Seulonnat ja joukkotarkastukset kuva

Kohdunkaulan syövän seulonta

Kaikki 30–65-vuotiaat naiset kutsutaan viiden vuoden välein kohdun kaulaosan syövän seulontaan. Kohdunkaulan syöpä kehittyy yleensä hitaasti esiasteiden kautta. Seulontanäytteen avulla mahdollinen syövän esiaste voidaan todeta ja hoitaa niin varhaisessa vaiheessa, ettei syöpä pääse lainkaan kehittymään. Seulontakäynnillä kohdunkaulasta otetaan HPV- ja irtosolunäyte (papa).
  • Vuoden 2024 seulontaan kutsutaan vuosina 1994, 1989, 1984, 1979, 1974, 1969, 1964 ja 1959 syntyneet.

Seulontaan saat henkilökohtaisen kutsukirjeen postitse tai OmaPosti-palvelun kautta. Voit varata ajan ja muuttaa varaamaasi aikaa verkkoajanvarauksen kautta tai soittamalla keskitettyyn puhelinpalveluun 013 330 2841. Voit varata ajan seulontaan myös ennen kutsun saapumista. 

  • Jos sinulla on turvakielto, varaa aika verkkoajanvarauksen kautta tai keskitetyn puhelinpalvelun numerosta 013 330 2841.

Seulontakutsu tulee oman alueesi ehkäisyneuvolaan, mutta voit varata ajan myös mihin tahansa näytteenottopisteeseen yli kuntarajojen. Näyte on otettava sen vuoden loppuun mennessä, jolloin olet oikeutettu maksuttomaan seulontaan.

Huomioitavaa ajanvarauksessa

  • Näyte voidaan ottaa niukan kuukautisvuodon aikana. Muu vuoto, imetys tai kohdunpoisto eivät ole esteenä näytteenotolle. Jos olet raskaana, ota saamasi seulontanäytteenottokutsu puheeksi äitiysneuvolassasi.

  • Jos sinulla on kuivat limakalvot, käytä kuukauden ajan apteekista ilman reseptiä saatavaa paikallishoitoa. Valmisteen käyttö on lopetettava viikko ennen näytteenottoa.

  • Jos sinulla on liikuntarajoite, kehitysvamma, muistisairaus, olet hoitolaitoksen asiakas, tarvitset tulkkia tai jos sinulla on turvakielto, varaathan ajan neuvolan keskitetyn puhelinpalvelun kautta.

Tarkista myös

  • viimeisten kuukautisten alkamispäivä tai kuukautisten loppumisvuosi (menopaussi)

  • edellisen Papa-näytteen ottoaika ja vastaus sekä mahdolliset tiedot aiemmista solumuutoksista ja hoidoista

  • käytössä oleva hormonilääkitys.

Vastaus seulontatuloksista tulee postitse kotiin tai OmaPosti-palveluun noin 6–8 viikon kuluttua näytteenotosta.

Lisätietoa kohdunkaulan syövän seulonnasta saat Suomen Syöpärekisterin verkkosivuilta.

PTV-sisältö

Verkkoasiointi

Puhelinasiointi

Seulonnat ja joukkotarkastukset

somejako