Aluevaalikuva sote ja pela

Hyvinvointialue aluevaalit

Tammikuussa äänestetään hyvinvointialueen aluevaltuuston kokoonpanosta

Suomessa järjestetään tammikuussa täysin uudenlaiset aluevaalit, joissa valitaan hyvinvointialueelle ylin päättävä elin. Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle valitaan 59 valtuutettua päättämään siitä, miten Pohjois-Karjalassa tuotetaan jatkossa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluja. Aluevaltuutettujen rooli on tärkeä. Valtuutetut päättävät esimerkiksi hyvinvointialuestrategiasta, palvelustrategiasta, talousarviosta ja toimintasuunnitelmasta. Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut koskettavat meitä kaikkia - siksi jokaisen ääni on tärkeä. 

Aluevaaleissa vaalipiirin muodostaa hyvinvointialue. Pohjois-Karjalan asukkaat äänestävät Pohjois-Karjalassa ehdolle asettuneita henkilöitä ja tulos lasketaan hyvinvointialuekohtaisesti. Valinnat tehdään siis koko maakunnan äänet huomioiden eikä aluevaaleissa ole kuntakohtaisia paikkoja.

Aluevaalien äänestyshaaste - nosta kuntasi äänestysprosenttia!

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue on haastanut savolaiset tammikuisten aluevaalien äänestyskisaan. Pohjois-Savon ja Etelä-Savon hyvinvointialueet ovat ottaneet haasteen vastaan, rintamaan liittyi myös Etelä-Karjala. Voittaja on se hyvinvointialue, jolla on korkein äänestysprosentti. Häviäjä tarjoaa torikahvit sen voittaja-alueen kunnassa, jossa on äänestetty vilkkaimmin.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue kannustaa kaikkia asukkaita, hyvinvointialueen henkilöstöä, poliittisia päättäjiä, yrityksiä ja yhteisöjä haastamaan läheisiään, työntekijöitään ja sidosryhmiään äänestämään tärkeissä aluevaaleissa

Aluevaalihaasteeseen voi osallistua äänestämällä itse, viemällä kaverinkin äänestämään ja tekemällä aiheesta julkaisun sosiaalisen median kanaviin käyttämällä aihetunnisteita #aluevaalihaaste ja #torikahvihaaste ja jakamalla Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen ja muiden hyvinvointialueiden aluevaalihaastejulkaisuja.

Virallinen äänestyspäivä on 23. tammikuuta 2022. Ennakkoon voi äänestää kotimaassa 12.1.-18.1.2022 ja ulkomailla 12.1.-15.1. Aluevaalilautakunnat vahvistavat tulokset 26.1.2022.

Kisassa mukana olevat hyvinvointialueet sitoutuvat tarjoamaan kahvit voittajakuntaan yhteisvastuullisesti. Torikahvit tulee järjestää 31.3. mennessä. Voittaneen hyvinvointialueen edustajat ovat paikan päällä kahvituksessa, ja myös mukana olleiden hyvinvointialueiden edustajat kutsutaan tapahtumaan.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueeseen kuuluvat Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.

Äänelläsi on suora vaikutus sujuvaan arkeen

Aluevaaleissa valitaan hyvinvointialueiden aluevaltuustot, jotka vastaavat 1.1.2023 alkaen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelujen järjestämisestä hyvinvointialueilla. Uusien hyvinvointialueiden tavoitteena on varmistaa yhdenvertaiset, laadukkaat ja saavutettavat peruspalvelut kaikkialla ja kaikille Suomessa. Aluevaltuutetut päättävät lähipalveluista ja palveluverkon rakentumisesta, mm. sosiaali- ja terveysasemien sekä pelastustoimen sijoittumisesta ja niissä tarjottavista palveluista sekä koko hyvinvointialueiden tasavertaisesta palvelujen saatavuudesta.

Mitkä ovat aluevaalit?

- Aluevaaleissa äänestetään hyvinvointialueelle aluevaltuusto.
- Ensimmäisten aluevaalien vaalipäivä on 23.1.2022.
- Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 12.1.-18.1.2022 ja ulkomailla 12.1.-15.1.2022.
- Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle valitaan 59 valtuutettua.
- Aluevaltuusto aloittaa toimintansa 1.3.2022.
- Jatkossa aluevaalit käydään kuntavaalien yhteydessä. Näin ollen seuraavat aluevaalit ovat vuonna 2025.

 

somejako