Navigaatiovalikko

Ei ole mitään sivuja, mitä näytetään nykyisellä tasolla.

Omaolo kuva

Omaolo

Sähköinen terveys- ja hyvinvointipalvelu Omaolo nyt käytössä Siun soten alueella

Siun sotessa on otettu keväällä 2019 käyttöön uusi kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon digipalvelu Omaolo. Palvelu mahdollistaa muun muassa oman hoidon tai palvelun tarpeen arvioinnin ajasta ja paikasta riippumatta.

Siun soten alueella Omaolo-palvelussa on tällä hetkellä käytettävissä 14 terveydenhuollon oirearviota ja kolme sosiaalipalveluiden palveluarviota.

Täyttämällä oirearviokyselyn Omaolo-palvelussa saat toimintaohjeita seuraavissa tilanteissa:

 • alaselkäkipu tai -vamma
 • virtsatietulehdusepäily
 • hengitystietulehdus/flunssa
 • polven oire tai vamma
 • olkapään kipu, jäykkyys tai vamma
 • kurkkukipu tai nieluoire
 • korvan kipu tai lukkoisuus
 • yskä
 • närästys
 • päänsärky
 • silmätulehdus
 • peräaukon seudun oire
 • ripuli
 • seksitautiepäily.

Lisäksi täyttämällä palveluarviokyselyn voit kartoittaa omaa tai läheisesi oikeutta seuraaviin palveluihin:

 • omaishoidon tuki
 • kuljetuspalvelut
 • henkilökohtainen apu.

Omaolo-palvelua on mahdollista käyttää sekä ilman tunnistautumista että mobiilivarmenteella tai verkkopankkitunnuksilla tunnistautuneena.

Palvelu on käytettävissäsi 24/7 osoitteessa www.omaolo.fi.

Palvelu on Siun soten lisäksi käytössä esimerkiksi Helsingissä, Oulussa, Tampereella, Hämeenlinnassa ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä. Palvelun käyttö laajenee vähitellen koko Suomeen.

Oirearviot

Omaolon oirearvioiden avulla voit luotettavasti ja helposti arvioida hoidon tarvettasi. Oirearviokyselyt pohjautuvat Kustannus Oy Duodecimin lääketieteelliseen tietokantaan eli viimeisimpään tutkittuun tietoon ja Käypä hoito -suosituksiin.

Oirearviokysely antaa vastaustesi perusteella henkilökohtaisen arvion siitä, millaista hoitoa vaivasi vaatii ja kuinka kiireellisesti. Jos kotihoito riittää, saat itsehoito-ohjeita. Jos taas on syytä hakeutua hoitoon, palvelu kertoo sinulle, mihin ja miten pian.

Tunnistautuneena saat juuri vaivaasi sopivan yksityiskohtaisen ohjauksen Siun soten alueen terveydenhuollon palveluihin sekä mahdollisuuden suoraan sähköiseen asiointiin terveydenhuollon ammattilaisen kanssa esimerkiksi reseptin tai laboratoriolähetteen saamiseksi.

Omaolo-palvelu ei korvaa puhelinpalveluja, mutta antaa sinulle uuden väylän ja mahdollisuuden saada apua.

Palveluarviot

Omaolon palveluarvioiden avulla voit arvioida, millaista tukea tai apua sinulle tai läheisellesi on Siun soten alueella tarjolla. Arviot pohjautuvat lainsäädäntöön ja kansallisesti yhteisesti sovittuihin kriteereihin.

Omaolo-palvelusta saat lisäksi tietoa kolmannen sektorin palveluista (vapaaehtoistoiminta, kuten yhdistykset), joista voisi olla hyötyä ja apua sinun tai läheisesi elämäntilanteessa.

Omaolo-palvelu laajenee lähivuosina

Omaolo-palvelua kehitetään kansallisesti maakuntien, kuntayhtymien, kuntien ja Sotedigi Oy:n kanssa.

Tavoitteena on, että vuoden 2020 loppuun mennessä Siun soten alueella on käytössä laaja oire- ja palveluarvioita sisältävä sähköinen palvelukokonaisuus.

Palvelua tullaan täydentämään myös määräaikaistarkastuksiin liittyvillä osioilla, kuten neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon terveystarkastusten esitietolomakkeilla.

Omaolo linkki oirearviot

Tee oirearvio

Omaolo-palvelussa voit tehdä oirearvion 14 eri vaivasta: alaselkäkivusta tai -vammasta, virtsatietulehduksesta, hengitystietulehduksesta/flunssasta, polven oireesta tai vammasta, olkapään kivusta, jäykkyydestä tai vammasta, kurkkukivusta tai nieluoireesta, korvan kivusta tai lukkoisuudesta, yskästä, närästyksestä, päänsärystä, silmätulehduksesta, peräaukon seudun oireesta, ripulista ja seksitaudista. 

Saat luotettavan ja henkilökohtaisen hoidon tarpeen arvion. Saat itsehoito-ohjeita ja toimintaohjeet oman alueesi terveydenhuollon palveluihin hakeutumisesta. Virtsatietulehduksen oirearviosta tarvittaessa myös laboratoriolähetteen tai reseptin, seksitautien oirearviosta laboratoriolähetteen tai kotiin toimitettavan kotitestauspaketin.

Omaolo linkki palveluarviot

Tee palveluarvio

Omaolo-palvelussa voit arvioida, onko sinulla tai läheiselläsi mahdollisuus saada omaishoidon tukea, henkilökohtaista apua tai kuljetuspalveluja.

Omaolo-esite

Omaolo-esite

somejako