Sähköinen terveys- ja hyvinvointipalvelu Omaolo nyt käytössä Siun soten alueella

Siun sotessa on otettu keväällä 2019 käyttöön uusi kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon digipalvelu Omaolo. Palvelu mahdollistaa muun muassa oman hoidon tai palvelun tarpeen arvioinnin ajasta ja paikasta riippumatta.

Ensimmäinen, maaliskuun 2019 julkaisu sisältää kolme terveydenhuollon oirearviokyselyä ja kolme sosiaalipalveluiden palvelutarvearviota.

  • Täyttämällä oirearviokyselyn Omaolo-palvelussa, saat toimintaohjeita alaselkäkipuun, virtsatietulehdusepäilyyn tai flunssaan.
  • Lisäksi voit arvioida omaa tai läheisesi oikeutta omaishoidon tukeen, kuljetuspalveluihin tai henkilökohtaiseen apuun.

Palvelut ovat käytettävissä 24/7 osoitteessa www.omaolo.fi.

Huom! Omaolo-palvelua päivitetään torstaina 11.4. klo 15–17 kahden uuden oirearvion (polven ja olkapään vaivat) käyttöönottoon liittyen. Päivityksen aikana palvelussa on käyttökatko. Lue tiedote täällä.

Palvelu on Siun soten lisäksi käytössä esimerkiksi Helsingissä, Oulussa, Tampereella, Hämeenlinnassa ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä. Palvelun käyttö laajenee vähitellen koko Suomeen.

Oirearviokyselyt

Omaolon oirearvioiden avulla voit luotettavasti ja helposti arvioida hoidon tarvettasi. Oirearviokyselyt pohjautuvat Kustannus Oy Duodecimin lääketieteelliseen tietokantaan eli viimeisimpään tutkittuun tietoon ja Käypä hoito -suosituksiin.

Omaolon kautta saat juuri omaan tilanteeseesi sopivan ohjauksen Siun soten alueen terveydenhuollon palveluihin. Oirearvion antama toimintaohje on esimerkiksi suora sähköinen yhteydenotto tai ajanvaraus ammattilaiselle, kehotus mennä heti päivystykseen tai kotihoito-ohjeet.  

Omaolo-palvelu ei korvaa puhelinpalveluja, mutta antaa sinulle uuden väylän ja mahdollisuuden saada apua.

Palvelutarvearviot

Omaolon palvelutarvearvioiden avulla voit arvioida, millaista tukea tai apua sinulle tai läheisellesi on Siun soten alueella tarjolla. Arviot pohjautuvat lainsäädäntöön ja kansallisesti yhteisesti sovittuihin kriteereihin.

Omaolo-palvelusta saat lisäksi tietoa kolmannen sektorin palveluista (vapaaehtoistoiminta, kuten yhdistykset), joista voisi olla hyötyä ja apua sinun tai läheisesi elämäntilanteessa.

Omaolo-palvelu laajenee lähivuosina

Omaolo-palvelua kehitetään kansallisesti maakuntien, kuntayhtymien, kuntien ja Sotedigi Oy:n kanssa.

Kevään ja syksyn 2019 aikana koko Suomessa otetaan käyttöön yhteensä 15 terveydenhuollon oirearviota, joista keväällä julkaistaan ainakin olkapään ja polven sekä sukupuolitautien oirearviot. Tavoitteena on, että vuoden 2019 loppuun mennessä Siun soten alueella on käytössä laaja sähköinen palvelukokonaisuus, joka sisältää oire- ja palvelutarvearviot sekä hyvinvointitarkastuksen, joka antaa tilannekuvan hyvinvoinnistasi ja tunnistaa mahdollisia riskejä.

Tee oirearvio

Omaolo-palvelussa voit tehdä oirearviot alaselkäkivusta, flunssasta ja virtsatietulehduksesta. Saat itsehoito- ja toimintaohjeita. Virtatietulehduksen oirearviosta myös laboratoriolähetteen tai reseptin.

Tee palveluarvio

Omaolo-palvelussa voit arvioida, onko sinulla tai läheiselläsi mahdollisuus saada omaishoidon tukea, henkilökohtaista apua tai kuljetuspalveluja.