Työhönvalmennus – onnistumisen mahdollistaja - Blogit
Kuvakaruselli blogit
Blogit
Siun soten blogit
Sisältöjulkaisija
Työhönvalmennus – onnistumisen mahdollistaja
Siun sotessa työskentelee monipuolisesti eri ammattilasia. Näistä ammattilaisista muun muassa lääkärit ja hoitajat ovat meille tutuimpia, mutta tiedätkö, mitä työhönvalmentaja tekee?
Osatyökykyisen työllistymisen polku voi olla mutkikas ja monimuotoinen matka. Tarvitaan erilaisia työllistymisen tukitoimenpiteitä ja eri ammattialojen ihmisiä tukemaan yksilöä työllistymisen polulla. Sosiaali- ja terveydenhuoltoon on syntynyt sekä uusia toimintatapoja että ammattilaisia tukemaan yksilöitä työllistymään. Työhönvalmentajat ovat yksi esimerkki näistä ammattilaisista. Meillä Siun sotessa työhönvalmennuspalvelua on saatavilla mielenterveys- ja päihdepalveluissa sekä vammaispalveluissa. Lisäksi työhönvalmennuspalvelun osaajia on kouluttautumassa lisää muun muassa työikäisten palveluihin.
Yhä useampi kamppailee työllistymisen kysymysten kanssa. Onneksi ei tarvitse kamppailla yksin. Työhönvalmentajan tehtävä on tukea heikossa työmarkkina-asemassa olevia henkilöitä työllistymisessä, työssä pysymisessä tai työelämään sijoittumisessa. Työhönvalmentaja pyrkii edistämään osatyökykyisen ihmisen kuntoutumista ja työllistymistä työmarkkinoille.
Työhönvalmennus on suurelta osin ajattelutapa siitä, miten osatyökykyisten ihmisten rinnalla on mielekästä kulkea ja toimia, kun tavoitellaan yksilöllisesti parhainta toimintakykyä työssä.
Työhönvalmennus on tavoitteellista ja aktiivista ratkaisujen etsimistä asiakkaan työllistymiseksi. Se pohjautuu hyvään luottamukseen ja toimivaan vuorovaikutukseen. Työhönvalmennuksen painopisteenä on löytää asiakkaalle sellainen työ, jossa hän voi toimia parhaimmillaan omana itsenään. Työhönvalmentaja tukee asiakasta työtehtävien oppimisessa työpaikalla ja pohtii asiakkaan kanssa, mikä on asiakkaan näkökulmasta kannattavinta. Tavoitteena on löytää työ, jossa sekä työllistyjän että työpaikan toiveet, tarpeet sekä odotukset kohtaavat.
Työhönvalmentajan työ vaatii työelämän laajaa osaamista lähes kaikenlaisiin elämäntilanteisiin liittyen. Se vaatii kykyä työnantaja- ja oppilaitosyhteistyöhön sekä osaamista asiakkaiden tukemiseen. Työhönvalmentaja toimii asiakkaan verkoston kokoajana, jolloin yhteistoiminta- ja verkostoyhteistyötaidot nousevat merkityksellisiksi. Verkosto voi koostua esimerkiksi hoitotahosta, Te-palveluista, Kelasta, eläkevakuutusyhtiöstä, ammattiliitosta sekä asiakkaan läheisistä.
Sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi myös muut toimijat tarjoavat työhönvalmennuspalveluita. Jotta työhönvalmennuspalvelu olisi toimijasta riippumatta samanlaista, tarvitaan yhtenäiset kriteerit kuvamaan laadukasta työhönvalmennusta. Työhönvalmennuksen tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta seurataan kansainvälisten laatukriteerien avulla. Laatukriteerit toimivat työhönvalmennuspalvelun laadun takeena.
Työhönvalmentaja on tekemisissä koko yhteiskunnan, työpaikkojen ja työnantajien sekä työtehtäviin liittyvien arvojen, asenteiden, toiveiden ja vaatimusten kanssa. Voidaan hyvin sanoa, että työhönvalmentaja toimii työnhakijan ja työpaikan linkkinä, ideoitsijana ja motivaattorina. Keskeistä työhönvalmennuksessa ovat arvojen mukainen prosessin toteutuminen, asiakaslähtöisyys, työllistymiskeskeisyys ja lopulta työllistyminen.
Meillä tulee olla toimintamalleja ja keinoja työllistää osatyökykyiset henkilöt toimimaan yhteiskunnassa tasavertaisina jäseninä. Yhteistyöllä mahdollistamme onnistumisia, työllistymistä sekä rikastutamme työyhteisöjä.
Tätä kaikkea työhönvalmentaja, onnistuneen työllistymisen mahdollistaja, tekee.
Uutiskirjeet
Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:
Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:
Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Marraskuun 2024 uutiskirje
- Lokakuun 2024 uutiskirje
- Syyskuun 2024 uutiskirje
- Elokuun 2024 uutiskirje
- Kesäkuun 2024 uutiskirje
- Toukokuun 2024 uutiskirje
- Huhtikuun 2024 uutiskirje
- Maaliskuun 2024 uutiskirje
- Helmikuun 2024 uutiskirje
- Tammikuun 2024 uutiskirje
- Joulukuun 2023 uutiskirje
- Marraskuun 2023 uutiskirje
- Lokakuun 2023 uutiskirje
- Syyskuun 2023 uutiskirje
- Elokuun 2023 uutiskirje
- Kesäkuun 2023 uutiskirje
- Toukokuun 2023 uutiskirje
- Huhtikuun 2023 uutiskirje
- Maaliskuun 2023 uutiskirje
- Helmikuun 2023 uutiskirje
- Tammikuun 2023 uutiskirje
Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta
Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Joulukuun 2022 uutiskirje
- Marraskuun 2022 uutiskirje
- Lokakuun 2022 uutiskirje
- Syyskuun 2022 uutiskirje
- Elokuun 2022 uutiskirje
- Kesäkuun 2022 uutiskirje
- Toukokuun 2022 uutiskirje
- Huhtikuun 2022 uutiskirje
- Maaliskuun 2022 uutiskirje
- Helmikuun 2022 uutiskirje
- Tammikuun 2022 uutiskirje
Omaishoidon uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.
Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.
Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Työkykyohjelman uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.