Lasten, nuorten ja perheiden palvelut kuva

Perhesuunnitteluneuvola

Ehkäisyneuvola

Ehkäisyneuvolan tavoitteena on edistää asiakkaiden seksuaali- ja lisääntymisterveyttä. Raskauden suunnitteluun ja ehkäisyyn liittyvissä asioissa saat neuvontaa ja hoitoa oman alueen ehkäisyneuvolasta. Yritämme yhdessä löytää sinulle sopivan ehkäisymenetelmän. Ennen ehkäisyn aloittamista tarkistetaan sinun ja lähisukusi terveystiedot, koska ne voivat vaikuttaa suunnitellun ehkäisyn turvallisuuteen.

Ehkäisyneuvolan palveluihin kuuluvat

  • ehkäisyn suunnittelu, aloitus, vaihto ja mahdolliset ehkäisyyn liittyvät ongelmat
  • ehkäisyn seuranta, muun muassa ehkäisyvalmisteen reseptin uusiminen (ehkäisyreseptiä ei voi uusia Omakannassa)
  • ehkäisy- ja seksuaaliterveysneuvonta
  • kierukan asetus (jos ehkäisyn tarve), vaihto ja poisto
  • ehkäisyimplantaatin asetus, vaihto ja poisto
  • sterilisaatioasiat
  • ehkäisy- ja seksuaaliterveysneuvonta
  • sterilisaatioasiat
  • seksitauteihin liittyvä neuvonta ja tutkimuslähetteet

Jos asiasi koskee raskauden keskeytystä, lapsettomuutta tai sinulla on raskauden ehkäisyyn liittymätön vaiva (esimerkiksi kuukautisvaivat, patti rinnassa, genitaalialueen rakkula tai muu muutos, vaihdevuosioireet) otathan yhteyttä terveysasemalle.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelut on tarkoitettu Siun soten alueen asukkaille ja alueella asuville opiskelijoille. Terveydenhoidolliset käynnyt ovat asiakkaalle maksuttomia. Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä palvelusta peritään 18 vuotta täyttäneiltä sakkomaksu.

Ehkäisyneuvontaa annetaan myös koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa (YTHS:n sivuille pääset tästä linkistä). Koulujen ja oppilaitosten terveydenhoitajat voivat aloittaa hormonaalisen ehkäisyn terveelle nuorelle.

Lapsettomuushoitoihin ohjaaminen

Tutkimukset aloitetaan pääsääntöisesti, jos raskautta on yritetty yli vuoden. Tarvittaessa ohjaamme asiakkaan lääkärin vastaanotolle, joka voi tehdä lähetteen lapsettomuuspoliklinikalle. Joissain kunnissa lähete tehdään neuvolassa.

Nuorten maksuton raskaudenehkäisy 20.9.2021 lähtien

Maksuton hormonaalinen raskaudenehkäisy on tarkoitettu 2001 ja sen jälkeen syntyneille nuorille. Maksuttomana tarjotaan ensimmäinen pitkäkestoinen ehkäisy (kierukka/kapseli) tai 12kk hormonaalinen ehkäisy, mikäli ehkäisypilleri tai rinnakkaistuote kuuluu valmistevalikoimaan. Maksutonta ehkäisyä voi saada ehkäisyneuvolasta sekä joistakin kouluista ja oppilaitoksista. Ajanvaraus tapahtuu verkkoajanvarauksessa. Myös neuvolan keskitettyyn puhelinpalveluun voi ottaa yhteyttä. Ajan voi varata ehkäisyn aloitukseen, käytössä olevan toimivan pilleriehkäisyn valmisteen noudosta sopimiseen (puhelinaika) tai ehkäisyn vaihtoon. Maksuttomana tarjotaan myös kondomeja alle 25-vuotialle.
Maksutonta ehkäisyä tarjoavat koulut ja oppilaitokset saat selville valitsemalla verkkoajanvarauksessa palveluksi ”raskauden ehkäisyn aloitus, koulu- ja opiskeluth”.  Voit varata ajan ehkäisyneuvolaan ”raskaudenehkäisyn aloitus”. YTHS:n palveluiden piirissä olevat saavat maksuttoman ehkäisyn YTHS:n kautta

Yhteystiedot

Outokummun terveysasema

Saat omalta terveysasemaltasi perusterveydenhuollon palveluja. Terveysasema on ensisijainen hoitopaikkasi, ja sieltä sinut voidaan tarvittaessa lähettää edelleen jatkotutkimuksiin ja -hoitoihin.

Jos tarvitset kiireellistä hoitoa, esimerkiksi tapaturman takia, voit mennä myös suoraan keskussairaalan yhteispäivystykseen. Suosittelemme kuitenkin, että soitat ensiksi terveysasemallesi. Iltaisin ja viikonloppuisin terveysasemat ovat kiinni. Silloin äkilliset sairaudet ja tapaturmat hoidetaan keskussairaalan yhteispäivystyksessä.

Palvelun kielet: suomi, ruotsi, englanti.

Ehkäisyneuvola

Käyntitiedot

Kesäaukioloajat - nosto

Yhteystiedot Neuvolat Puhelinpalvelu

YHTEYSTIEDOT

Neuvoloiden puhelinpalvelu
puh. 013 330 2841
arkipäivisin klo 8.00-14.00

Lomake ehkäisyneuvola

Perhesuunnitteluneuvolan sivulle terveyskylän naistalon linkit

somejako