Lasten, nuorten ja perheiden palvelut kuva

Neuvolat

Neuvolasta saat apua, kun suunnittelet raskautta tai raskauden ehkäisyä tai kun perheesi odottaa lasta. Äitiysneuvolassa tehdään myös synnyttäneiden naisten jälkitarkastukset. Neuvolat antavat perheille ammatillista apua terveysasioissa ja tekevät muun muassa terveystarkastuksia valtakunnallisten suositusten mukaan.

Lapsen syntymän jälkeen käydään lastenneuvolassa säännöllisesti. Molemmat vanhemmat ovat tervetulleita kaikille neuvolakäynneille.

Perheneuvola auttaa ja tukee lapsen ja nuoren psyykkiseen kehitykseen, vanhemmuuteen ja perheen vuorovaikutussuhteisiin liittyvissä asioissa. Perheneuvolasta saa asiantuntijan apua lapsen käyttäytymis- tai tunne-elämän pulmiin.

Raskaudenehkäisyasioissa ota yhteyttä oman alueesi ehkäisyneuvolaan.

Neuvola on lähipalvelua ajanvarauksella

Neuvolat toimivat ajanvarauksella. Voit jättää yhteydenottopyynnön tai varata ajan omalle terveydenhoitajallesi verkkoajanvarauksessa, tai varata ajan puhelimitse puhelinaikana. Sähköpostilla emme varaa vastaanottoaikoja, emmekä voi hoitaa asiakasasioita.

Neuvolapalvelut järjestetään lähipalveluna alueen neuvoloissa. Palveluihin ovat oikeutettuja Siun soten alueen asukkaat, sekä ulkokuntalaiset tehtyään ilmoituksen terveysaseman vaihdosta, tai saatuaan maksusitoumuksen omasta kotikunnastaan.

Neuvolapalvelut ovat asiakkaalle maksuttomia. Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä palvelusta peritään 18 vuotta täyttäneiltä sakkomaksu. Lisätietoja asiakasmaksupalvelujen sivulla.

Saat muistutuksen neuvola-ajasta tekstiviestillä

Tekstarimuistutus on käytössä kaikille äitiys- ja lastenneuvoloiden asiakkaille.

Muistutus neuvola-ajasta lähetetään sinulle kaksi vuorokautta ennen varattua aikaa siihen puhelinnumeroon, jonka olet ilmoittanut potilastietoihisi.

Tekstiviestin sisältö on: ”Muistutus ajanvarauksesta (päivä ja kellonaika) (toimipaikka). Viestiin ei voi vastata. T. Siun sote”

Varatun ajan peruminen

Ajan voi perua sähköisesti, mikäli sinulla on tallessa varaustunnus, tekstiviestipalvelun kautta tai puhelimitse.

Kun perut ajan tekstiviestillä, ilmoita viestissä sen henkilön tiedot, jolle aika on varattu numeroon 0509023940:

  • Perun ajanvarauksen neuvolaan
  • Nimi (kaikki etunimet ja sukunimi) *
  • Syntymäaika ilman henkilötunnuksen loppuosaa *
  • Ajanvarauksen päivämäärä ja kellonaika
  • Neuvola

* Tähdellä merkityt tiedot ovat pakollisia.

Tekstiviestiperuutukset puretaan arkisin klo 7.30-14. Ajanvaraus on peruttu, kun olet saanut vastausviestin peruutukseesi.

Tekstiviestiperuutuspalvelu on käytettävissä koko Siun soten alueella.

 

Huomioithan, että tekstiviestin pituus voi olla enintään 160 merkkiä, eikä numeroon voi soittaa. Jos merkkejä on enemmän, viesti ei tule perille.

Viestin maksaa lähettäjä ja viestin hinta on lähettäjän liittymäsopimuksen mukainen. Huomioithan, ettei tekstiviestipalvelussa voi hoitaa muita asioita kuin varatun ajan perumisen.

Voit tarkistaa ajanvarauksesi myös verkkopalvelu Medinetissä, kun olet rekisteröitynyt palvelun käyttäjäksi.

5–11-vuotiaiden koronarokotukset

Koronarokotetta tarjotaan kaikille 5–11- vuotiaille lapsille, erityisesti riskiryhmiin kuuluville lapsille koronarokotusta suositellaan vahvasti. Lisätietoa lasten ja nuorten koronarokottamisesta ja riskiryhmistä: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista - Infektiotaudit ja rokotukset - THL

Varaa aika netissä

Siun soten terveydenhoitajat järjestävät koronarokotukset 5–11 – vuotiaille neuvola- ja alakouluikäisille lapsille kuntakohtaisten suunnitelmien mukaan pääosin 11.1. alkaen. Rokotuspäivät ja -paikat ovat nähtävissä web-ajanvarauksen kautta sekä paikallisin tiedottein mm. koulujen Wilmassa sekä neuvoloiden ja päiväkotien ilmoitustauluilla tai viestikanavissa. Rokotuksia jatketaan tällä tietoa keskimäärin viikolle 4/22 saakka.

Rokotusajat ovat varattavissa terveysasemien web-ajanvarauksen kautta osoitteessa https://verkkoajanvarauspth.siunsote.fi. Valitse kunta – palveluluokka: koulu- ja opiskeluterveydenhuolto – palvelu: 5–11 – vuotiaiden lasten koronarokotukset, neuvola ja kouluterveydenhoitajat – hae ajat  valitse ja varaa sopiva aika lapsen tiedoin, jokaiselle lapselle tulee varata oma aika. Huomioi, että myös neuvolaikäisten lasten rokotusajat löytyvät koulu- ja opiskeluterveydenhuollon alta. Ajan voi perua web-ajanvarauksen yhteydessä saatavan linkin ja varaustunnisteen avulla, jos varattu aika ei sovikaan.

Asiakkaita pyydetään välttämään puhelinyhteydenottoja, jotta neuvoiloiden puhelinpalvelu ei ruuhkaudu. Rokotustyö tulee viemään muutaman työviikon terveydenhoitajiltamme ja näin ollen siirtää muuta työtä myöhemmälle. Pyydämme yhteistyökumppaneitamme tai perheitä tästä huolimatta aktiivisesti olemaan yhteydessä huolitilanteissa esimerkiksi soittopyynnöllä koulun terveydenhoitajalle.

Joensuun kantakaupungin alueella järjestetään lasten koronarokotukset keskitetysti entisen keskustan neuvolan tiloissa Malmikadulla. Enon, Pyhäselän, Vaarojen ja maakunnan muiden kuntien rokotuspaikat näkyvät erikseen web-aikaa varattaessa. Valittavissa olevat rokotuspaikat löytyvät web-ajanvarauksen toimipaikka-valikon alta.

Huoltajien suostumus alaikäisen rokottamiselle

5–11 – vuotiaiden neuvola- ja alakouluikäiset lapset tulevat koronarokotukseen ensisijaisesti huoltajan kanssa.

Mikäli huoltaja on estynyt tulemasta paikalle, huoltajien allekirjoittama suostumuslomake on oltava lapsen mukana. Huoltajat päättävät yhdessä lapsen rokottamisesta ja lapsen rokottamiselle tulee olla molempien huoltajien suostumus. Lapsen rokotuksessa mukana oleva huoltaja huolehtii siitä, että rokottamiselle on suostumus myös mahdolliselta toiselta huoltajalta.

Kirjallista suostumusta ei kuitenkaan pyydetä. Suostumuslomakkeen voi tarvittaessa tulostaa tästä.

Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Ilman ajanvarausta lapsia ei rokoteta.

Tehosterokoteaika annetaan ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Tehoste annetaan kuuden viikon kuluttua pääosin samassa toimipisteessä, missä on saanut ensimmäisen rokotteen.

Ohjeita huoltajille rokotustilanteeseen varautumiseen

  • valmistele lapsi rokotusta varten keskustellen lapsesi kanssa hänen ikänsä huomioivalla tavalla ajoissa jo kotona. Rokotuskohta on olkavarren yläosa tai pienen lapsen kohdalla reisilihas.
  • suosittelemme aikuisilla maskin käyttöä rokotustilaan tultaessa ja käsihygieniasta huolehtimista
  • saavu rokotuspaikalle ajoissa niin, että ehdit riisua lapsesi päällysvaatteet ja ottaa lapsen Kela-kortin (henkilöllisyyden varmistaminen) esiin
  • myös kouluikäisten kohdalla huoltajan mukana olo edellytetään - ellei läsnäolo ole mahdollista, lapsi tuo rokotukseen tullessaan molempien huoltajien allekirjoittaman suostumuslomakkeen
  • varaudu olemaan lapsesi kanssa rokotuksen jälkeen noin 15 minuuttia seurannassa

Kesäaukioloajat - nosto

Yhteystiedot Neuvolat Puhelinpalvelu

YHTEYSTIEDOT

Neuvoloiden puhelinpalvelu
puh. 013 330 2841
arkipäivisin klo 8.00-14.00

lasten, nuorten ja perheiden yhdistykset linkki

Toimintaa ja tukea yhdistyksissä

jelli.fi

somejako