Kuvakaruselli ikäihminen neulomassa

Karanteeniohjeet COVID-19 tartunnalle altistuneelle

Tältä sivulta saat tietoa, jos sinä tai lapsesi olette altistuneet COVID-19 tartunnalle. Altistuneella tarkoitetaan henkilöä, joka on ollut lähikontaktissa COVID-19-tapauksen kanssa ja jonka vuoksi sinut/lapsesi asetetaan tartuntatautilain (1227/2016) perusteella karanteeniin. Saat tiedon altistumisesta joko puhelimitse tai tekstiviestillä Siun soten tartunnanjäljityksestä. Voit saada tiedon mahdollisesta altistumisesta myös koulun, päiväkodin, harrastusryhmän tai työpaikan esimiehen kautta.

Mikäli altistumisesi on tapahtunut muualla kuin perheessäsi, muut perheenjäsenet, jotka eivät ole altistuneet tartunnalle ja joilla ei ole oireita, eivät ole karanteenissa ja voivat liikkua normaalisti kuitenkin välttäen ylimääräisiä kontakteja. Mikäli saat oireita, suositellaan myös samassa taloudessa asuvia välttämään ylimääräisiä kontakteja.

Karanteenin aikana sinun tulee olla terveydenhuollon tavoitettavissa ja seurata oireitasi. Altistuksen jälkeen mahdolliset oireet alkavat 1–10 vuorokauden sisällä, tavallisesti 5–6 päivää altistumisesta. Mikäli sinulla tai muulla perheenjäsenelläsi ilmenee karanteenin aikana yskää, kuumetta, hengenahdistusta, päänsärkyä, haju- tai makuaistin häiriöitä, nuhaa, nenäntukkoisuutta, voimattomuutta, väsymystä, lihaskipuja, kurkkukipua, kurkun karheutta, pahoinvointia, oksentelua tai ripulia otetaan COVID-19-näyte.

Oireettomien kohdalla testausta ei suositella ennen kuin altistumisesta on kulunut 6 vuorokautta. Testi tulee uusia, jos sinulle tulee myöhemmin oireita. Aika koronatestiin varataan ensisijaisesti Omaolon kautta: Koronavirustaudin oirearvio (omaolo.fi)

Karanteeni:

 • Karanteenilla tarkoitetaan ulkopuolisten kontaktien välttämistä. Tällä pyritään estämään jatkotartuntoja, mikäli karanteenissa oleva henkilö sairastuisi koronavirusinfektioon.
 • Karanteeni jatkuu yleensä 10 vuorokautta viimeisestä altistumisesta.
 • Viimeinen karanteenipäivä ilmoitetaan sinulle karanteeniin asettamisen yhteydessä puhelimitse/tekstiviestillä/sähköpostilla.
 • Perhealtistuksissa karanteenin pituus on 10 vuorokautta alkaen varmennetun tapauksen oireiden alusta tai oireettoman kohdalla näytteenottopäivästä. Jos perheessä sairastuu toinen tai useampi henkilö karanteeni voi jatkua pisimmillään 28 vuorokauteen (4 viikkoa).
 • Karanteenimääräykseen merkittynä viimeisenä karanteenipäivänä pitää vielä pysyä kotona.
 • Tapauskohtaisen harkinnan mukaan karanteeni voidaan purkaa ennen kuin 10 vuorokautta on kulunut. Tartunnanjäljittäjät antavat ohjeet.

Karanteenin aikana huomioitavaa:

Sinun tulee välttää lähikontakteja oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin ja pysyä kotona.

 • Kotona ei saa käydä ulkopuolisia vierailijoita.
 • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
 • Voit liikkua ulkona esim. koiraa saa ulkoiluttaa, jos se ei muuten järjesty. Ulkoillessakin pitää välttää lähikontaktia muihin ihmisiin.
 • Jos asut kerrostalossa, käytä maskia yleisissä rappukäytävissä. Hissiin ei saa mennä, jos siellä on muita ihmisiä.
 • Vältä koskettelua hississä sekä yleisissä rappukäytävissä. Huomioi, että sinulla on juuri pestyt kädet tai käytät käsineitä, kun joudut koskemaan esim. hissin nappuloihin.
 • Tartunnalle altistuneena et saa käydä kodin ulkopuolisissa tiloissa kuten kaupoissa, apteekissa, työpaikalla, koulussa, päiväkodissa tai harrastustoiminnassa, koska siellä on vaikea välttää lähikontakteja.
 • Ruuan ja lääkkeiden tilaukseen voi käyttää toimituspalvelua/tuttava-apua. Kotiin toimitetut tarvikkeet jätetään asunnon oven ulkopuolelle. Karanteenissa oleva ei tapaa tarvikkeiden tuojaa alle kahden metrin välillä.
 • Mikäli samassa taloudessa asuu muita henkilöitä, vältä lähikontakteja ja pidä riittävä etäisyys, mikäli mahdollista. Esim. jos asunnossa on kaksi wc:tä, altistunut käyttää omaa.

Jos sinulla tai perheessäsi on lemmikkieläimiä

Eläinten hoitotoimenpiteiden yhteydessä tulee noudattaa hyvää hygieniaa, mm. käsien pesu ennen ja jälkeen eläinten, sekä niiden ruuan ja tarvikkeiden käsittelyn.
Läheistä kontaktia eläimeen on syytä välttää, esimerkiksi eläinten suukottelua
Mikäli mahdollista, terveen henkilön olisi hyvä huolehtia lemmikkien päivittäisistä hoitotoimista.
Lisätietoa: www.ruokavirasto.fi/teemat/koronavirus-covid-19/

Tartuntatautilaki (1227/2016)

 • Koska kyseessä on yleisvaarallinen tartuntatauti, voi kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri määrätä henkilön karanteeniin.
 • Tartuntatautilääkärin määräämä karanteeni ei ole suositus, vaan viranomaispäätös. Se perustuu näyttöön tai perusteltuun epäilyyn siitä, että henkilö on altistunut taudille.
 • Tartuntatautipäiväraha:
 • Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun työntekijä on tartuntataudin leviämisen estämiseksi määrätty olemaan poissa ansiotyöstään, eristettäväksi tai karanteeniin.
 • Myös alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja voi saada tartuntatautipäivärahaa, jos lapsi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin leviämisen estämiseksi ja huoltajalle aiheutuu siitä ansionmenetystä.
 • Lisätietoa: www.kela.fi > Tartuntatautipäiväraha

Karanteenipäätös

Karanteenipäätöksen tekemistä varten, täytä altistuneen esitietolomake ja lähetä se tartunnanjäljitykseen suojatun palautuslinkin kautta. Linkin löydät esitietolomakkeesta. Esitietolomake on käytettävissä vain suomenkielisenä. Mikäli et pysty toimittamaan tietoja sähköpostilla, tartunnanjäljittäjät ottavat sinuun yhteyttä lähipäivinä. Odota yhteydenottoa rauhassa, joukkoaltistustilanteissa tartunnanjäljitys ruuhkautuu.

Esitietolomakkeen löydät sivulta Ohjeita tartunnan saaneelle ja altistuneelle, kohdasta Tartunnalle altistuneen esitietolomake.

Karanteenipäätös saadaan toimitettua nopeimmin suojatulla sähköpostilla. Sähköpostilähetystä varten tarvitsemme sähköpostiosoitteesi, alaikäisellä vanhemman sähköpostiosoitteen ja henkilötunnuksen. Sähköposti on mahdollista avata vain vahvasti tunnistautuen (verkkopankkitunnus). Mikäli suojatun sähköpostin avaaminen ei ole mahdollista, toimitetaan karanteenipäätös kirjeenä lähimpään Postin toimipisteeseen. Päätös tulee hakea Postista henkilökohtaisesti (ei valtakirjalla), alaikäisen päätöksen voi noutaa päätökseen nimetty huoltaja.

Epäselvissä asioissa ota yhteyttä tartunnanjäljitykseen, 013 330 2111. Palvelussa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä, sinulle pyritään soittamaan viimeistään seuraavana arkipäivänä.

 

Lisätietoa:

somejako