Lasten, nuorten ja perheiden palvelut kuva

Perhesuunnitteluneuvola

Ehkäisyneuvola

Ehkäisyneuvolan tavoitteena on edistää asiakkaiden seksuaali- ja lisääntymisterveyttä. Raskauden suunnitteluun ja ehkäisyyn liittyvissä asioissa saat neuvontaa ja hoitoa oman alueen ehkäisyneuvolasta. Yritämme yhdessä löytää sinulle sopivan ehkäisymenetelmän. Ennen ehkäisyn aloittamista tarkistetaan sinun ja lähisukusi terveystiedot, koska ne voivat vaikuttaa suunnitellun ehkäisyn turvallisuuteen.

Ehkäisyneuvolan palveluihin kuuluvat

  • ehkäisyn suunnittelu, aloitus, vaihto ja mahdolliset ehkäisyyn liittyvät ongelmat
  • ehkäisyn seuranta, muun muassa ehkäisyvalmisteen reseptin uusiminen (ehkäisyreseptiä ei voi uusia Omakannassa)
  • ehkäisy- ja seksuaaliterveysneuvonta
  • kierukan asetus (jos ehkäisyn tarve), vaihto ja poisto
  • ehkäisyimplantaatin asetus, vaihto ja poisto
  • sterilisaatioasiat
  • seksitauteihin liittyvä neuvonta ja tutkimuslähetteet

Jos asiasi koskee lapsettomuutta tai sinulla on raskauden ehkäisyyn liittymätön vaiva (esimerkiksi kuukautisvaivat, patti rinnassa, genitaalialueen rakkula tai muu muutos, vaihdevuosioireet) otathan yhteyttä terveysasemalle. Raskauden keskeytystä toivova voi ottaa suoraan yhteyttä naistentautien poliklinikalle. Lähetettä ei enää tarvita eikä keskeytystä toivovan tarvitse enää perustella syytä keskeytykselle tai hakea siihen lääkärin lupaa.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelut on tarkoitettu Siun soten alueen asukkaille ja alueella asuville opiskelijoille. Terveydenhoidolliset käynnyt ovat asiakkaalle maksuttomia. Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä palvelusta peritään 18 vuotta täyttäneiltä sakkomaksu.

Ehkäisyneuvontaa annetaan myös koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa (YTHS:n sivuille pääset tästä linkistä). Koulujen ja oppilaitosten terveydenhoitajat voivat aloittaa hormonaalisen ehkäisyn terveelle nuorelle.

Lapsettomuushoitoihin ohjaaminen

Tutkimukset aloitetaan pääsääntöisesti, jos raskautta on yritetty yli vuoden. Tarvittaessa ohjaamme asiakkaan lääkärin vastaanotolle, joka voi tehdä lähetteen lapsettomuuspoliklinikalle. Joissain kunnissa lähete tehdään neuvolassa.

nuorten maksuton ehkäisy

Nuorten maksuton raskaudenehkäisy

Siun sote tarjoaa maksuttoman raskaudenehkäisyn alle 25-vuotiaille Pohjois-Karjalassa asuville nuorille. Maksuttomana ehkäisynä tarjotaan:

  • yksi pitkäkestoinen ehkäisy (kierukka/kapseli) tai
  • hormonaalinen ehkäisy (pillerit, renkaat), jos ehkäisypilleri tai rinnakkaistuote kuuluu valmistevalikoimaan
  • sekä kondomeja tarpeen mukaan.

Maksuttoman ehkäisyn voi saada ehkäisyneuvolasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä YTHS:ltä.

  • Neuvolaan tai koulu- ja opiskeluterveydenhoitajalle voi varata ajan verkkoajanvarauksessa.
  • Neuvolaan ajan voi varata myös neuvoloiden puhelinpalvelussa.

Ajan voi varata ehkäisyn aloitukseen, käytössä olevan toimivan pilleriehkäisyn valmisteen noudosta sopimiseen (puhelinaika) tai ehkäisyn vaihtoon.

Maksutonta ehkäisyä tarjoavat koulut ja oppilaitokset saat selville valitsemalla verkkoajanvarauksessa palveluluokaksi koulu- ja opiskeluterveydenhuolto ja palveluksi "raskauden ehkäisyn aloitus, koulu- ja opiskeluth".  Voit varata ajan myös ehkäisyneuvolaan valitsemalla palveluksi ”raskaudenehkäisyn aloitus”, "raskauden ehkäisyn vaihto" tai "maksuton ehkäisy soittopyyntö".

YTHS:n palveluiden piirissä olevat asioivat YTHS:n self-palvelussa.

Yhteystiedot

Outokummun terveysasema

Saat omalta terveysasemaltasi perusterveydenhuollon palveluja. Terveysasema on ensisijainen hoitopaikkasi, ja sieltä sinut voidaan tarvittaessa lähettää edelleen jatkotutkimuksiin ja -hoitoihin.

Jos tarvitset kiireellistä hoitoa, esimerkiksi tapaturman takia, voit mennä myös suoraan keskussairaalan yhteispäivystykseen. Suosittelemme kuitenkin, että soitat ensiksi terveysasemallesi. Iltaisin ja viikonloppuisin terveysasemat ovat kiinni. Silloin äkilliset sairaudet ja tapaturmat hoidetaan keskussairaalan yhteispäivystyksessä.

Palvelun kielet: suomi, ruotsi, englanti.

Ehkäisyneuvola

Käyntitiedot

Usein kysyttyä raskaudesta, synnytyksestä ja naistentaudeista

Yhteystiedot Neuvolat Puhelinpalvelu

YHTEYSTIEDOT

Neuvolapalveluiden asiointi palvelee arkipäivisin klo 8.00–14.00:

Puhelinpalvelu
puh. 013 330 2841

Chat Neuvolapalvelut
Neuvoo raskauteen, vanhemmuuteen ja lapsen hyvinvointiin liittyvissä asioissa.
 

Lomake ehkäisyneuvola

Perhesuunnitteluneuvolan sivulle terveyskylän naistalon linkit

somejako