-Karjala. Voittajaksi päätettiin julistaa se hyvinvointialue, jolla on korkein äänestysprosentti. Sääntöihin kirjattiin, että häviäjät tarjoavat yhteisvastuullisesti torikahvit sen voittaja-alueen kunnassa, jossa on äänestetty vilkkaimmin.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue kannusti kaikkia asukkaita, hyvinvointialueen henkilöstöä, poliittisia päättäjiä, yrityksiä ja yhteisöjä haastamaan läheisiään, työntekijöitään ja sidosryhmiään äänestämään tärkeissä aluevaaleissa.

Tuloksena Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle oli lopulta neljäs sija, ja voittajaksi seuloutui Etelä-Savo. Torikahvit juodaan Enonkoskella, jonka asukkaat äänestivät aktiivisimmin.

Virallinen äänestyspäivä oli 23. tammikuuta 2022. Aluevaalilautakunnat vahvistivat tulokset 26.1.2022.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueeseen kuuluvat Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.

Mitkä aluevaalit?

Aluevaaleissa valittiin hyvinvointialueiden aluevaltuustot, jotka vastaavat 1.1.2023 alkaen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelujen järjestämisestä hyvinvointialueilla. Uusien hyvinvointialueiden tavoitteena on varmistaa yhdenvertaiset, laadukkaat ja saavutettavat peruspalvelut kaikkialla ja kaikille Suomessa. Aluevaltuutetut päättävät lähipalveluista ja palveluverkon rakentumisesta, mm. sosiaali- ja terveysasemien sekä pelastustoimen sijoittumisesta ja niissä tarjottavista palveluista sekä koko hyvinvointialueiden tasavertaisesta palvelujen saatavuudesta.

Mitkä ovat aluevaalit?

- Aluevaaleissa äänestetään hyvinvointialueelle aluevaltuusto.
- Ensimmäisten aluevaalien vaalipäivä oli 23.1.2022.
- Ennakkoäänestys järjestettiin kotimaassa 12.1.-18.1.2022 ja ulkomailla 12.1.-15.1.2022.
- Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle valitaan 59 valtuutettua.
- Aluevaltuusto aloittaa toimintansa 1.3.2022.
- Jatkossa aluevaalit käydään kuntavaalien yhteydessä. Näin ollen seuraavat aluevaalit ovat vuonna 2025.

 

somejako