Kuvakaruselli blogit

Blogit

Siun soten blogit

Sisältöjulkaisija

angle-left Auttava lyhytterapia – Asiakkaan toipumista edistää sopivan hoidon nopea aloitus

Auttava lyhytterapia – Asiakkaan toipumista edistää sopivan hoidon nopea aloitus

Muistatko elokuvakohtauksen, joissa mies makaa terapeutin sohvalla ja vuodattaa elämäänsä terapeutin kirjoittaessa kynä sauhuten muistiinpanoja ja sitten kelloa katsoen ilmoittaa ajan loppuvan tällä kertaa? Entäs Bob -elokuvassa taas potilas on työntekijästään niin riippuvainen, että seuraa tätä joka paikkaan yrittäen epätoivoisesti saada huomiota ja terapeutin aikaa.

Psykiatrisessa työssä asiakkaan rooli on nähty vuosikymmeniä passiivisena avun vastaanottajana. Nykyään potilas nähdään aktiivisena toimijana. Potilas on muuttunut asiakkaaksi.

On havaittu, että ihmisen saadessa varhaisessa vaiheessa nopeasti ja tehokkaasti apua psyykkiseen vaivaansa, tällöin riittää lyhytkestoisemmat ja kevyemmät avunmuodot. Psyykkisen vaivan kohdalla oireet eivät useinkaan katoa täysin mutta helpottuvat niin, että niiden kanssa pärjää, eivätkä oireet heikennä elämänlaatua. Toipumista edistää nopea hoitoon hakeutuminen ja itselle sopivan hoidon nopea aloittaminen.

Terapiat etulinjaan -hanke yhdessä hyvinvointialueiden kanssa kouluttaa ympäri Suomea sairaanhoitajista lyhytterapeutteja. Itse aloin kouluttautua viime talvena ensimmäisten hoitajien joukossa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella – Siun sotessa lyhytterapeutiksi. Olen aina uskonut terapeuttiseen asiakassuhteeseen ja vuorovaikutuksen parantavaan voimaan. Yhteisiä oivalluksia ja minuuden vahvistumista turvallisessa yhteistyösuhteessa. Kognitiivinen lyhytterapia keskittyy ajatusten, tunteiden, kehollisten tuntemusten ja toiminnan yhteyteen sekä näissä tapahtuvien muutosten vaikuttavuuteen. Tunnetaitoja harjoitellaan ja omaa toimintaa tarkastellaan ja muutetaan aktiivisesti.

Kelan kuntouttava psykoterapia, jota myönnetään 1–3 vuodeksi on pitkä ja vaativa prosessi sitoutua. Monelle riittää lyhyempi terapiajakso, johon on pitkää prosessia helpompi sitoutua. Lyhytterapia sopiikin mainiosti omalle asiakasryhmälleni perusterveydenhuollossa.

Kokemukseni koulutuksesta ja sen hyödyistä on hyvä. Hyvin erilaiset asiakkaat hyötyvät hoito-ohjelmista, joita on helppo myös muokata erilaisiin tarpeisiin sopivaksi. Terapiaa suositellaan lievissä ja keskivaikeissa oireissa. Lyhytterapia on kestoltaan 6–7 viikkoa viikoittaisin käynnein. Tähän jaksoon asiakkaan on helppo sitoutua. Apua saa nopeasti ja tapaamisten välit ovat riittävän lyhyet.

Kevyempänä hoitomallina otettiin käyttöön myös ohjattu omahoito 1–3 käynnin kestolla, joka voi riittää monelle asiakkaalle. Mielenterveystalo.fi on sivusto, jota HUS ylläpitää ja kehittää jatkuvasti. Sieltä löytyy asiakkaan käyttöön kaikki omahoito-ohjelmat ja harjoitukset. Sivuilta voi hakea tietoa ja tehdä harjoituksia kotoa käsin. Materiaali on jatkuvasti käytettävissä oman aikataulun ja jaksamisen mukaan.

Mielen toipumiseen on nykypäivänä hyvät mahdollisuudet ja monenlaista apua tarjolla. Ehkäpä vierailet jo tänään Mielenterveystalo.fi-sivustolla katsomassa, mitä tarjottavaa sillä on sinulle?

 

Mielenterveys- ja päihdepalvelut, sairaanhoitaja Kirjoittaja on mielenterveys- ja päihdetyötä tekevä sairaanhoitaja, joka lähti ensimmäisten joukossa lyhytterapiakoulutukseen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta – Siun sotesta. Tärkeitä elementtejä hänen työssään ovat toivo, merkityksellisyys ja vahvuuksien huomaaminen. Jokainen meistä on tärkeä ja arvokas.

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)

somejako