Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä tarvitaan yhdessä tekemistä ja osallisuutta - Blogit
Kuvakaruselli blogit
Blogit
Siun soten blogit
Sisältöjulkaisija
Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä tarvitaan yhdessä tekemistä ja osallisuutta
Laki velvoittaa hyvinvointialueita tekemään yhteistyötä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä kuntien sekä alueella toimivien muiden julkisten toimijoiden, yksityisten yritysten ja yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa. Hyvinvointialueiden on myös edistettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikutusmahdollisuuksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Tämä toteutuu muun muassa järjestöavustuksina sekä järjestöjen kanssa tehtävinä kumppanuus- ja yhteistyösopimuksina.
Ajankohtainen muutosvaihe, jota tuoreella hyvinvointialueella eletään, edellyttää meiltä paljon tulevaisuusviisautta eli kykyä, taitoa ja uskallusta katsoa tarpeeksi kauas.
Olen iloinen, että Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella on tulevaisuuslautakunta, jonka tehtävänä on ottaa tulevaisuudenlukutaito mukaan päätöksentekoon. Ilman tulevaisuudenlukutaitoa olemassa oleva taloudellinen niukkuus voi ohjata päätöksentekijöitä liian lyhytnäköiseen ajatteluun ja niin sanottuun osaoptimointiin.
Osaoptimointi on ilmiö, jossa yksittäinen toimija varmistaa oman hyödyn ottamatta huomioon koko järjestelmän kannalta parasta kokonaisratkaisua. Osaoptimoinnin riski on olemassa, kun esimerkiksi terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, omaishoitajien jaksamisen tukeminen tai lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyn palvelut jakautuvat kunnan ja hyvinvointialueen yhteisvastuulle. Mikäli jompikumpi toimija ei omia kustannuksia säästääkseen tarjoa näihin riittävän laadukkaita palveluita, aiheutuu lisäpalvelujen tarvetta ja kokonaiskustannusten kasvua joka tapauksessa julkisen sektorin vastattavaksi. Samoin, jos ei osata hyödyntää järjestöjen osaamista osana tätä kokonaisuutta, voi käydä yhtä huonosti. Yhdessä tekeminen on keino varmistaa laadukkaat palvelut ja osaamisresurssien tehokas käyttö.
Osallisuusvaliokuntamme on edelläkävijä!
Yhdessä tekeminen tarkoittaa myös asiakas- ja asukasosallisuutta. Sen edistämiseksi Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella on osallisuusvaliokunta
Osallisuusvaliokunta on Suomessa ainutlaatuinen, sillä muilla hyvinvointialueilla samanlaista toimielintä ei vielä ole. Valiokunnan tavoitteena on edistää hyvinvointialueen asukkaiden ja palvelujen käyttäjien osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia hyvinvointialueen toimintaan.
Valiokunnan tehtävänä on muun muassa vastata osallisuusohjelman valmistelusta ja arvioinnista sekä seurata hyvinvointialueen strategian, palvelustrategian ja hyvinvointikertomuksen tavoitteiden toteutumista. Tärkeimpien tehtävien joukkoon kuuluu myös hyvinvointialueen asiakastyytyväisyyden seuraaminen ja asiakaspalautteen pohjalta tehtyjen toimenpiteiden läpikäyminen. Tärkeää on myös kehittää uudenlaisia osallistamismuotoja. Tässäkin työssä tärkeää on miettiä, miten kuulemme niitä kansalaisia, jotka eivät vastaa nettikyselyihin tai tekstiviesteihin. Heidän ääntään voidaan kuulla muun muassa järjestöjen kautta, mutta toivottavasti löydämme tähän myös muita kanavia.
Kaikki mukaan!
Pohjois-Karjalan hyvinvointi alue on lähtenyt mukaan Sitran hankkeeseen, jossa halutaan innostaa toiminnan kehittämiseen erityisesti ne asukkaat, joiden ääni jää helposti kuulumattomiin. Hankkeessa keskitytään vahvistamaan nuorten ja lapsiperheiden sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden kokemusasiantuntijoiden osallistumista päätöksentekoon digitaalisen Polis-keskustelualustan avulla. Asukkaat saavat vapaasti päättää, mihin asioihin he haluavat vaikuttaa. Asukkaiden tekemät huomiot viedään osallisuusvaliokunnan kautta osaksi päätöksentekoa ja vaikuttamistoimielinten työskentelyä.
Mielestäni tämä on erittäin mielenkiintoinen hanke, joskin tiedostan, että Suomessa on lähes miljoona kansalaista, jotka eivät pysty käyttämään digitaalisia välineitä. Tästä syystä tarvitaan myös muita, kasvotusten toteutettavia kohtaamisen areenoita, joissa voidaan toteuttaa ns. demokraattista ja oppivaa dialogia.
Esimerkiksi nyt esillä oleva palveluverkko- ja strategiakeskustelu on tuonut esille, miten helposti virheelliset tulkinnat ja väärä tieto leviää esimerkiksi terveysasemien sulkemisesta. Demokraattinen dialogi olisi yksi keino vähentää virheellisen tiedon leviämistä.
Eteenpäin mennään, mutta kehitettävää vielä riittää!
Syksyllä 2023 hyvinvointialueella on tavoitteena lisätä verkkosivuilleen Osallistu ja vaikuta -sisältökokonaisuus, johon tullaan kasaamaan kaikki asukasosallisuuden näkökulmasta tärkeät asiat, kuten esimerkiksi osallisuusohjelma, vaikuttamistoimielimet, järjestöyhteistyö, vapaaehtoistoiminta, kokemusasiantuntijat, raadit, digi-tuki ja niin edelleen.
Kehitettävää asukasosallisuuden edistämiseksi meillä on vielä paljon, ja tähän työhön tarvitsemme avuksemme alueen järjestöjä. Itselleni yksi tärkeä osallisuuden edistämiskohde on kokemusasiantuntijuuden kehittäminen.
Uutiskirjeet
Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:
Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:
Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Lokakuun 2024 uutiskirje
- Syyskuun 2024 uutiskirje
- Elokuun 2024 uutiskirje
- Kesäkuun 2024 uutiskirje
- Toukokuun 2024 uutiskirje
- Huhtikuun 2024 uutiskirje
- Maaliskuun 2024 uutiskirje
- Helmikuun 2024 uutiskirje
- Tammikuun 2024 uutiskirje
- Joulukuun 2023 uutiskirje
- Marraskuun 2023 uutiskirje
- Lokakuun 2023 uutiskirje
- Syyskuun 2023 uutiskirje
- Elokuun 2023 uutiskirje
- Kesäkuun 2023 uutiskirje
- Toukokuun 2023 uutiskirje
- Huhtikuun 2023 uutiskirje
- Maaliskuun 2023 uutiskirje
- Helmikuun 2023 uutiskirje
- Tammikuun 2023 uutiskirje
Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta
Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Joulukuun 2022 uutiskirje
- Marraskuun 2022 uutiskirje
- Lokakuun 2022 uutiskirje
- Syyskuun 2022 uutiskirje
- Elokuun 2022 uutiskirje
- Kesäkuun 2022 uutiskirje
- Toukokuun 2022 uutiskirje
- Huhtikuun 2022 uutiskirje
- Maaliskuun 2022 uutiskirje
- Helmikuun 2022 uutiskirje
- Tammikuun 2022 uutiskirje
Omaishoidon uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.
Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.
Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Työkykyohjelman uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.