Puheterapia sivun pääkuva

Puheterapia

Puheterapia on laillistetun puheterapeutin antamaa lääkinnällistä kuntoutusta. Se sisältää puheen, kielen, kommunikoinnin, äänen ja nielemisen häiriöiden ennaltaehkäisyn, varhaisen toteamisen, tutkimisen ja kuntoutuksen.

Puheterapia toteutetaan yhteistyössä perheesi ja lähiympäristösi kanssa. Kotiharjoittelu on oleellinen osa puheterapiaa ja sillä on tärkeä merkitys edistymisesi kannalta. Tarvittaessa puheterapeutti voi tehdä yhteistyötä muiden ammattiryhmien kanssa ja ohjata sinut muihin kuntoutumista tukeviin palveluihin.

Puheterapiaan pääset lääkärin, neuvolan tai esimerkiksi psykologin lähetteellä.

Puheterapia perusterveydenhuollossa

Perusterveydenhuollossa toteutuvaan puheterapia-arvioon voit hakeutua myös ilman lähetettä soittamalla puheterapian neuvontaan. Puhelinneuvontaan voit ottaa yhteyttä myös, kun tarvitset kotiohjeita tai sinulla on kysyttävää jonotusaikana ennen ensikäyntiä.

Puhelinneuvonnassa palvelemme myös yhteistyötahoja yleisluontoisiin yhteydenottoihin ja konsultointiin liittyvissä asioissa.

Puheterapeuttien vastaanotot Joensuussa ovat osoitteissa:

Siilaisen kuntoutumiskeskus/terapiakeskus, Noljakantie 17a B-ovi, 1.krs, 80130 Joensuu.

Rantakatu 23 A, 3. krs, 80100 Joensuu.

Kuntoutuksen poliklinikka, Tikkamäentie 16, A-talo, C-siipi, 1. krs, 80210 Joensuu.

Puheterapia erikoissairaanhoidossa

Erikoissairaanhoidon puheterapiaan tarvitset lääkärin lähetteen.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikan puheterapia on tarkoitettu erilaisista äänen häiriöistä kärsiville, kuulovammaisille sekä potilaille, joilla on puheen tuoton ja nielemisen vaikeuksia suun ja nielun alueen syövästä johtuen. Puheterapeutin vastaanotolla tutkitaan puhetta, kieltä, ääntä ja nielemistä, selvitellään kuntoutustarvetta ja annetaan puheterapeuttista ohjausta.

Neurologian poliklinikalla puheterapeutin vastaanotolle ohjataan potilaat, joilla on neurologisen sairauden tai vamman aiheuttama kielellinen vaikeus tai äänenkäyttöön ja nielemiseen liittyvä häiriö. Puheterapiassa arvioidaan ja kuntoutetaan puheen tuottoa, puheen ymmärtämistä, lukemista, luetun ymmärtämistä sekä kirjoittamista. Tarpeen mukaan myös potilaan äänen laatua ja äänenkäyttötekniikkaa arvioidaan ja ääniterapia aloitetaan. Puheterapeuttiseen kuntoutukseen kuuluu terapian ohella myös potilaan omaisten ja lähiympäristön ohjaus.

Yhteystiedot puheterapia

Yhteystiedot

Puheterapian neuvonta

Puh. 013 330 7834
ma, ti ja to klo 11.30–12.30

Jonotiedustelut
Kuntoutuksen asiantuntijapalvelut
Puh. 013 330 8032
ma–to klo 8–15 ja pe klo 8–14

Puheterapeuttien yhteystiedot löydät sivuston haun avulla (esim. avainsanalla "puheterapeutti")
Henkilökunnan yhteystietohaku

somejako