Kuvakaruselli Aluevaalit 2022 haaste

Hyvinvointialue aluevaalit

Tammikuussa äänestetään hyvinvointialueen aluevaltuuston kokoonpanosta

Suomessa järjestetään tammikuussa täysin uudenlaiset aluevaalit, joissa valitaan hyvinvointialueelle ylin päättävä elin. Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle valitaan 59 valtuutettua päättämään siitä, miten Pohjois-Karjalassa tuotetaan jatkossa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluja. Aluevaltuutettujen rooli on tärkeä. Valtuutetut päättävät esimerkiksi hyvinvointialuestrategiasta, palvelustrategiasta, talousarviosta ja toimintasuunnitelmasta. Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut koskettavat meitä kaikkia - siksi jokaisen ääni on tärkeä. 

Aluevaaleissa vaalipiirin muodostaa hyvinvointialue. Pohjois-Karjalan asukkaat äänestävät Pohjois-Karjalassa ehdolle asettuneita henkilöitä ja tulos lasketaan hyvinvointialuekohtaisesti. Valinnat tehdään siis koko maakunnan äänet huomioiden eikä aluevaaleissa ole kuntakohtaisia paikkoja.

Mikä on aluevaalien äänestyshaaste?

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue on haastanut savolaiset tammikuisten aluevaalien äänestyskisaan. Pohjois-Savon ja Etelä-Savon hyvinvointialueet ovat ottaneet haasteen vastaan, samoin rintamaan liittyi Etelä-Karjala. Voittaja on se hyvinvointialue, jolla on korkein äänestysprosentti. Häviäjä tarjoaa torikahvit sen voittaja-alueen kunnassa, jossa on äänestetty vilkkaimmin.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue kannustaa kaikkia asukkaita, yrityksiä ja yhteisöjä haastamaan läheisiään, työntekijöitään ja sidosryhmiään äänestämään tärkeissä aluevaaleissa. Virallinen äänestyspäivä on 23. tammikuuta 2022. Ennakkoon voi äänestää kotimaassa 12.1.-18.1.2022 ja ulkomailla 12.1.-15.1. Aluevaalilautakunnat vahvistavat tulokset 26.1.2022.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueeseen kuuluvat Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.

 

Mitkä ovat aluevaalit?

- Aluevaaleissa äänestetään hyvinvointialueelle aluevaltuusto.
- Ensimmäisten aluevaalien vaalipäivä on 23.1.2022.
- Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 12.1.-18.1.2022 ja ulkomailla 12.1.-15.1.2022.
- Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle valitaan 59 valtuutettua.
- Aluevaltuusto aloittaa toimintansa 1.3.2022.
- Jatkossa aluevaalit käydään kuntavaalien yhteydessä. Näin ollen seuraavat aluevaalit ovat vuonna 2025.

 

somejako