Lähi­suh­de­vä­ki­valta

Oikeus turval­li­seen arkeen ja väki­val­lat­to­maan elämään on jokai­selle kuuluva perus­oi­keus.

Läheisten suhteiden turval­li­suus luo perustan sekä yksilön, että koko perheen hyvin­voin­nille. Arjen turval­li­suus koostuu fyysi­sestä ja psyyk­ki­sestä turval­li­suu­desta.

Psyyk­ki­sellä turval­li­suu­della tarkoi­te­taan esimer­kiksi terveitä ihmis­suh­teita ja turval­li­suuden tunnetta, eli luot­ta­musta siihen, että omassa kodissaan, perhees­sään ja pari­suh­tees­saan voi olla hyväk­sytty, rakas­tettu ja tasa­ver­tainen. Pelko, ahdistus, kipu ja väkivalta eivät kuulu turval­li­siin ihmis­suh­tei­siin.

Arjen turval­li­suuden näkö­kul­masta keskeisiä hyvin­voin­tiin vaikut­tavia ihmis­suh­teita ovat suhde puolisoon/kumppaniin, omaan tai puolison lapseen, vanhem­paan, suku­lai­seen tai muuhun läheiseen ihmiseen.

Elämän­vai­heet asettavat meidät erilai­siin rooleihin suhteessa omaisiin ja lähei­siimme. On merki­tyk­sel­listä huomioida, että vapaus ilmaista itseään ja oikeus tulla kuulluksi säilyy jokai­sella läpi elämän.

Erilaiset arkea kuor­mit­tavat tekijät, kuten uupuminen lapsi­per­hear­jessa tai työelä­mässä, talou­del­liset haasteet, ero tai sairas­tu­minen, voivat pitkit­tyes­sään kohottaa riskiä väki­val­tai­selle tai kont­rol­loi­valle käyt­täy­ty­mi­selle lähi­suh­teissa. Toisaalta saatamme toteuttaa lapsuu­dessa opittuja toimin­ta­ta­poja pari­suh­teessa tai lasten kasva­tuk­sessa, tiedos­ta­matta toimin­ta­mal­lien haital­li­suutta.

Voimme kohdata erilaisia elämän­vai­heita tai tilan­teita, joihin liittyy epätie­toi­suutta tai kysy­myksiä koskien turval­lisia ihmis­suh­teita. Esimer­kiksi väkivalta eri muodois­saan voi hiipiä lähi­suh­tei­siin pikku­hiljaa, huomaa­matta.

Lähi­suh­de­vä­ki­valta jää usein piiloon

Väkivalta ei jätä aina jälkiä, ja lähi­suh­de­vä­ki­vallan tunnis­ta­minen voi olla haastavaa. Toisinaan lähi­suh­de­vä­ki­val­lasta on voinut tulla koki­jal­leen ikään kuin normaali osa arkea, jolloin avun hakeminen usein viivästyy, ja turval­li­suutta ja hyvin­vointia heiken­tävä väki­vallan kierre voi päästä syntymään. Minkään­lainen kont­rollin tai väki­vallan käyttö ei ole koskaan hyväk­syt­tävää tai perus­tel­ta­vissa.

Lähi­suh­de­vä­ki­valta voi koskettaa ketä tahansa iästä, suku­puo­lesta, talou­del­li­sesta asemasta tai kult­tuu­rista riip­pu­matta. Väki­val­ta­ko­ke­muk­sista tai omasta väki­val­tai­sesta käyt­täy­ty­mi­sestä puhuminen on usein vaikeaa, eri syistä. Tavoit­tee­namme on madaltaa pohjois­kar­ja­laisten kynnystä löytää tietoa ja hakea apua sekä hakeutua avun piiriin, tilan­teissa joissa

  • huomaat pohtivasi esimer­kiksi kysy­myksiä; kuuluuko tämä osaksi normaalia suhdetta, voinko toimin­nal­lani vahin­goittaa läheis­täni,
  • herää huoli joko omasta tai läheisen hyvin­voin­nista ja turval­li­suus­ti­lan­teesta,
  • koet pelkoa tai väki­vallan uhkaa lähi­suh­teissa,
  • etsit apua tai haluat auttaa läheistä, kun kodin ilmapiiri on kiris­tynyt, väki­vallan uhka tai lähi­suh­de­vä­ki­valta on tunnis­tettu,
  • etsit tukea väki­val­ta­ko­ke­musten käsit­te­lyyn.

Otathan matalalla kynnyk­sellä yhteyttä, jos tunnistat kuor­mi­tusta lähi­suh­teissa tai olet huolis­sasi omasta tai läheisesi kont­rol­loi­vasta tai aggres­sii­vi­sesta käyt­täy­ty­mi­sestä.

Ihmis­suh­teiden turval­li­suutta on mahdol­lista vahvistaa ja lähi­suh­de­vä­ki­vallan kierre on mahdol­lista katkaista missä kohtaa tahansa. Hae ja ota apua vastaan, älä jää yksin!

Tunnista lähi­suh­de­vä­ki­valta ja hae apua

Kun huoli omasta tai läheisen hyvin­voin­nista ja turval­li­suu­desta herää

Ajan­koh­taista tietoa lähi­suh­teiden turval­li­suu­desta

Toimintaa hyvin­voinnin tueksi

Miunhyvinvointi.fi-sivustolta löydät hyvin­vointia edistävää toimintaa ja vertai­syh­tei­söjä Pohjois-Karja­lassa.

Piirroskuva: kaksi henkilöä miettii asioita jotka liittyvät elämäntapoihin.